Haberler

İyimser Olan Kazandı

AKP'nin Kapatılmaması Yönündeki Karar Piyasalarda Memnuniyetle Karşılanırken, İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, İyimser Yatırımcının Kárlı Çıktığını Söyledi. Yabancıların 'Makul Bir Karar Alınır, Türkiye Yoluna Devam Eder' Görüşüyle Piyasadan Çıkmadığını Belirten Erkan, Kararın Ardından da Alımların Başladığını, Repo Hesaplarının Çözüldüğünü Vurguladı.

AKP’nin kapatılmaması yönündeki karar piyasalarda memnuniyetle karşılanırken, İMKB Başkanı Hüseyin Erkan, iyimser yatırımcının kárlı çıktığını söyledi. Yabancıların ’makul bir karar alınır, Türkiye yoluna devam eder’ görüşüyle piyasadan çıkmadığını belirten Erkan, kararın ardından da alımların başladığını, repo hesaplarının çözüldüğünü vurguladı.

ANAYASA Mahkemesi’nin AKP’nin kapatılmaması yönündeki kararı iş dünyası ve piyasalarda memnuniyet yaratırken İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanı (İMKB) Hüseyin Erkan, "İyimser yatırımcı kárlı çıktı" dedi. İstanbul ili Ekonomi ve Sosyal Konsey toplantısının ardından soruları yanıtlayan Erkan, son bir haftadır borsada yatırımların görüldüğünü belirtti. Erkan, önemli olanın Türkiye’ye özgü siyasi belirsizliğin ortadan kalkması olduğunu, ancak uluslararası alanda çeşitli finansal piyasalardan kaynaklanan belirsizliklerin de devam ettiğini ifade etti. Erkan, "Artık Türkiye’ye mahsus bir siyasi belirsizlik olmadığı için genel gidişat içerisinde uluslararası trendler doğrultusunda Türkiyemiz’in piyasası da kendine göre bir yol çizecektir diye düşünüyorum" dedi.

Repo parası piyasaya girdi

Karar sonrası repoda duran paranın piyasaya girdiğine dikkat çeken Erkan, şu değerlendirmeye yaptı: "Yeni yatırımcılar da bu trend doğrultusunda piyasaya girecektir. Bildiğim kadarıyla son birkaç gündür hem yabacı, hem yerli alıma geçti. Herhalde sağduyunun hakim olacağı beklentisi olduğu için yatırımcılar da bu doğrultuda karar verdiler. Memnuniyetle izliyoruz ki Türkiye sağduyulu hareket etmiş ve yoluna devam edecektir."

Yabancı ’makul karar’ bekledi

Türkiye’nin güçlü ve büyüme potansiyeline sahip bir ekonomi olduğunu belirten Erkan, bunun etkilerinin yabancı kurumsal yatırımcıların Türkiye’de yapmış olduğu yatırımlardan görüldüğünü vurguladı. Yabancı kurumsal yatırımcının Türkiye’nin geleceğine güvendiği için Türkiye’den çıkmadığını belirten Erkan, şöyle konuştu: "Sadece repo piyasasında beklemekteler. Fırsatları kollayıp tekrar piyasaya giriyorlar. Türkiye’ye güvenleri yüksek olduğu için hiçbir zaman çıkmadılar. Demek ki Türkiye’nin makul bir karar çerçevesinde yoluna devam edeceğine inandıkları için piyasadan çıkmadılar ve yatırımlarını devam ettiriyorlar."

Türkiye’nin önü açıldı

Davanın sonuçlanmasının, borçlanma maliyetlerini pozitif etkileyeceğini ifade eden Erkan, siyasi belirsizliğin her zaman maliyetleri artırıcı bir unsur olduğunu hatırlattı. Erkan, "Bu karar Türkiye’nin önünü açmıştır. Yabancı yatırımcı kesinlikle konuya olumlu bakmaktadır" dedi. Kurumsal yatırımcıların profesyonel düşündüğünde doğru kararları verebildiğini ve bu doğrultuda kendilerine göre kárlı çıktıklarını tahmin ettiğini ifade eden Erkan, bundan sonra sürecin uluslararası trendler çerçevesinde gerçekleşeceğini vurguladı.

Ekren: İngiltere’den 300 milyon dolarlık maden yatırımı geliyor

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, Anayasa Mahkemesi’nin kararın ardından yerli ve yabancı yatırımlarda bir artış beklediğini söylerken, adı açıklanmayan bir İngiliz firmanın Türkiye’de madencilik sektöründe 300 milyon dolarlık yatırım yapmak istediği belirtildi. Yapılacak yatırımın Türkiye’de 1000 kişilik bir istihdam yaratacağı ifa ediliyor. Şirketten bir temsilcinin dün Ekonomik ve Sosyal Konsey toplantısı sırasında Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren ile görüştü. Ekren ise bu görüşmeye ilişkin bilgi veremeyeceğini, bilginin Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı’ndan edinilebileceğini söyledi.

Belirsizlik bitti

Ekren, karara ilişkin sorulara ise şu yanıtları verdi: "Belirsizlik ortamının ortadan kalkması, yerli ve yabancıların tüketim, yatırım ve tasarruf kararlarının daha güçlü şekilde yeniden oluşacağı bir süreci başlatacak diye ümit ediyoruz. Bir belirsizlik söz konusuydu, ortadan kalktı. Artık yerli ve yabancı ekonomik birimlerin, Türkiye’nin ekonomik potansiyelini, sahip olduğu imkan ve kaynakları daha iyi okuyacağını ve buna uygun olumlu bir kararla Türkiye’deki tercihlerini güçlendireceğini düşünebiliriz."

