Haberler

Yunanistan'ı Rehin Aldılar! Atina Nelere 'Evet' Dedi

Güncelleme:

Yunanistan, kreditörlerin önerdiği kurtarma paketini kabul etti. 86 milyar Avro karşılığında AB, IMF ve Avrupa Merkez Bankası ülke üzerinde tam denetim sağlayacak.

Avro bölgesi liderlerinin 17 saate yakın süren zirvesinde Yunanistan, iflastan kurtulmak ve Avro'da kalabilmek için ağır şartları kabul etmek zorunda kaldı. AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, oy birliğiyle sağlanan anlaşmayı Twitter'dan duyurdu. Avro'nun patronu olarak adlandırılan Almanya Başbakanı Angela Merkel de B planına gerek kalmadığını belirterek "Siyasi bir karar ortaya çıktı. Bu kararda da bir programdan söz ediyoruz. Yunan parlamentosundan onay bekliyoruz" dedi.

"YÜK, SOSYAL ADALET TEMELİNDE PAYLAŞILACAK"

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, ülkesinin kreditörleriyle anlaşarak borçlarını yeniden yapılandırmayı ve 35 milyar Avro tutarındaki ekonomik büyüme fonuyla orta vadeli finansman temin etmeyi başardığını söyledi. Çipras "Yük sosyal adalet temelinde paylaşılacak. Daha önce kriz döneminde bedel ödemeyenler bu sefer yükü üstlenecek" dedi.

Ancak her ne kadar Çipras, 'yük paylaşılacak' vurgusu yapsa da kemer sıkma politikalarının reddedileceği vaadi ile iktidara gelen Syriza, yaptığı anlaşma ile geri adım atmış oldu.

ATİNA'NIN "EVET" DEDİĞİ ZOR KOŞULLAR

Üç yıl süreli 82-86 milyar Avro'luk üçüncü kurtarma paketi karşılığında Atina'nın kabul ettiği koşullardan öne çıkanlar şöyle:

* KDV artırımı dahil vergi düzenlemeleri, çalışma piyasası reformu ve emeklilik reformu gerçekleştirilecek. Yunanistan otomatik bütçe kesintilerini öngören mali kurala geçecek ve istatistik kurumunun bağımsızlığını güçlendirecek.

* IMF Yunanistan'ı yakından denetlemeye devam edecek. IMF'yle anlaşma vadesi dolduğunda yenilenecek. Aksi halde Atina'nın AB destekli mali programı askıya alınacak.

* IMF'yle birlikte diğer Troyka kurumları AB Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası heyetleri Atina'ya dönecek ve Yunan kurumları denetleyecek. Yunanistan mali konularda tek başına hareket edemeyecek.


(Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras Brüksel'de kreditör ülkelerle yapılan toplantının ardından başkent Atina'ya döndü.)

Özelleştirme Fonu

* Kamunun en değerli aktiflerinin transfer edilmesiyle Atina'da 50 milyar Avro'luk bir özelleştirme fonu oluşturulacak. Özelleştirmeler Troyka kurumlarının denetiminde yapılacak. Elde edilecek gelirin yarısı bankalara sermaye takviyesinde, bir çeyreği borç geri ödemesinde ve kalan çeyreği yatırımlarda kullanılacak.

* Kamu çalışanları azaltılacak, bankacılık sektörü yeniden yapılandırılacak, elektrik iletim hatları operatörleri özelleştirilecek, eczaneler, süt üreticileri ve fırınlar başta olmak üzere birçok sektörle ilgili yeni düzenlemeler yapılacak.

* Yunanistan tüm bu şartları karşılasa bile borçlarını kısmen bile sildiremeyecek. İkili kredileri kırpamayacak. Belirli şartların karşılanması halinde borç vadelerinin uzatılması ve faiz oranlarında indirim söz konusu olabilecek.

"TAM ANLAMIYLA BİR YENİLGİ"

Anlaşmayı 'tam anlamıyla bir yenilgi' olarak niteleyen New York Üniversitesi Öğretim Üyesi Ekonomist Dr. Ümit Akçay bundan sonra olacaklar ile ilgili Cumhuriyet'e değerlendirmelerde bulundu:

2001 krizini hatırlattı

* Varılan anlaşma, 15 Temmuz'a kadar Yunan parlamentosunun ilgili düzenlemeler yapması şartıyla geçerlilik kazanacak. Bu anlamıyla 2001 krizi sırasında Türkiye'de gerçekleşen "15 günde 15 yasa" değişikliği süreciyle benzerlik taşıyor. Tüm bu süper-kemer sıkma tedbirleri karşılığında, borcun ne kadarının ve ne vade ile yeniden yapılandırılacağı ise net değil. Bu, programın uygulanmasına bağlı olarak gündeme gelebilecek.

