Haberler

Fed'in Tahvil Alımına Devam Kararı

Garanti Yatırım Baş Ekonomisti Altınsaç: "Piyasalarda kısa vadede ciddi iyimserlik olsa da Fed gün sonunda varlık alımlarını azaltmaya başlayacak" "Orta vadede ana trendin gelişmekte olan ekonomiler aleyhine döndüğünü kimse unutmamalı" "Dolardaki düşüş ve altındaki yükselişin bir miktar daha devamını bekliyoruz"

MERVE ÖZLEM ÇAKIR - Garanti Yatırım Baş Ekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, ABD Merkez Bankası'nın ( Fed ) kararlarının açıklanmasının ardından piyasalarda kısa vadede ciddi iyimserlik olsa da Fed'in gün sonunda varlık alımlarını azaltmaya başlayacağını, orta vadede ana trendin gelişmekte olan ekonomiler aleyhine döndüğünü kimsenin unutmaması gerektiğini bildirdi.

Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) iki günlük toplantısının ardından, karara yönelik açıklama yapıldı.

Açıklamada, piyasaların beklentisinin aksine Fed, varlık alımlarının hızında düşüşe gitmedi. Ekonominin hala desteğe ihtiyacı olduğu belirtilen açıklamada, Fed'in varlık alımlarında indirime gitmeden önce ekonomik toparlanmanın sürdürülebilir olduğuna yönelik daha fazla kanıt görmek istediği kaydedildi.

Buna göre Fed, şimdilik aylık 85 milyar dolarlık varlık alımları programına devam edecek.

Konuya ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Altınsaç, Fed kararının arkasında 3 temel faktör olduğunu belirtti.

Altınsaç ilk faktör olarak, Mortgage piyasasında faizlerdeki yükselişle beraber finansal koşullarda sıkılaşma yaşandığını, bunun da konut piyasasında tekrar sıkıntı yaratması riskinin Fed kararında etkili olduğunu söyledi.

İkinci önemli faktörün ise mali tarafa Fed'in atıfta bulunması ve bütçe tarafındaki sıkılaştırmaların ABD ekonomisi üzerindeki olası olumsuz etkilerine dikkati çekti.

Amerikan Kongresinde harcama kesintileri ile ilgili tartışmalar olacağını ve nasıl sonuçlanacağının belli olmadığını dile getiren Altınsaç, bunun da ikinci ve önemli bir etki yaratacağını, ekonomiyi baskılayacak bir durum olduğunu ifade etti.

Fed'in gelişmekte olan ekonomilerdeki, özellikle Çin, Brezilya ve Hindistan'daki sorunları çok sıkı takip ettiğini belirten Altınsaç,  bu ülkelere düşünülenden çok daha fazla önem verdiklerini, bu üç noktanın Fed'in kararlarında etkili olduğuna vurgu yaptı.

Dolardaki düşüş ve altındaki yükseliş devam edecek

Altınsaç, bu kararın Türkiye'nin ana görünümünü değiştirecek bir karar olmadığının altını çizerek, bu hareketten sonra özellikle aralıktaki Kongre'ye kadar varlık fiyatlamasında volatilitenin çok yükseldiği bir dönem yaşanabileceğini dile getirdi.

"Piyasalarda kısa vadede ciddi iyimserlik olsa da Fed gün sonunda varlık alımlarını azaltmaya başlayacak. Orta vadede ana trendin gelişmekte olan ekonomiler aleyhine döndüğünü kimse unutmamalı" diyen Altınsaç, Fed'in varlık azaltımına "öyle ya da böyle" geçeceğini ifade etti.

Piyasalardaki hareketleri de değerlendiren Altınsaç, doların hem bono hem de borsa tarafındaki fiyatlamanın biraz altında kaldığını, dolardaki düşüş ve altındaki yükselişin bir miktar daha devamını beklediklerini kaydetti. - Ankara

Kaynak: AA / Ekonomi

Garanti Yatırım Merkez Bankası Fed Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title