Risk primimiz düşer yatırımcı önünü görebilir

DEVLET Bakanı Mehmet Şimşek, karar için "Türkiye’nin önünü açmıştır. Bir gecede bu kararla, ’Türkiye’nin sorunları çözülür’ anlamına gelmiyor ama Türkiye için ciddi ayak bağı olan bir sorun ortadan kalkmıştır" dedi. "Bu karardan sonraki döneme, ’taze, yeni bir dönem ve yeni bir sayfa’ diye bakmak gerekir" diyen Şimşek, şu değerlendirmelerde bulundu: "Her şeyden önce demokrasi bundan güçlenerek çıkmıştır. Bu karar bir yandan AB sürecinin canlı kalmasını sağlayacak, bir yandan Türkiye’deki risk primini aşağıya çekip, yatırımcının önünü görebilmesini sağlayacak.

İhtiyatlar olumluya dönecek

ULUSLARARASI Yatırımcılar Derneği (YASED) Başkanı Tahir Uysal, kararın yabancı sermayenin gelişine olumlu katkı sağlayacağını kaydederek, şunları söyledi: "Yabancı yatırımcı siyasi belirsizlikten dolayı ileriye yönelik olarak proje oluşturmada temkinli davrandı. Son dönemde bazı yatırımcılar ileriye dönük projelerini yavaşlattı. Şimdi bu konudaki ihtiyatları daha olumluya çevrilecek. Karar ileriye yönelik olarak yatırımcılar açısından da olumlu bir imaj teşkil etti."

Özince: Kredi maliyetleri düşmez

TÜRKİYE Bankalar Birliği Başkanı ve İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, karar öncesi "AKP kapatılsa da kapatılmasa da hiçbir senaryoda Türkiye’de kriz beklentisi yok " derken, karar sonrasında da "Piyasalar açısından bir mucize beklemiyorum" dedi. "Bunu fevkálade olumluya çevirmek için gereğini herhalde sorumlu mevkide olanlar değerlendirecektir" diyen Özince,  kararın ardından "kredi maliyetlerinde bir düşüş beklemediğini" de dile getirdi.

Kararın içindeki mesaj iyi okunmalı

İSTANBUL Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, belirsizlik ve soru işaretlerinin sona erdirilmesi açısından olumlu bulduğu kararın, içerdiği mesajlara dikkat çekti. "Bu mesaj iyi okunmalı" diyen Küçük, açıklamasında şöyle dedi: "Türkiye, yaşananlardan ders çıkartarak, yeni bir sayfa açabilmeli, yeni bir başlangıç yapabilmeli. Artık öncelik, toplumsal uzlaşma, barış, huzur ve kalkınma olmalı, bu çerçevede, süratle ekonomiye odaklanılmalı."

DİSK: Yavaşlamanın davayla ilgisi yok

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararın AKP’ye yönelik "ciddi bir uyarı" olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.  Çelebi, "Kapatma davası sürecinde hükümetin iddia ettiği gibi, ne enflasyondaki artışın ne ekonomik faaliyetlerdeki yavaşlamanın ne de yüksek işsizliğin dava ile bire bir ilişkisi yok. Merkez Bankası ekonominin yavaşladığını çoktan tespit etti" dedi.

Piyasalardaki oyunlar iyi izlensin

İSTANBUL Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, "Hükümet gücünü ekonomiye harcasın" derken, karar sonrasında dikkat edilmesi gerekenleri şöyle özetledi: "Finans piyasalarında oynanan oyunların iyi izlenmesi gerekiyor. Birileri Türkiye’nin rekabet gücünü ortadan kaldırmayı amaçlayan oyunlar sergiliyor. Ekonomi yönetimi buna müsade etmemeli. Türkiye böylesine yüksek faiz ve düşük kurla geleceğini ipotek altına alıyor. Yöneticilerin ihracatçının sesine kulak vermesini bekliyoruz. Çünkü Türkiye’nin geleceği üreten, istihdam yaratan ve ihracat yapanların elinde olmalı. Geride kalan bir yıl kayıp zaman olarak nitelenebilir. Geldiğimiz noktada herkes üretime odaklanmalı."

Türk-İş: Ülkenin gerçek gündemine dönün

TÜRK-İş Yönetim Kurulu, kararla birlikte Türkiye’nin kaygı verici bir belirsizlik sürecini geride bıraktığına dikkat çekerek, bugünden itibaren Türkiye’nin gerçek gündemi olan işsizlik ve yoksulluk üzerinde yoğunlaşılması gerektiğini kaydetti. Türk-İş yönetimi, kararla birlikte ifade edilen "ciddi ihtarın" AKP tarafından dikkate alınmasının, yaşanan süreçten gerekli derslerin çıkarılmasının gelecekte aynı sorunların yaşanmaması açısından önemli olduğuna dikkat çekti.  

Keşke bu dava hiç açılmasaydı

MÜSTAKİL Sanayiciler ve İşadamları Derneği Başkanı Ömer Cihad Vardan: "Bu davanın hiç açılmamış olmasını arzu ederdik. Belirsizlik ortamı oluştuğu için yatırımlar bir yavaşlama sürecine girmişti. Bundan sonra bu belirsizlik ortadan kalktı. Yatırımların kaldığı noktadan devam edeceğini umuyoruz."

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title