Haberler

Şeker Pancarı Alım Fiyatı Çiftçinin Taleplerini Karşılamaktan Uzak

Güncelleme:

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, şeker pancarı alım fiyatının çiftçinin taleplerini karşılamaktan uzak olduğunu belirterek eleştirdi. Ağbaba, açıklanan fiyatın çiftçinin mazot masrafındaki artışı bile karşılayamayacak düzeyde olduğunu ifade etti.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, bu yıl için ton başına bin 855 lira olarak açıklanan şeker pancarı alım fiyatına ilişkin, "Bu fiyat çiftçinin taleplerini karşılaşmaktan çok uzak. Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin verilerine göre mazottaki yıllık fiyat artışı yüzde 75. Açıklanan fiyat, çiftçinin mazot masrafındaki artışı bile karşılayamayacak düzeyde" dedi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, şeker pancarı alımı için açıklanan fiyata tepki gösterdi. Ağbaba, açıklanan fiyatın üreticilerin taleplerini karşılamaktan uzak olduğunun altını çizerek şunları söyledi:

"AÇIKLANAN FİYAT, ÇİFTÇİNİN MAZOT MASRAFINDAKİ ARTIŞI BİLE KARŞILAYAMAYACAK DÜZEYDE"

"Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı sosyal medya hesabı üzerinden yapmış olduğu paylaşımda şeker pancarının alım fiyatını ton başına bin 855 lira olarak ilan etti. Geçen yıl alım fiyatı ton başına bin 455 lira idi. Alım fiyatındaki artış yüzde 28. Bu fiyat çiftçinin taleplerini karşılaşmaktan çok uzak. Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nin verilerine göre mazottaki yıllık fiyat artışı yüzde 75. Açıklanan fiyat, çiftçinin mazot masrafındaki artışı bile karşılayamayacak düzeyde.

"AKP UYGULADIĞI YANLIŞ POLİTİKALARLA ÜRETİCİLERİ PİYASANIN İNSAFINA TERK EDİYOR"

AKP iktidara geldiğinde Türkiye'de şeker pancarı üretimi yapılan alan 3,7 milyon dekardı. AKP'nin uyguladığı yanlış tarım politikaları ile özelleştirmeler sonucu bugün şeker pancarı üretimi yapılan tarım alanı 3 milyon dekara düştü. TÜİK verilerine göre 2020'de 23 milyon ton olan şeker pancarı üretimi, 2022 yılında 19 milyon tona düşmüş. AKP uyguladığı yanlış politikalarla üreticileri piyasanın insafına terk ediyor. Türkiye'de tarım can çekişiyor, çiftçiler üretim yapmayı bırakıyor.

"ÇİFTÇİNİZE DESTEK VERMEDİĞİNİZ SÜRECE İTHALATA BAĞIMLILIK KAÇINILMAZ OLARAK ARTACAKTIR"

Çocukluğumuzda okullarda hepimize öğretilen bir şey vardı. 'Türkiye tarımda kendine yeten bir ülke' derdik. AKP uyguladığı yanlış tarım politikalarıyla Türkiye'yi gıdada dışa bağımlı hale getirdi. 2013'ten 2022 yılına gelinen süreçte şeker ve şekere dayalı ürünlerde ithalat 4,7 katına çıkarak 627 milyon dolara çıktı. 2023'ün ilk 8 ayında şeker ve şeker ürünlerinin ithalatına ödenen para 297 milyon dolar. Çiftçinize destek vermediğiniz sürece ithalata bağımlılık kaçınılmaz olarak artacaktır. Çiftçilerimize vermediğiniz desteği daha fazla ithalat yaparak başka ülkelerin çiftçilerine veriyorsunuz. Bu kabul edilemez."

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Milletvekili Veli Ağbaba Malatya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title