Haberler

Sağlık çalışanları bir kez daha greve gidiyor! 14-15 Mart tarihlerinde çalışmayacaklar

Güncelleme:

Türk Tabipleri Birliği ve Tabipler Odaları yaptıkları basın açıklamasıyla 14-15 Mart tarihlerinde tüm sağlık kurumlarında acil sağlık hizmetleri dışında sağlık hizmeti vermeyeceklerini duyurdu.

İstanbul Tabipler Odası'nın (İTO) Fatih'te bulunan binasında düzenlenen basın toplantısı Türk Tabipleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip ve İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu'nun katılımıyla düzendi. Diğer illerdeki Tabip Odaları temsilcileri ise toplantıya çevrimiçi olarak katılarak sorunlarını dile getirdi.

"HER GEÇEN GÜN UMUTSUZLUĞA SÜRÜKLENİYORUZ"

Tabipler Birliği adına basın açıklamasını İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip okudu. Saip yaptığı açıklamada, "Pandemi herkese hekimlerin ve sağlık çalışanlarının ne kadar yaşamsal ve önemli bir iş yaptıklarını gösterdi. Bizler böylesi önemli bir alanda, nitelikli hizmet üretmeye çabalarken pandemi ile birlikte ekonomik krizin derinleşmesi, çalışma koşullarımızda yaşadığımız zorlukları artırmış, ekonomik haklarımız giderek gerilemiştir. İşlemeyen ve sağlıksızlık üreten sağlık sisteminin tüm yükünü bizler çekiyor ve emeğimizin karşılığını alamadan her geçen gün umutsuzluğa sürükleniyoruz. Ancak yaşadıklarımızın kader olmadığını biliyoruz" ifadelerini kullandı.

GREV KARARI AÇIKLANDI

Tüm sağlık kurumlarında 14 Mart Pazartesi ve 15 Mart Salı günü acil sağlık hizmetleri dışında sağlık hizmeti vermeyeceklerini açıklayan Saip, "Bir kez daha tabip odalarımızla birlikte başta TBMM olmak üzere etkili, yetkili olan herkese sesleniyoruz: Emeğimizin karşılığını alamadığımız, tüketen çalışma koşullarına, sağlık alanında yaşanan şiddete tek bir gün bile tahammülümüz kalmadı. Emeğimiz için, haklarımız için, acil taleplerimize yönelik adım atılmaz ise 14-15 Mart Pazartesi ve Salı günleri tüm Türkiye'de, bütün sağlık kurumlarında grevde olacağımızı ilan ediyoruz" diye konuştu.

HEKİMLER İÇİN 10 ACİL TALEP

Yapılan basın açıklamasında İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip acil taleplerimizdir diyerek, hekimler için 10 acil taleplerini sıraladı. Sağlık çalışanlarının talepleri şöyle:

  • TTB'nin önerdiği "Sağlıkta Şiddet Yasası" acilen yasalaşmalı; cezalar tutuksuz yargılanma ve "hükmün açıklanmasının geri bırakılması" düzenlemelerinin uygulandığı sınırların üzerine çıkarılmalıdır.
  • Kamu hastanelerinde göreve yeni başlayan pratisyen ve asistan hekimler için temel ücret (maaş+sabit ek ödeme) yoksulluk sınırının en az iki katı, uzman hekimler için yoksulluk sınırının en az iki buçuk katı olmalı; sabit ek ödemeler genel bütçeden karşılanmalıdır.
  • Özel sağlık sektöründe çalışan hekimlerin sosyal güvenlik primleri "prim ödeme tavanı" üzerinden çalıştıkları kurumlar tarafından ödenmeli; ücretleri en az yoksulluk sınırının iki buçuk katı olmalıdır.
  • Aile hekimi maaşları en az yoksulluk sınırının iki katına yükseltilmeli; tüm ASM binaları kamu tarafından inşa edilmeli, aynı standartlarda donanımı kamu tarafından sağlanmalı, bütün giderleri Sağlık Bakanlığı'nca karşılanmalı; Aile Hekimliği Ceza Yönetmeliği geri çekilmelidir.
  • OSGB'lerde çalışan iş yeri hekimlerinin ücretleri Türk Tabipleri Birliği'nin belirlediği asgari ücret üzerinden ödenmelidir.
  • Emekli Sandığı, SSK, BAĞ-KUR farkı gözetilmeksizin bütün emekli hekim maaşları (25 yılda emeklilik baz alınarak) pratisyen hekimler için asgari 15.000 TL, uzman hekimler için asgari 18.000 TL'ye çıkarılmalıdır.
  • Çalışma ortamlarımız ve koşullarımız iyileştirilmeli, başta asistanlar olmak üzere bütün hekimlere nöbet ücreti kesilmeden nöbet ertesi izin hakkı tanınmalı, intörn hekim ücretleri en az asgari ücret düzeyine çıkarılmalıdır.
  • COVID-19 "illiyet bağı" aranmaksızın meslek hastalığı sayılmalı, pandemide çalışılan her yıl için 120 gün yıpranma payı uygulanmalı, hekimler için ek gösterge 7 bin 200 olmalıdır.
  • Sağlık sistemi ve kurumsal sorunlar kaynaklı malpraktis davaları ile hekimleri ödeyemeyecekleri tazminatlara mahküm eden uygulamaların önlenmesi için yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
  • Hekimleri de hastaları da mağdur eden, hekimlere karşı şiddet kaynağı olan, halkın sağlığını tehlikeye atan 5 dakikada muayene dayatmasından vazgeçilmeli, hasta randevuları her hastaya en az 20 dakika ayrılacak şekilde düzenlenmelidir.
Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Türk Tabipleri Birliği Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (16)

