Haberler

Maaş Pazarlığı 'Bismillah Diyemedik'le Gerildi

Güncelleme:

Hükümet ile Sendikalar Arasındaki, Kamu Çalışanlarının Gelecek Yılki Ekonomik ve Dosyal Haklarını Belirlemek Üzere Yapılan Toplu Görüşmelere Gergin Bir Başlangıç Yapıldı.

Kamu görevlilerinin mali ve sosyal haklarının belirleneceği toplu görüşmeler gergin başladı.

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, önceki yıllardan farklı olarak açış konuşması yaptı, konfederasyon başkanları ayrıca basın karşısına çıkamadı. Konfederasyon başkanları hem Yazıcı’yla, hem de kendi aralarında tartıştı. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, “Bismillah bile diyemedik” diye yakındı.

HÜKÜMET ile yetkili memur sendikaları arasındaki, kamu çalışanlarının gelecek yılki ekonomik ve sosyal haklarını belirlemek üzere yapılan toplu görüşmelere gergin bir başlangıç yapıldı. Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası gereği, 15 günde sonuçlanması gereken görüşmelerin ilk gününde, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve konfederasyon başkanları tartıştı.

Toplantı düzeni değişti

Toplu görüşmelerin ilk oturumu için taraflar dün Ankara’da Başbakanlık Merkez Bina’da bir araya geldi. Toplantıyı basına açan Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, geçmiş yıllardaki toplu görüşmelerden farklı olarak ilk oturum başlangıcında açış konuşması yaptı. Yazıcı’nın açıklaması için basın mensuplarının salonda yerini alması üzerine konfederasyon başkanları önceki görüşmelerin aksine Başbakanlık önünde açıklama yapamadan salona girdi.

Tek platform masa değil

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Başkanı Sami Evren’in “masa meşru değil” sözüne tepkisini dile getiren Yazıcı, masanın önemli bir platform olduğunu, 2 milyon kamu çalışanının gözünün bu masada olduğunu söyledi. Tek platformun bu masa olmadığını da dile getiren Yazıcı, “Burada konuşulan mali haklardır. Sorunlar ve talepleri katılımcı yönetim anlayışıyla düzeltmek temel hedefimiz” dedi.

KESK’ten usul itirazı

Yazıcı’nın konuşmasını tamamlamasının ardından memur konfederasyonlarının başkanları söz istedi. KESK Başkanı Sami Evren, bu arada “usul” itirazında bulundu. Yazıcı’nın polemik yaşanan birçok konuya değindiğini savunan Evren, basına tek taraflı bilgi verildiğini savundu. Bunun üzerine Yazıcı, toplantıya yönelik bir özette bulunduğunu ve diyaloğun önemini vurguladığı belirterek, “Kabul edip etmemek sizin takdirinizdir. Bu bir açış konuşmasıydı ve bitti” diye konuştu.

Bismillah diyemedik

Toplantının şekline bir itiraz da Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız’da geldi. Kendilerine usul ile ilgili bir bilgi verilmediğinden yakınan Akyıldız, şöyle konuştu: “Bu bilgi verilseydi dışarıda basın mensuplarına açıklama yaparak, görüşlerimizi kamuoyuna duyurma imkanı bulabilecektik. Toplu görüşmelere gelirken istediğimiz en azından hayırlara vesile olmasını dilemekti. Bunu bile dileyemeden toplantıya geliyoruz. Bir Bismillahirrahmanirrahim diyemiyoruz.”

KİM NE İSTİYOR

MEMUR-SEN: 2010’da kamudaki maaşlara yüzde 11 zam yapılsın. Ayrıca memurlara en az

80 lira ek ödeme verilsin. Sendika üyesi kamu görevlilere verilen 10 lira 28 liraya çıkarılsın. Kamu çalışanlarının gelir vergisi oranları

5 puan insin. Vergi indirimi yapılmazsa kamu çalışanlarına 6 ayda bir 600 lira kriz çeki verilsin. Eşi çalışmayan

kamu çalışanının aile yardımı

131 liraya çıksın. En düşük memur maaşı 1360 TL’ye yükselsin.

KAMU-SEN: Eski adı denge tazminatı olan ek ödemeler 110 lira artırılsın. Tüm kamu görevlilerinin maaşlarına 200 TL net seyyanen zam yapılsın. Sendika üyesi kamu görevlilerine ödenen toplu görüşme primi 50 liraya çıksın. En düşük kamu çalışanı maaşı 1219 TL olsun.

KESK: Kamu çalışanlarına en az 1500 lira “temel ücret” ödensin. Gelir vergisi oranları yüzde 10 azalsın. Kamudaki güvencesiz istihdam biçimlerine son verilsin. Engellilere ayrılan istihdam kotaları doldurulsun. Kadınlara çalışma yaşamında pozitif ayrımcılık uygulansın.

