Haberler

ATO Perakende Günleri'ne Katıldı

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, perakende sektörünün sağladığı istihdam ve ürettiği ciro ile ekonominin yükselen yıldızı olduğunu belirtti.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, perakende sektörünün sağladığı istihdam ve ürettiği ciro ile ekonominin yükselen yıldızı olduğunu belirtti.

İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde önceki gün gerçekleştirilen 12. Perakende Günleri'ne katılan ATO Başkanı Salih Bezci ve çok sayıda meclis üyesinden oluşan ATO heyeti, perakende sektöründeki son gelişmeler hakkında bilgi aldı. Ankaralı iş adamı Abdullah Kavukçu'nun sunumuna sponsor desteği olan Ankara Ticaret Odası ve Ankara Alışveriş Festivali heyeti sempozyum katılımcılarına çeşitli hediyeler takdim etti.

ATO Başkanı Bezci, Perakende Günleri'nin ardından yaptığı değerlendirmede, perakende sektörünün sağladığı istihdam ve ürettiği ciro ile ekonominin yükselen yıldızı olduğunu ve nabzının nasıl attığını, bu nabzın nasıl tutulduğu konusundaki bilgilerini güncellediklerini söyledi. Tüketicilerin ürün ve marka tercihlerinin alışveriş alışkanlıklarının nasıl bir değişim gösterdiğini izlediklerini ifade eden Bezci, şunları kaydetti:

"İnovasyon denilen yeni fikirleri değer yaratan çıktılara dönüştürme sürecinin perakende sektöründeki öneminin artarak devam edeceğini gördük. Toplantıda geçen yıl internetten yapılan alışveriş miktarının 200 miyar dolardan fazla olduğu ifade edildi. Yani ticaret sadece mekanla sınırlı olarak yapılan bir iş olmaktan çıkıyor. Bizlerin de bu gelişmelere uyum sağlamak için yeniliklere açık olmamız gerektiğine inanıyorum. Bizim için çok önemli bir deneyim olan perakende günlerinde, Ankara Alışveriş Festivali'nin olumlu yansımalarını birebir konuşmalarımızda ilk ağızlardan dinledik. Ankara Alışveriş Festivali İstanbul'a da damgasını vurmuş."

"SİMİT GÖKYÜZÜNE ÇIKIYOR TİMES SQUARE'E İNİYOR"

Ankara Ticaret Odası ve Ankara Shopping Fest'in sponsorluğunda sempozyuma katılan Simit Sarayı'nın kurucularından Abdullah Kavukçu, New York'un meşhur Times Meydanı'nda mağaza açacaklarını dile getirdi. Kavukçu, meydandaki Planet Hollywood mağazasının yerini tutabilmek için yıllık 5 milyon dolar kira önerdiklerini belirterek, kısa sürede bu mağazanın netleşeceğini söyledi. Şu anda 150 milyon TL olan cirolarını, 2016 yılında 700 milyon TL'ye çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Kavukçu şu bilgileri paylaştı:

"Biz hem simitçiyiz hem çaycıyız. Şu anda 18'i yurtdışında 204 mağazamız var. 2016'da 250'si yurtdışında 550 mağazaya ulaşacağız. Yurtdışında müşterilerimizin yüzde 95'i oralılar. Mekke'de Türk hacı ve umre ziyareti yapanlardan çok Araplar'a hizmet veriyoruz."

"2013 YILI DAHA KÖTÜ OLAMAZ"

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı ve Koton'un sahibi Yılmaz Yılmaz, 2012'de bölgede savaş riskleri dahil pek çok sıkıntı olduğunu vurgulayarak, "Ekonomide de bu yıl soğutma önlemleri etkili oldu. 2013 yılı daha kötü olamaz. Bölgede bir savaş çıkmaz, ekonomi de ani bir çalkantı olmazsa daha yumuşak bir yıl geçireceğiz. Kredi notunun artırılması da çok olumlu katkı sağlayacak" dedi.

Yılmaz, Türk halkının çabuk unuttuğunu, olumsuz koşulları atlatıp, kolay adapte olmasının da avantaja dönüştüğünü ifade etti.

ÇARPAN TOP ETKİSİ

Roman Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Toplusoy, 2013 iyimserliğini şöyle değerlendirdi:

"2012'de tüketici taleplerini erteledi. Dünyada olup bitenlere bakıp 'Nereye gidiyoruz' dedi. Şimdi daha emin ve güvenli hissediyor. 2013 yılında tüketici talebi, yere çarpıp yükselen bir top gibi sıçrama yapacak."

KRİZ TECRÜBESİ KONUŞTURACAK

Tescilli Markalar Derneği (TMD) Başkanı Füsun Çevikel Kuran, dünyada perakende ne kadar durağanlaştıysa Türkiye'de de o kadar önem kazandığını, dinamikleştiğini söyledi. Kuran, "Nüfusumuz çok genç. Üstelik krizler konusunda çok deneyimliyiz. Çok iyi yöneteceğimizden hiçbir şüphem yok" diye konuştu.

Derimod Yönetim Kurulu Üyesi Sedef Orman ise, 2013 beklentisini şöyle değerlendirdi:

"2012'nin en kötü tarafı sıcak geçen sonbahar ayları. Artık havaların çok fazla soğumadığını da göz önüne alarak yeni stratejiler geliştiriyoruz. Perakendeci pozitif olmak zorunda. 2013 yılı çok daha iyi geçecek."