İbrahim Kuyubaşı:

EN KÖTÜ ZAMANDA BİLE DOKTORLAR AYAKLANIYOR.. YAZIK... DEVLETİN MEMURU DEVLETİ PROTESTO EDİYOR.. PARA İÇİN... BARİ GREVİNİZİ MESAİ SAATİNDE YAPMAYIN... HAFTA SONU KENDİ VAKTİNİZDEN ÇALIN DA YAPIN.. HASTALARI MAĞDUR ETMEYİN...

33
25
yanıtYanıtla
VOLKAN KUL:

Haksız kazanç olan parayı kursagınızdan geçiçek ve devlet hastaneleri zaten boş doktorlar boş hemşireler le dolu onlara mı zam istiyorsunuz aldıgınız parayı bile hak etmeyen siz neyin hakkını savunuyorsunuz en küçük bir hakkım varsa helal etmiyorum size önce işinizi yapın

16
27
yanıtYanıtla
FERHAT YILDIRIM:

Nasıl haksız kazanç oluyormuş; boş doktor boş hemşire ne demek ; siz ne iş yapıyorsunuz bay "dolu" bey; hakkını aramak zaten suç olmuş benim de var ise ben de size helal etmiyorum

yanıt12
yanıt7
Ertuğrul Osman:

Vatandaşa hastaya tepeden bakmayınız unutmayın ki siz böyle yaparsanız sizin de anne babalarınıza ve vakti geldiğinde size tepeden bakarlar.son olarak Devletin size şuanda takdir ettiği maaş neredeyse bir Genel Müdüre eştir.Görevinizi hakkıyla yapınız.

20
19
yanıtYanıtla
FERHAT YILDIRIM:

Genel müdür nedir ya aldığımız riske göre tabiki az bile; Allah aşkına genel müdürlerin nasıl o makama geldiklerini hepimiz biliyoruz; o kadar emek çekmiş mesleğini idame ederken risk almış bir hekim ile hemşire ile karşılaştırma istersen

yanıt8
yanıt6
FERHAT YILDIRIM:

kültürlü bilgili olma meselesi değil; böyle ezik psikolojisine girmene gerek yok ; kimsenin biz zekiyiz kültürlüyüz gibi böyle bir iddiası yok; evet devlet memuruyuz ve hakkımızı arıyoruz siz de arayın bence koyun olmayın; yoksa o örnek gösterdiğiniz genel müdürler daha çok sizi sağacaktır

yanıt6
yanıt5
Omurilik Sarmsağı :

Yoksulluk sınırının 2 katı yani 30.000 TL başlangıç maaşı talep ediyorlar. Alırsınız!

14
17
yanıtYanıtla
Ertuğrul Osman:

Bu Ülkede sadece kendisini değerli sanan doktorlaradır sözüm istisnalar hariç:siz bu Ülkede sadece kendinizimi okumuş bilgili kültürlü zannediyorsunuz.sizin dışınızda nice okumuşlar okullar vardır bir.ikincisi siz herşeyi kendinize hak görüyorsunuz bu yanlış siz de bu Devletin bir memurusunuz.

14
16
yanıtYanıtla
Ertuğrul Osman:

Bu şekilde Devleti boykot edemezsiniz.istemeyen verir istifasını çeker gider eğer yüreği yeterse.ayrıca merak etmeyin yerinize gelecek görevini layığıyla yapacak çok mahir kişiler de vardır.

15
15
yanıtYanıtla
Ertuğrul Osman:

Devlet size şuan neredeyse bir ilin valisi kadar maaş ek ödeme vs veriyor.siz ise Devleti ve Milleti tehdit ediyorsunuz böyle memurluk olmaz.Bence Devlet bu boykota kalkışanları acilen Kamudan ihraç etmelidir.

18
12
yanıtYanıtla
Tüm 16 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title