"İKİ GEREKÇESİ VAR"

* 22 Haziran'dan bugüne yaşanan süreç, AB kurumlarının doğrudan finansal sermayenin çıkarları doğrultusunda karar aldığını bir kere daha kanıtlamış oldu. 2008 krizinden çıkış için özellikle Alman sermaye kesimleri ve Brüksel'deki teknokratlar tarafından gündeme getirilen kemer sıkma politikalarının 7 yıldır uygulanmasına ve herhangi bir olumlu gelişme yaşanmamasına rağmen hala ve daha da sertleştirilerek dayatılmasının iki gerekçesi var. İlki kriz vesilesiyle Güney Avrupa ülkelerinde emekçiler üzerindeki disiplinin daha da arttırılması, ikincisi de Avrupa Birliği'nin neoliberal politikalar dışında herhangi bir alternatife kapalı olduğunun ilan edilmesidir.

"KRİTİK OLAN YUNAN EMEKÇİLERİNİN TUTUMU"

* Önümüzdeki iki günde Yunan parlamentosunda çetin bir süreç yaşanacak. Syriza içindeki Sol Platform bu anlaşmanın meclisten geçirilmesine karşı mücadele edeceklerini ilan etti. Ancak burada kritik olan, Syriza'yı iktidara taşıyan Yunan emekçilerinin tutumu olacak. Yıllardır kemer sıkma poitikalarından ve buna karşı mücadeleden "yorulmuş" olsa da, önümüzdeki günlerde Syntagma meydanı bu sefer ülkeyi doğrudan Troyka'nın denetimine bırakan bu anlaşmaya karşı dolabilir. Ancak önümüzdeki iki gün nasıl sonuçlanırsa sonuçlansın tüm bu süreçte kesin olan tek şey kemer sıkma politikalarının Avrupa Birliği'ndeki sorunlara çözüm getirmeyeceği.


(Tweetlerde '1. Dünya Savaşı silahlarla, 2. Dünya Savaşı tanklarla, 3. Dünya Savaşı ise Bankalarla...' gibi paylaşımlar dikkat çekti.)

SOSYAL MEDYAYI SALLADI: BU BİR DARBE #ThisIsACoup

Avro bölgesi liderleri Yunanistan konusunda anlaştı ancak Almanya'nın anlaşma öncesi sert tavrı ve fonun denetiminin AB denetiminde olması sosyal medyayı salladı. Twitter'da #ThisIsACoup (#bubirdarbe) hashtag'i ilk sıralara yerleşti. Anlaşmada 50 milyar Avro'luk özelleştirme fonunun kontrolünün tamamen Avrupa Birliği denetiminde olması ve Almanya'nın anlaşma öncesi sert tavrı sosyal medyada yankılandı. Twitter'da Barselonalı fizik öğretmeni Sandro Maccarrone'nin başlattığı #ThisIsACoup (#bubirdarbe) hashtag'i Nobel ödüllü ekonomist ve New York Times köşe yazarı Paul Krugman'ın da paylaşımının ardından dünyada ilk Türkiye'de de 6. sıraya yerleşti.

KİM NE DEDİ?

Telekonferans yarın

Avro bölgesi maliye bakanları grubu başkanı Jeroen Dijsselbloem, "Avro grubu çarşamba günü telekonferans düzenleyebilir, Yunanistan'ın kurtarılması için yetkilendirme hafta sonuna kadar gerçekleşebilir" dedi.

Çok daha ağır

Finlandiya Maliye Bakanı Alexander Stubb, Yunanistan'a dayatılan yeni şartların Atina'nın 5 Temmuz'daki referandumda reddettiği şartlardan bariz şekilde çok daha ağır olduğunu söyledi.

Enkaz benzetmesi

Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos, Avro Bölgesi'nin kendilerine dayattığı şartların çok kötü olduğunu belirterek "Bizi enkaza çevirmek istiyorlar. Yeter artık" dedi.

Değerlere ihanet

Nobel ödüllü ekonomist Paul Krugman, blogunda Avro Bölgesi'nin taleplerinin "çılgınlık" olduğunu ve AB projesinin savunduğu değerlere ihanet edildiğini savundu.

Manda yönetimi

Syriza'nın İspanyol müttefiki Podemos da varılan anlaşmayı 'mali darbe' olarak adlandırdı. Podemos'lu Pablo Echenique, "Yunanistan'da yaptıkları şey bir mali darbe başlatıp daha sonra Yunanistan'ı bir manda yönetimine çevirmek" dedi.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

* Yunanistan'da bankalar 2 gün daha kapalı kalacak, yarın yeniden durum değerlendirmesi yapılacak

* Yunan Parlamentosu'nda kemer sıkma önlemleri yarın oylanacak.

* Ardından ulusal parlamentoların onay süreci başlayacak. Almanya perşembe günü kurtarma anlaşmasını parlamentoda oylayacak.