"İŞE YARAMAYAN ADAMI GÜİZA GİBİ TUTMAYIN"

Bugüne kadar aralarında Koton, mavi, Migros, Kelebek, Dominos Pizza, Doğtaş, Uno ve Golf Dodurma'nın bulunduğu pek çok şirkete yatırım yapan girişim sermayesi şirketi TURKVEN'in CEO'su Seymur Tarı, yatırım kriterlerini anlattı. Kurumsal yatırımcılar adına 1,5 milyar dolar sermaye yatırdıklarını belirten Tarı şöyle konuştu:

"Yatırım yaptığımız şirketlerin geleceğine bakıyoruz. Hiçbir şirkete ucuza ortak olmadık. Hep karşımızdakiler bizden büyük insanlardı. Sektöre, şirkete, ekibe bakıyoruz. Parayı ekibe veriyoruz. Biz şirketin içine girip onları yönetmek istemiyoruz. O yüzden ekip önemli. Yabancı danışman alan bir firmanın sahibi 'Bir yıl geçti faydasını görmedik, işe yaramadı' dedi. 'Güiza gibi tutmayın, gönderin abi' dedim."

"CEO TAKLİDİ YAPAN BİR MAĞAZACIYIM"

Sılk & Cashmire CEO'su Ayşen Zamanpur, mağazalarda çalışan satış elemanlarına, "İşe başladıklarında yeni bir dünyaya girdiklerinin farkında olsunlar" tavsiyesinde bulundu. Zamanpur, satış elemanlarının kendisi için çok önemli olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"Ben, şirkette CEO taklidi yapan bir mağazacıyım. Hiçbir tasarımcı satış elemanı kadar bilemez ne satılıp ne satılmadığını. Kimseye onlara yapıldığı kadar kıyafet fırlatılmıyor. Tasarıma çok inanıyorum ama o tasarımları satış elemanlarımla birlikte ayaklarını yere basar hale getiriyoruz. Tasarımcı bir koleksiyon yaptığında bunu satış elemanlarına oylatıyorum ve yüzde 80'in altında kalanları mağazaya sokmuyorum. Şirketin ihtiyacı olan tüm bilgiler kendi içindedir. Çok paralar vererek getirdiğimiz danışmanların bildiği her şey aslında şirkette birilerinin beyninde ve yüreğinde var."

"2013'TE 5 PROJEYE BAŞLAYACAĞIZ"

Türkiye'de perakende sektörünün cirosunun 2013 yılında 350 milyar dolara yükseldiğini belirten Turkmall CEO'su Levent Eyüboğlu, "Türkiye'de 2013'te kiralanabilir alan 9 milyon metrekareyi geçecek. 30 bin mağazayı aşacağız. AVM sayısı 342'ye ulaşacak. 2023'te 500 AVM'ye ulaşılması planlanıyor" şeklinde konuştu. Perakende için 'bundan sonra her şey bitti' diyenlerin yanıldığını dile getiren Eyüboğlu, "Aslında her şey yeni başlıyor. Türkiye'de ve yurtdışında yapacak çok şey var. Biz 2013'te 5 yeni projeye başlayacağız" dedi.

"USTALIK PROJESİ DEDİĞİMİZ MALL OF İSTANBUL 2013 EKİM AYINDA AÇACAĞIZ"

2013 yılını 2011 ve 2012 yılının ilk ayları ile kıyaslandığında bir küçülme yaşanacağını bildiren Torunlar Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Torun, "Bizler çift haneli büyüme rakamlarına alıştık. 2013 yılında belki çift haneli büyüme yaşanmayacaktır. Ama yüzde 4-5 oranında bir büyüme olacağını planlıyoruz. Planlarımızı da buna göre yapıyoruz. Ustalık projesi dediğimiz Mall of İstanbul 2013 Ekim ayında açacağız. Yine önümüzdeki yıl enerji yatırımlarında çok iddialı olacağız" ifadesini kullandı.

"YÜKSEK MAAŞ VERMİYORUZ ÇOK SATAN ÇOK KAZANIR"

Koton Eş Başkanı Gülden Yılmaz, Türkiye'de perakende sektöründe çalışan satış elemanlarının maaşları ile ilgili olarak, "Çok para vermiyoruz ama iyi bir kariyer olanağı sunuyoruz" dedi.

Gülden Yılmaz, perakende sektöründe çalışanların prim sistemi gibi çok iyi bir fırsatları olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Personel şunu anlasın istiyoruz; 'Daha fazla satarsan daha fazla kazanırsın.' Amerika'da perakende kendini aşmış durumda. Amerika'da satış elemanları hemen yanına geliyor ve ismini söylüyor. Gittiğim bir mağazadaki satış danışmanı ile birbirimize maillerimizi bile vermiştik. Türkiye'de de bu iş daha iyi yapılabilir ve kariyer olanakları zorlanabilir."

"UÇAKLARINDA BİZİM SİMİTLERİMİZ SATILIYOR"

Alman havayolu şirketi Lufthansa'nın Türkiye'deki catering firması Sky Chefs ile ortaklık görüşmesi yaptıklarını söyleyen Kavukçu, "Sky Chefs'e ortak olmak için görüşmelerimiz sürüyor. Şuanda Sunexpress ile çalışıyoruz. Uçaklarında bizim simitlerimiz satılıyor. İnşallah gelecek günlerde Lufthansa ve Emirates'e de simit satacağız" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Amerika Birleşik Devletleri Ankara Ticaret Odası İstanbul Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title