Haberler

Birleşik Krallık ve Türkiye, Serbest Ticaret Anlaşmasını Genişletmek İçin Anlaştı

Güncelleme:

Birleşik Krallık'ın Ankara Büyükelçisi Jill Morris, Birleşik Krallık ve Türkiye'nin mevcut serbest ticaret anlaşmasını genişletmek üzere anlaştıklarını duyurdu. Morris, yeni anlaşmanın ikili ticari ilişkileri güçlendireceğini ve geçen yıl 23 milyar sterlini aşan ticaret hacmini artıracağını belirtirken, Ticaret Bakanı Ömer Bolat ise, "STA'mızı güncelleyerek, mal ve hizmet ihracatçılarımız için ilave pazar fırsatları sağlamayı hedefliyoruz." ifadelerini kullandı.

Birleşik Krallık'ın Ankara Büyükelçisi Jill Morris, bugün Birleşik Krallık ve Türkiye'nin mevcut serbest ticaret anlaşmasını (STA) genişletmek üzere anlaştıklarını belirterek, "Bu güçlendirilmiş ve modern yeni serbest ticaret anlaşması, geçen yıl 23 milyar sterlini aşmış olan ikili ticari ilişkimizi gelecek için daha da güçlendirecek." dedi.

SERBEST TİCARET ANLAŞMASI GENİŞLETİLİYOR

Birleşik Krallık'ın Ankara Büyükelçisi Jill Morris Twitter hesabından dikkat çeken bir paylaşım yaptı. Büyükelçi Morris, Birleşik Krallık ve Türkiye'nin mevcut serbest ticaret anlaşmasını (STA) genişletmek üzere anlaştıklarını söyledi.

"TİCARİ İLİŞKİLERİMİZİ DAHA DA GÜÇLENDİRECEK"

Morris, sosyal medya hesabından paylaştığı video mesajında, Birleşik Krallık ve Türkiye'nin "doğal ortak ve müttefik" olduklarını ifade etti. Bugün iki ülkenin mevcut serbest ticaret anlaşmasını genişletmeyi kabul etmesinin heyecan verici bir gelişme olduğunu dile getiren Morris, şunları kaydetti: "Bugün, ülkelerimizin mevcut serbest ticaret anlaşmasını genişletmeyi kabul etmesiyle bu ilişkiyi daha da güçlendirmek için harika bir gün. Bu güçlendirilmiş ve modern yeni serbest ticaret anlaşması, geçen yıl 23 milyar sterlini aşmış olan ikili ticari ilişkimizi gelecek için daha da güçlendirecek. Hem Birleşik Krallık'ta hem de Türkiye'de refahı artırmak için ikili ortaklığımız dahilinde daha fazla iş birliği ve görüşmeler yapmayı dört gözle bekliyorum."

Birleşik Krallık ve Türkiye, Serbest Ticaret Anlaşmasını Genişletmek İçin Anlaştı

MÜZAKERELER YAPILIYORDU

Bugün Birleşik Krallık Ticaret Bakanlığından yapılan açıklamada, Birleşik Krallık ve Türkiye'nin, yeni ve modernize edilmiş bir serbest ticaret anlaşması için müzakerelere başlama konusunda anlaştıkları bildirilmişti. Açıklamada, Bakan Kemi Badenoch ve Ticaret Bakanı Ömer Bolat'ın geçen haftaki görüşmesinde yeni bir anlaşmayı müzakere etmek ve iki ülke arasındaki ticari ilişkiyi derinleştirmek için fikir birliğine vardığı belirtilmişti. İki ülkeden yetkililerin bugün Ankara'da serbest ticaret anlaşmasının yeniden müzakere edilmesine yönelik görüşeceği aktarılan açıklamada, yeni serbest ticaret anlaşmasının Birleşik Krallık ve Türkiye'nin modern ekonomileri için daha uygun olacağı, dijital ticaret ve hizmet sektörlerini kapsayacağı kaydedilmişti.

"İLAVE PAZAR FIRSATLARI SAĞLAMAYI HEDEFLİYORUZ"

Ticaret Bakanı Ömer Bolat sosyal medya hesabından anlaşmaya ilişkin yaptığı paylaşımda, şu ifadelere yer verdi: "Türkiye ve Birleşik Krallık, güncel ve kapsamlı bir Serbest Ticaret Anlaşması akdedilmesine yönelik müzakerelere başlama niyetlerini bugün bu Ortak Açıklama ile teyit etmektedir. STA'mızı güncelleyerek, mal ve hizmet ihracatçılarımız için ilave pazar fırsatları sağlamayı hedefliyoruz."

ORTAK BİLDİRİ YAYIMLANDI

Öte yandan Bakan Bolat, iki ülke arasındaki "Türkiye-Birleşik Krallık Serbest Ticaret Anlaşması'na ilişkin ortak bildiri"yi paylaştı. Ortak bildiride, Türkiye Cumhuriyeti ve Birleşik Krallık'ın önemli ve iki yakın ticaret ortağı konumunda olduğuna işaret edilerek, "Her iki ülke de ilişkilerini bu başarı üzerine inşa etmeye kararlı olup, bugün revize ve kapsamlı bir STA için görüşmelerini başlatmaya yönelik niyetlerini teyit etmektedirler." ifadesine yer verildi.

"SERBEST TİCARET ORTAMINI DESTEKLEMEK HER ZAMANKİNDEN DAHA ÖNEMLİ"

Mevcut ticaret anlaşmasının Aralık 2020'de imzalandığına işaret edilen bildiride, şunlar kaydedildi: "Anlaşma, ağırlıklı olarak sanayi ürünlerini kapsamakta olup, Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılmasının ardından ticaret akışının ve tedarik zincirlerinin korunmasını sağlamıştır. Mevcut anlaşmada bulunan gözden geçirme maddesi, Birleşik Krallık ve Türkiye'yi, ticari ilişkilerini yeniden değerlendirmeye yönlendirmiştir. Geçen yıl başlayan bu çalışma neticesinde, her iki ülke de ticari ilişkilerini genişletmenin ve derinleştirmenin değerli olacağı sonucuna varmıştır. Yetkililer, söz konusu gözden geçirme sürecini sonuçlandırmak üzere Türkiye-Birleşik Krallık Ortak Komitesi kapsamında bir araya gelmiş ve geliştirilmiş bir STA için çalışma yönünde anlaşmışlardır. Her iki ülke de karşılıklı büyüme ve refahı arttırıcı etkiye sahip küresel ticaret kurallarına dayalı serbest ticaret ortamını desteklemenin, her zamankinden daha önemli olduğunu kabul etmektedir. Bu itibarla, hem Türkiye hem de Birleşik Krallık'ın modern ekonomilerine tam anlamıyla yakışan ve 21. yüzyıla uygun, güncel bir anlaşmaya yönelik çalışma fırsatı bulunmaktadır."

Birleşik Krallık ve Türkiye, Serbest Ticaret Anlaşmasını Genişletmek İçin Anlaştı

Kaynak: AA / Ekonomi

Birleşik Krallık Ömer Bolat Türkiye Ankara Ömer Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title