Haberler

İzmir'de 'Yunanistan-türkiye Ticari İlişkileri' Konuşuldu

İzmir Ticaret Odası'nda (İzto), Atina Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri Necmi Uğurlu, Yunanistan Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Ataşeliği Müsteşarı İulia Hristou, Yunanistan İzmir Başkonsolosu George Katapodis ve İzto Başkanı Ekrem Demirtaş'ın Katılımıyla "Yunanistan Ekonomisi, İkili İlişkiler ve İş İmkanları" Başlıklı Toplantı Gerçekleştirildi.

İzmir Ticaret Odası'nda (İZTO), Atina Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri Necmi Uğurlu, Yunanistan Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Ataşeliği Müsteşarı İulia Hristou, Yunanistan İzmir Başkonsolosu George Katapodis ve İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş'ın katılımıyla "Yunanistan Ekonomisi, İkili İlişkiler ve İş İmkanları" başlıklı toplantı gerçekleştirildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, Yunanistan ile ilişkilerin gelişmesi için sürekli toplantılar düzenlediklerine dikkat çekerek, İZTO'nun bunu görev edindiğini ifade etti. Sakız ve Midilli adalarına geziler yapacaklarını belirten Demirtaş, iki ülke arasındaki ticareti geliştirmek üzere görüşmelerde bulunacaklarını söyledi. Demirtaş, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin gün geçtikçe geliştiğini, fakat Yunanistan'da iş kurmanın zor prosedürleri olması sebebiyle

Türkler'in Yunanistan'a yönelemediğini ifade ederek, "İzmir'de 261 Yunan firma var. Yunanistan'daki firma sayısı ise 10'u geçmiyor. Çünkü Yunanistan'da şirket kurmanın çok zor prosedürleri var. Ticaret arttıkça iki ülke arasındaki dostluk da artacaktır. Konsolosumuz hızlı bir şekilde vize veriyor. Umarım ilerde bu sorun da çözülecek" diye konuştu. En iyi ticaretin komşuyla yapılacağını ifade eden Demirtaş, şöyle konuştu:

"Yunanistan bizim için komşudan öte artık. Vücut dilimiz, mutfağımız, binlerce kelimemiz aynı. Bu yüzden işadamlarımızın olumlu iş bağlantıları kurması ve ticari faaliyetlerde bulunması çok kolay. Biz her türlü köprüyü kurarız."

Demirtaş'ın ardından söz alan Yunanistan İzmir Başkonsolosu George Katapodis, göreve geldiğinden bu yana vize sorunuyla ilgili önemli ölçüde ilerleme kaydedildiğini belirtti. Katapodis, "Son 8 ayda geçen senenin 8 ayına göre yüzde 45 vize artışı oldu. Haziran ayında ise vize yüzde 60 artış gösterdi. Asıl başarı, Schengen kurallarına uyarak bu başarıyı yakalamak. Biz bunu başardık. Bu başarıyı da İZTO ile yaptığımız işbirliği sayesinde yakaladık. Gelecekte daha da yüksek olacağını düşündüğüm rakamları bu

şekilde elde ettik" dedi. Vize sorununda Schengen kurallarının dışındaki engelin talebi karşılayamamak olduğunu belirten Katapodis, konsolosluğun başkonsolos olması ve buna bağlı olarak personel sayısının artmasıyla bu sorununun da çözüldüğünü söyledi. Katapodis, 2 Schengen sistemi olduğunu, bunun ilerleyen günlerde 3'e çıkacağını ve böylelikle taleplere daha iyi karşılık verebileceklerini belirtti. Bu kuralların ticarete engel oluşturduğunu fakat güvenlik sorunlarının ortadan kalkması için bu kuralların

uygulanmasının şart olduğunu ifade eden Katapodis, "Keşke böyle olmasaydı. Ama hedefimiz, ticari rakamların İzmir'de de İstanbul'a ulaşmasını sağlamaktır. Vize sayısıyla ticaret rakamlarının sayısını tespit edemesek de bunlar arasında doğru orantılı bir ilişkinin olduğunu söyleyebilirim. Yani istatiksel olarak baktığımızda vize sayısı arttıkça, ticaretin de arttığını görürüz. Biz ticari ilişkilerimizi geliştirmek konusunda son derece kararlıyız" ifadelerini kullandı.

Yunanistan Büyükelçiliği Ekonomi ve Ticaret Ataşeliği Müsteşarı İulia Hristou de, Türkiye'nin pazar olarak önemli bir güce sahip olduğunu ve AB'ye üye olmamasına rağmen önemli ticari ilişkiler kurduğunu belirtti. Hristou'nun ardından konuşan Atina Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri Necmi Uğurlu, Yunanistan'ın orada iş yapmak isteyen firmalara oturma ve çalışma müsadesi vermediği için Türk firmaların Yunanistan'da etkin olamadığını belirterek, "Umarım bu engeli aşarız" dedi. Yunanistan'ın çok iyi bir pazar

olduğunu ve Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu ifade eden Uğurlu, "Yunanistan'a ne satabiliriz yerine ne satamayız diye sormak daha doğru olur. Yunanistan'da kişi başına düşen milli gelir çok fazla ama üretim yok. Yunanistan açıkçası Türkiye'yi bekliyor ve Yunanistan yanı başımızda. Bu yüzden Yunanistan'a girmemiz gerekiyor" diye konuştu.

(EY-YK-OK-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title