Haberler

Memur En Az 200 Tl İyileştirme İstiyor

Türkiye Kamu -Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Yaşanan Krizin Etkilerinin Giderilmesi İçin, Memur Maaşlarına Derhal 200 Tl'lik İyileştirme Yapılması Gerektiğini Söyledi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, yaşanan krizin etkilerinin giderilmesi için, memur maaşlarına derhal 200 TL'lik iyileştirme yapılması gerektiğini söyledi.

Akyıldız, Türkiye Kamu-Sen Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, 2006 yılında ülkemizde ve dünyada yaşanan krizin emarelerinin ortaya çıkmaya başladığını, bu paralelde kendilerinin de uyarılarda bulunduğunu belirtti.

Üretimin ve tüketimin birbirine bağlı konular olduğunu, birinin olmadan diğerinin bir anlam ifade etmediğini kaydeden Akyıldız, hükümetin tek taraflı üretime destek verdiğini, ancak tüketici kesimin ihmal edildiğini söyledi.

Gelinen noktanın siyasi iktidarın eseri olduğunu vurgulayan Akyıldız, “Bir yanı eksik olan tedbirler yüzünden ülke çıkmaza girmiştir. Ekonomik veriler göstertmektedir ki kapasite kullanım alanı 2008 yılında yüzde 16,4 azalmıştır. Kasım ayı rakamları incelendiğinde sanayi üretiminin yıllık yüzde 14 dolayında azaldığı görülmüştür. 3. dönemler dikkate alındığında işsizler ordusuna 300 bin insan daha eklenmiştir. Tahminimize göre 2008 yılı sonunda işsiz sayısı 2 milyon 800 bin olacaktır” dedi.

"MEMURA VERİLEN ZAM GERİ ALINDI"

Tüm bu gelişmelerin siyasi iradenin bir eseri olduğuna dikkat çeken Akyıldız, sözlerine şöyle devam etti:

“Bilindiği gibi enflasyon 851 çeşit ürün fiyatında belirlenen dönem içinde meydana gelen değişimleri ifade etmektedir. Yıllardır enflasyon sepetine dahil olan ürünlerin fiyatları ile vatandaşlarımızın kullanmak zorunda olduğu temel tüketim maddelerinin fiyatlarındaki değişim farklı olmaktadır. Bu farklılık alım gücünü doğrudan etkilemektedir. Toplu görüşmelerin ardından 2008 yılı içinde ortalama memur maaşına ortalama 90 TL, en düşük memur maaşına ise 75 TL artış yapılmıştır. Ancak elektriğe yüzde 50, doğal gaza yüzde 75, kömüre yüzde 48 temizlik ürünlerine yüzde 32, ulaşıma yüzde 27 ve gıdaya yüzde 13 zam yapılarak bu zam geri alınmıştır.”

VATANDAŞIN ENFLASYONU

Vatandaşların enflasyonunun yüzde 10 değil, yüzde 20 olduğunu kaydeden Akyıldız, “2008 yılının ikinci altı aylık döneminde memurların yüzde 2 alacaklı olduğu ortaya çıkmaktadır. 2009 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu’nda, 2008 yılının ikinci altı aylık döneminde TÜFE rakamlarının yüzde 4’ün üstünde gerçekleşmesi durumunda kamu görevlilerine enflasyon farkı ödeneceği belirtilmiştir. 2008 yılının ikinci yarısında memurlara yüzde 2 maaş artışı yapılmıştır. Dolayısıyla enflasyon farkı kriterlerinin de yüzde 2 olarak alınması gerekmektedir. Hiçbir gerekçeye dayanmayan yüzde 4’lük oranı yargıya taşıyacağız” diye konuştu.

"2009 BÜTÇESİ IMF’NİN ESERİ"

2009 yılı bütçesinin IMF’nin talimatlarına göre düzenlendiğini de söyleyen Akyıldız, “Gerek yaşadığımız krizin etkilerini gidermek, gerekse enflasyon karşısında eriyen maaşları telafi etmek amacıyla memur maaşlarına derhal aylık 200 TL kriz iyileştirmesi yapılmalıdır” şeklinde konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title