Haberler

Son Dakika! Faizi yükselten Merkez Bankası'ndan önümüzdeki döneme ilişkin mesaj var: Parasal sıkılaştırma süreci başladı

Güncelleme:

Son dakika: Merkez Bankası politika faizini 650 baz puan artırarak yüzde 8.5'ten yüzde 15'e yükseltti. Yapılan açıklamada, "Kurul, parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar vermiştir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir." ifadeleri yer aldı.

Merkez Bankası politika faizini yüzde 8.5'ten yüzde 15'e yükseltti. Hafize Gaye Erkan'ın başkanlığında açıklanan ilk faiz kararında, "Kurul, parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar vermiştir. Kurul politika faizini enflasyonun ana eğiliminin gerilemesini ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşmasını sağlayacak parasal ve finansal koşulları oluşturacak şekilde belirleyecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir." denildi.

"PARASAL SIKILAŞTIRMA SÜRECİNİN BAŞLAMASINA KARAR VERİLDİ"

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 27 ay sonra ilk ilke imza atarak, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 650 baz puan artırarak yüzde 15'e çıkardı. Merkez'in açıklamasının tamamında şu ifadeler yer aldı: "Para Politikası Kurulu (Kurul) politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranının yüzde 8,5'ten yüzde 15 düzeyine yükseltilmesine karar vermiştir. Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin başlamasına karar vermiştir.

"GÖSTERGELER, ENFLASYONUN ANA EĞİLİMİNDE YÜKSELİŞE İŞARET ETMEKTE"

Küresel ekonomide enflasyon düşerken, halen uzun dönem ortalamalarının çok üzerinde seyretmektedir. Bu nedenle, bütün dünyada merkez bankaları enflasyonu düşürmeye yönelik tedbirler almaktadır. Ülkemizde, yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişe işaret etmektedir. Bu gelişmede yurtiçi talepteki güçlü seyir, maliyet yönlü baskılar ve hizmet enflasyonundaki katılık belirleyici olmuştur. Kurul, bu unsurlara ek olarak fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın enflasyon üzerinde ilave olumsuz etki yapacağını öngörmektedir.

"GEREKTİĞİ ÖLÇÜDE KADEMELİ OLARAK GÜÇLENDİRİLECEK"

Kurul politika faizini enflasyonun ana eğiliminin gerilemesini ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşmasını sağlayacak parasal ve finansal koşulları oluşturacak şekilde belirleyecektir. Enflasyon görünümünde belirgin iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırma gerektiği zamanda ve gerektiği ölçüde kademeli olarak güçlendirilecektir. Enflasyon ve enflasyon eğilimine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve TCMB, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir.

"PARA POLİTİKASININ ETKİNLİĞİ ARTACAKTIR"

Parasal sıkılaştırma sürecinin başlaması ile para politikasının etkinliği artacaktır. Bununla birlikte, fiyat istikrarının sürekliliğini sağlamak hedefiyle, TCMB cari dengeyi iyileştirecek stratejik yatırımları desteklemeye devam edecektir. Kurul, mevcut mikro- ve makroihtiyati çerçeveyi, piyasa mekanizmalarının işlevselliğini artıracak ve makro finansal istikrarı güçlendirecek şekilde sadeleştirecektir. Sadeleşme süreci, etki analizleri yapılarak kademeli olacaktır. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede almaya devam edecektir. Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır."

Gözde Nur Bayar
Haberler.com - Ekonomi

Parasal sıkılaştırma süreci Merkez Bankası Ekonomi Güncel Haberler Son Dakika

500

Yorumlar (9)

Erkan Can :

faizi düşürüp bunca zaman halkı fakirleştiren kararları alanlarla ilgili bir yaptırım göremedim bu yazıda ?

92
17
yanıtYanıtla
Emre BİROL:

Bak Bak Bak beklentileriniz çok yüksek siz yenisiniz galiba :D Rüyalarımızı kendimize saklayalım lütfen.

yanıt8
yanıt0
sade vatandaş:

yani demek istiyorki bu yapılan hataların acısını sizden çıkaracağız hatayı yapanlara bir şey olmayacak hatta bazıları bu beceriksizlikleri yapanları tezaruhat edip alkışlıyor

63
8
yanıtYanıtla
BİRİSİ:

HANİ FAİZE KARŞIYDIK BİRTARAFTAN KARŞI İKEN DİGER TARAFTAN KURKORUMALIDAKİ VERİLEN PARA FAİZ DEGİLMİYDİ ŞİMDİ NE DEĞİŞTİ YÜKSELTTİK VE BU KADIN HİÇ GÜVEN VERMİYOR ABD NİN POFPOFLAYIP BİZE DAYYATTIGI BİRİ DİYE DÜŞÜNÜYORUM.

34
10
yanıtYanıtla
HAYRETTİN ŞÖLEN:

olan yine garibana oldu tavuk eti bile lüks oldu

27
4
yanıtYanıtla
Erhan YAPIK:

Fakirliği, yoksulluğu en güzel anlatan ''kemer sıkma'' deyimini ''parasal sıkılaştırma'' diye ısıtmak için tüp lazım, gaz lazım verrr gazııı mehterciiiii

26
4
yanıtYanıtla
Dengiz Elm:

Sahi ya biz Gaz, Petrol, Altın, Bor, Gümüş vs. bütün yeraltı kaynaklarını buluyoruz da sadece seçim zamanında mı buluyoruz?

yanıt5
yanıt2
Gökhan Akgül:

BİR İNAT UĞRUNA CANIMIZ ÇOK YANDI, ALLAK BULLAK OLDUK.

14
2
yanıtYanıtla
gırgop:

tüik öyle demiyordu ama enflasyon aylardır düşüyordu.

2
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title