* Syriza vekillerinin isyanda olduğu ve bu şartlarda Çipras'ın parlamentoda değişikliğe gidebileceği konuşuluyor. 'Syriza parçalanır mı' sorusu da gündemde. Partinin 149 milletvekiliden 17'si cumartesi yaptıkları açıklamada kurtarma planı görüşmelerini ve Çipras'ı desteklemediğini açıklamıştı.

* Erken seçim tartışmaları da gündemde. Yunanistan Çalışma Bakanı Panos Skourletis, "Bu yıl içinde seçim gerçekleştirilmesini öngörüyoruz" dedi.

DÜYUN-U UMUMİYE

Sağlanacak fonun AB denetiminde olması yurt içinde 'Düyun-u Umumiye' benzetmesine neden oldu. Düyun-u Umumiye 1881-1939 yılları arasında Osmanlı İmparatorluğu'nun dış borçlarını denetleyen kurumdu.

PİYASALAR MEMNUN

Kreditörlerle sağlanan anlaşmanın ardından Avrupa borsaları yükselişe geçti. Almanya ve İspanya borsası yüzde 1.5, Fransa yüzde 1.8, İngiltere yüzde 1, Stoxx 600 endeksi de yüzde 1.6 civarı yükseldi. Avro/dolar ise yüzde 1'in üzerinde düştü. Yunanistan anlaşması ve koalisyon görüşmelerini izleyen dolar/TL de 2.65'in altına geriledi. Borsa İstanbul yüzde 0.72 yükseldi. (Kaynak: Cumhuriyet)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Avrupa Birliği Yunanistan Almanya Dünya Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (21)

Açık Görüş:

Beter olun pkk destekcileri.

16
1
yanıtYanıtla
Hasan Meddah:

Oh olsun. Bunlar 1900-1930''da bize yaşattıklarınızın adeta kopyası gibi gelişiyor. Allah''ın sopası yok.

9
7
yanıtYanıtla
FAKİR:

yıllarca bizde bu şekilde yönetildik, mandaydık gergedan olduk, birazda yunan olsun

12
1
yanıtYanıtla
Zaza:

Yunanistanin hdpsi direnmeden vatanini satti.osmanli cokmeden once osmanlisina aynen biyle oldugu gibi divani umimiye el konulmustu sonrasi malum.yunanistandanin demirtasi balon cikti tipki turkiyedeki gibi

10
2
yanıtYanıtla
İMA:

Bizim ülkemizde ÜLKE ve MİLLET düşmanlarının peşine gidenlere ibret olaçak bir durum, DÜŞENİN DOSTU OLMAZ.

12
0
yanıtYanıtla
sosyaliste bakın devleti teslim etti:

yunanlar tam komedi yunanistanı film platosuna çevirip tüm komik komedi filmlerini burada çevirip dünyaya pazarlamak bu şekilde krizden çıkarlar:) çupra önce hayır diyor daha iyi şartlara sonra anahtarını egemenliğini teslim ediyor. . . şu an eğitim adalet sağlık dışında tüm kurumlar özelleşecek yüzbinlerce işsiz yada maaşı yarıya düşecek, emeklilerin maaşı yüzde otuz kesinti kdv vergileri eklersen yarıya düşüyor hemde almanlar yapacak resmen işgal ettiler bravo merkel şah mat yaptın çuprayı yunanı

12
0
yanıtYanıtla
TurkMobil-IOS:

hani ne oldu bu adami turkiyede cagiranlar adam gibi adam diyorsunuz dunyadaki para yonetenler birakirlarmi boyle hortumunu yere dusurjverirler

11
0
yanıtYanıtla
Hasan ozyildiz:

Suriyeye sahip cikilacagina(kendi vatanini satan seni beni haydi haydi satar); yunanistana sahip cikilsa:kultulurumuze inanciniza kattigimiz bir yunanan vatandasi bile bunlarin yuzlercesinden hayirli olurdu.

0
10
yanıtYanıtla
DEVLET BAHCELI ASKERLIGINI KAC AY YAPMIS:

Yasasin Emperyalizm.

1
9
yanıtYanıtla
ilker:

yunanlilar senelerdir calismadan uretmeden avrupa birliginden aldiklari yardimlarla gecindiler. Piskevit bile uretecek sanayileri yok, 12adalardan turizm gelissin diye vergi dahi almiyorlar, rusvet TR nin iki kati. Eeeee sonucu bu. . Iki sene once arabayla TR ye giderken aksam 17. 30 da yunan otobanlarinda acik benzinci bulamadik, amcanlar saat 17. 00 de kapatip arkada sirtaki oynayip iciyorlardi. . Selanik merkezde nihayet bir tane bulabildik, yani adamlardaki zihniyeti anlayin, AB bu kadar siki tutmazsa.

7
0
yanıtYanıtla
Tüm 21 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title