Haberler

"Mersin Limanı'na Alternatif Liman Yapılsın" Önerisi

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (Akib) Başkanlar Kurulu Başkanı Engin Tan Narin, Özelleştirme Sürecinden Sonra Mersin Limanı'nda Sorunların Devam Ettiğini İleri Sürerek, Mersin Limanı'na Alternatif Olarak Serbest Bölge İçerisinde Yeni Bir Liman Yapılabileceğini Söyledi.

Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Başkanlar Kurulu Başkanı Engin Tan Narin, özelleştirme sürecinden sonra Mersin Limanı'nda sorunların devam ettiğini ileri sürerek, Mersin Limanı'na alternatif olarak serbest bölge içerisinde yeni bir liman yapılabileceğini söyledi.

Narin, yaptığı açıklamada, Mersin Limanı'nın özelleştirilmesi sonrasında sorunların devam ettiğini ve çözüme yönelik çalışmaların da sürdüğünü bildirdi.

Mersin Limanı'na alternatif oluşturulması gerektiğine dikkat çeken Narin, yapılan özelleştirmenin tekelleşmeye gitmemesi için Türkiye'de tüm özelleştirmelerin bir gölgesi, alternatifi olması gerektiğini kaydetti. Narin, Mersin Serbest Bölgesi rıhtımının, Mersin Serbest Bölge İşletici Anonim Şirketi, Mersin Serbest Bölge Müdürlüğü ve Mersin Serbest Bölge Gümrük Müdürlüğü nezdinde, alternatif olarak ihracat yüklemeleri yapılabilir duruma getirilmesi gerektiğini belirterek, serbest bölgenin doğusunda

bulunan TEKFEN'e ait 80 bin metrekare ve limana bin 500 metre cephesi bulunan alana özel bir liman yapılabileceğini söyledi.

Limanı işleten firmanın, ithalatçı ve ihracatçının yatırdığı yüzde 10'luk fazla paraları hemen iade etmeyerek, en az 30 gün sermaye olarak kullandığını iddia eden Engin Tan Narin, "Mersin International Port firması, liman sahasında yeterince işçi olmadığı için talepleri karşılayamamakta, 1-2 gün sonraya randevulu çalışmakta veya mesaiye kalınmaktadır. Bu durum daha sonrası için olabilir ve düzene sokulabilir ancak, bunun kaç sene süreceği bir soru işareti taşımaktadır" dedi.

Rekabet ortamının, özelleşen kurumlarda oluşturulmasının kaçınılmaz bir şart olduğuna işaret eden Narin, "Aksi takdirde sadece konteynır bekleme hizmetlerinden senelik 52 milyon dolar gelir elde edecek olan kurumların, sadece hizmetlerinin birisinden bu geliri elde ediyorsa, diğer 100 çeşit hizmetten de muhakkak farklı meblağları gelir haline dönüştürüyor demektir. Bu firmanın, tüccarın parasını bekletmeye ve kullanmaya ihtiyacı olmamalıdır. Ayrıca, ihracatçı ve ithalatçı için, dünya ticaretinde rekabet

olmayan kurumlar ile çalışmak, her zaman maliyet faktörü olarak ortaya çıkmıştır" diye konuştu.

Mersin Limanı'nın özelleştirilmesi sonrası yaşanan olumsuz etkilerin, firmaları müşterilerine kendilerinden beklenen kalitede servis verme konusunda sıkıntıya soktuğunu ifade eden Narin, sıkıntının yanı sıra verilmeyen hizmet maliyetlerinin de bir gecede arttığını vurguladı.

Engin Tan Narin, firmaların özelleştirmeden beklentilerini ise şöyle sıraladı:

"Servis kalitesinin yükseltilmesi, ücretlerin dış ticarette maliyetleri azaltıcı makul seviyede tutulması, verilmeyen hizmetlerden ücret alınmaması, demiryolu bağlantılı liman hizmetlerinin iyileştirilmesi ve bu konuda çalışan firmalar ile işbirliğine gidilerek, maliyetlerin düşürülmesi yolunda yeni sistemlerin adapte edilmesi."

Mersin Limanı'nın özelleştirme yoluyla el değiştirmesi sonucu, firmaların yoğun şikayetine konu olan sorunlardan birisinin de limana yanaşamayıp açıkta bekleyen gemiler için ödenen "sıkışıklık surcharge" bedeli olduğunu belirten Narin, bu konuda Mersin Deniz Ticaret Odası ve Akdeniz İhracatçı Birlikleri kanalıyla EMTA kuruluşuna başvuruda bulunulduğunu, ancak bir sonuç alınamadığını da sözlerine ekledi.

(ÖT-MT-MEF-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title