Haberler

TMO 150 Bin Mısır İthalat Kotasını Kullanacak

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, Mısır İthalatında, Kalan 150 Bin Tonluk Kontenjanı, Fiyatlar Çok Artmadan, İlk Fırsatta Kullanacaklarını Söyledi.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, mısır ithalatında, kalan 150 bin tonluk kontenjanı, fiyatlar çok artmadan, ilk fırsatta kullanacaklarını söyledi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği'nin (TÜSİAD) "Türkiye'de Tarım ve Gıda: Gelişmeler, Politikalar, Öneriler" başlıklı raporunun açıklandığı toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan TMO Genel Müdürü Kemaloğlu, yem sanayinin buğdaya yönelmesini istemediklerini belirterek, mısır kullanılmasını tercih ettiklerini ifade etti.

Dünya fiyatlarının hareketlendiğine işaret eden Kemaloğlu, dönemsel olarak sektörün ihtiyacı doğrultusunda bir miktar alım yaptıklarını belirterek, "Diğer 150 bin tonu da fiyatlar çok artmadan ilk fırsatta alacağız" dedi.

Mısır ithalatının geçen yıllardan farklı olarak bu dönemde yapılmasının sorulması üzerine ise Kemaloğlu, "Yem sanayicilerinin bu yıl buğdaya yönelmesini istemiyoruz. Özellikle mısır kullanmalarını tercih ediyoruz. Buğdayı asıl kullanıcı alsın istiyoruz. Yem sanayicisinin hammaddesini mümkün olduğunca takviye etmek istiyoruz" dedi.

Buğdayda bu yıl 19-20 milyon ton üretim olabileceğini belirten Kemaloğlu, geçen seneki üretimin aşılarak 2006 seviyesine ulaşılabileceğini söyledi.

TMO olarak bu yıl kendilerine buğdayda çok fazla ürün gelmesini beklemediklerini söyleyen Kemaloğlu hasat öncesi durumla ilgili olarak da şöyle konuştu: "Türkiye, şu anda buğday hasadına sorunsuz giriyor. Dünya piyasaları da normale dönüyor, fiyatlar şu anda gevşiyor. Onun için biz piyasayı takip edeceğiz, Buğdaya uygun zamanda fiyata göre bağlantı yapacağız. Burada hassas dengeler var. Üreticiyi de mağdur etmemek lazım. Biz bu kısmı önemsiyoruz, tamamen durumu takip edip pozisyon alacağız" dedi.

Piyasanın pirinç konusunda oturduğunu belirten TMO Başkanı Kemaloğlu, pirinçte 100 bin tonluk ithalat kontenjanını gerektikçe kullanacaklarını söyledi. Kemaloğlu, Mısır ile özel alım anlaşması olduğunu hatırlatarak, "Şu anda piyasayı rahatlatmak ve beklentileri kırmak için bir miktar alım yapıyoruz. Görüşmelerimiz kısa zamanda sonuçlanacak" dedi.

(CY-ÖK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title