KESK, masadan kalktı 30 Ağustos’u gösterdi

KESK Genel Başkanı Sami Evren, “Bu masanın insiyatifi yok. Toplu sözleşme talebimiz kabul edilmezse 30 Ağustos’ta bütün mağdur kesimlerle birlikte grev kararını açıklayacağız” açıklaması yaptıktan sonra, beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, devam eden toplu görüşmenin ilk oturumundan ayrıldı. KESK, 19 Ağustos Çarşamba günü tüm illerde Ak Parti il binaları önüne siyah çelenk bırakacak, ayrıca oturma eylemleri gerçekleştirecek. Evren, “Masadan çekildiniz mi?” sorusu üzerine şöyle konuştu: “Toplu iş sözleşmesi konusu görüşülmedikçe gündemi zorlayacağız. Komisyonlarda görev almayacağız. Demokratik haklarda öneri getiremiyorsunuz, sendikal haklarda öneri getiremiyorsunuz, mali haklarda öneri getiremiyorsunuz. Biz toplu iş sözleşmesi konusunda ısrarlı olacağız.”

10 dakika ara verildi, başkanlar görüş bildirdi

GERGİN bir başlangıç yapılan toplu görüşmelerde, Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız toplantıya ara verilmesini istedi ve dışarıda basın mensuplarına açıklama yaptıktan sonra toplantıya geri dönmeyi önerdi. Konfederasyon başkanlarının eleştirileri üzerine Bakan Hayati Yazıcı, konfederasyon başkanlarına görüşlerini açıklamaları için 10’ar dakika süre verdi. Böylece tartışmalar sona ererken, başkanlar da, dertlerini basına anlatma imkanı buldu.

İkinci tur 19 Ağustos’ta

TOPLAM 2.5 milyon memur, 1.5 milyon emekli, dul ve yetim ile bunların eş ve çocuklarını ilgilendiren görüşmelerde, ilk tur gergin başlayıp gergin biterken, ikinci turun tarihi 19 Ağustos olarak açıklandı. İlk toplantıda gündem maddeleri belirlendi. Buna göre, 19 Ağustos’ta değişik statüde çalışanların sorunları ve özelleştirmeden kaynaklanan problemlerin masaya yatırılması planlanırken, 20 Ağustos’ta hizmet kolunda çalışanların sorunları, 22 Ağustos’ta toplu sözleşme ve grev hakkı, 25 Ağustos’ta ise mali haklar ele alınacak.

Beklenti büyük sulandırmayın

KAMU-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, kamu çalışanlarının bu görüşmelerden büyük beklentisi olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu: “Bu süreç çok ciddi olmalıdır ve bu sürecin sulandırılmasından kaçınılmalıdır. Mutabakat metninin birçoğunun uygulamaya geçirilmemesi yetkililerin inandırıcılığını kaybettirmiştir. Son dönemlerde kamu görevlileri ile sendikalar arasında bir ayrışmaya gidildi.”

Devlet memurdan korkuyor memur ‘ricacı’ kalıyor

MEMUR-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, “2001’de bu yasanın grevli ve toplu sözleşmeli çıksaydı” diyerek, devletin “memurlardan korkar” gibi davrandığını söyledi. Memurların “ricacı” konumda yer aldığını ifade eden Gündoğdu, diğer sendikalarla yüzde 100 uzlaştıkları talebin toplu sözleşme olduğunu vurguladı. Gündoğdu, yasanın çalışanlar

boyutuyla eşitlenmesi gerektiğini dile getirdi.

Başkanlık kavgası

TOPLANTILARDA memur heyetine Memur-Sen’in başkanlık etmesi de ayrı bir tartışma konusu oldu. Masada Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ile Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, arasında yaşanan sözlü atışmalar, toplantı salonu dışına da taştı.

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR

Heyet başkanı Memur-Sen

Toplu görüşmelerde Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Büro-Sen, Türk Enerji-Sen, Türk Ulaşım-Sen, Türk Haber-Sen, Türk İmar-Sen, Türk Eğitim-Sen, Memur-Sen’e bağlı Diyanet-Sen, Bem-Bir-Sen, Toç-Bir-Sen ve Sağlık-Sen ile KESK’e bağlı Kültür Sanat-Sen memurları temsil edecek. Bu yıl en fazla üyeye sahip konfederasyon olması dolayısıyla heyete Memur-Sen başkanlık edecek.

Yardımları kapsayacak

Toplu görüşmeler, kamu görevlileri için uygulanacak katsayı ve göstergeler, aylık ve ücretler, her türlü zam ve tazminatlar, fazla çalışma ücretleri, harcırah, ikramiye, lojman tazminatı, doğum, ölüm ve aile yardımı ödenekleri, tedavi yardımı ve cenaze giderleri, yiyecek ve giyecek yardımlarıyla, bu mahiyetteki diğer etkinlik ve verimlilik artırıcı yardımları kapsayacak.

15 günde sonuçlanmalı

Yasaya göre, 15 gün içinde sonuçlanması gereken toplu görüşmelerde anlaşmaya varılması durumunda mutabakat metni imzalanarak Bakanlar Kurulu’na sunulacak. Anlaşmazlık durumunda ise uyuşmazlık tutanağı tutulacak ve Yüksek Hakem Kurulu Başkanı ve 4 öğretim görevlisinden oluşan Uzlaştırma Kurulu devreye girecek.

Son söz Bakanlar Kurulu’nun

Kurulun 5 gün içinde vereceği karara tarafların katılması durumunda, sonuç mutabakat metni olarak Bakanlar Kurulu’na sunulacak. Uzlaştırma Kurulu kararına tarafların katılmaması durumunda ise anlaşma ve anlaşmazlık konularının tümü Bakanlar Kurulu’na gönderilecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title