Haberler

Ağrı'da bulunan altın rezervini çıkarmak için hazırlıklar başladı! 300 milyon dolarlık yatırım yapılacak

Güncelleme:

TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, Ağrı Mollakara mevkiinde keşfedilen altını çıkarmak için hazırlıklara başladıklarını duyurdu. Hacmi açıklanmayan rezerv için en az 300 milyon dolarlık yatırım yapılacak, tesis en geç haziran ayında kurulacak ve bin kişiye istihdam sağlanacak.

Türkiye'nin yer altı kaynaklarına ilişkin yatırımları sonuç vermeyi sürdürüyor. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yönetimindeki Koza Altın, Ağrı'da büyük bir altın rezervi bulmuştu. TMSF Başkanı Muhiddin Gülal konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

AĞRI'YA 300 MİLYON DOLARLIK ALTIN YATIRIMI

İstanbul'da düzenlenen toplantıda açıklamalarda bulunan Gülal, "Türkiye'de altının 3'te 1'ini Koza Altın çıkarıyor. Türkiye'de 38 noktada sondaj yapıyoruz. Ağrı Diyadin'de Mollakara'da bir rezerv var. Orada ne kadar rezerv olduğuna dair Avustralya'dan bir enstitüden rapor bekliyoruz. Orada tesis kurmaya değecek bir rezerv var. Fizibilitesini yaptık. Asgari 300 milyon dolarlık bir tesis yatırımımız olacak" dedi.

Ağrı'da bulunan altın rezervini çıkarmak için hazırlıklar başladı! 300 milyon dolarlık yatırım yapılacak

ZENGİN BİR REZERV VAR

2022 yılı sonuna kadar Ağrı'daki sahadan ilk altını çıkarmayı hedeflediklerini belirten Gülal, "Orada yaklaşık 1000 kişiye istihdam sağlayacağız. Buradaki rezervin yoğunluğu yüksek. Normalde 2 ton topraktan 1,2 gram altın elde edilir. Ağrı'daki verimin bu rakamdan yüksek olmasını bekliyoruz" diye konuştu.

TESİS EN GEÇ HAZİRANDA KURULACAK

Türkiye'deki altın üretiminin üçte birini gerçekleştiren Koza Altın'ın 2019'da 11 ton, 2020'de de 8.5 ton üretim yaptığını belirten TMSF Başkanı, Ağrı Diyadin'de bulunan rezervin devreye alınmasıyla bu rakamın yılda 15 tona çıkacağını söyledi. Muhiddin Gülal, şu bilgileri verdi: "Mayıs sonu ya da haziranda tesisimizi kuracağız. Minimum 300 milyon dolarlık yatırım yapacağız. 1000 kişiye yakın istihdam sağlayacağız. Tesis 2022 sonunda üretime başlayacak."

Ağrı'da bulunan altın rezervini çıkarmak için hazırlıklar başladı! 300 milyon dolarlık yatırım yapılacak

KOZA ALTININ AKTİF BÜYÜKLÜĞÜ TMSF İLE YÜZDE 218 ARTTI

Koza Altın'ın 2023 yılında 15 ton altın üreten bir şirket olmayı hedeflediklerini ifade eden TMSF Başkanı Gülal, "Koza Altın TMSF'ye devredildiğinden bu yana aktif büyüklüğünü yüzde 218 artırarak 2.6 milyar TL'den, 8.3 milyar TL'ye yükseltti. Özkaynakları yüzde 222 artarak 7.5 milyar TL'ye, cirosu yüzde 212 artarak 3.2 milyar TL'ye, net karı ise yüzde 358 artarak 1.8 milyar TL'ye yükseldi. Çalışan sayısı da yüzde 88 artarak 2 bin 354'e çıktı. Şirket 2020 yılında aktif büyüklüğünü yüzde 32, öz kaynaklarını yüzde 31, cirosunu yüzde 14, net karını ise yüzde 2.5 artırdı."

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Ağrı Haberler

500

Yorumlar (33)

ART NİYET:

Ne zaman enflasyon yada merkez bankası faiz kararı verecek ya altın ya gaz yada bir şeyler bulunuyor. Ama hiç çıkmıyor

29
4
yanıtYanıtla
Taylim Derdi:

Talih kuşu ABD Kanada Avusturya ve Hollandalı şirketlerinin başına Türkiyenin yerli şirketlerinin hangi biri Madenlerden pay alıyor Allah aşkına

20
3
yanıtYanıtla
////:

PEKI YA NEDEN BÖYLE DIYE TARIHI ARASTIRDIN MI HIC? KURTULUS SAVASINDAN SONRA IMZALANAN ANLASMALARIN SONUCU BU NE YAZIKKI

yanıt0
yanıt4
Fatih:

her iki ayda periyodik olarak bir kent imizin başına konan talih kuşunu yalananıdır bu

15
3
yanıtYanıtla
adil ol:

hep öğle derler ama elde birşey yok

13
4
yanıtYanıtla
YEDİRMEZLER!!!!!111:

NE sana ne bana yedirmezler dostum !!! ayrıca oranın da vay haline!!! cennet vatan köstebek yuvasına döner.

10
7
yanıtYanıtla
mersin33:

yaşasın ağrılılar zengin oldu

12
3
yanıtYanıtla
Durmak yok Kandırmaya devam:

Kimi kandırıyorsunuz bu madenlerin açılması çevre felaketi doğanın katlidir.

7
6
yanıtYanıtla
cahil:

madenleri çıkarmasınlar diye gavurların beynin soktukları bu palavraya inanıyorsan dolar niye artıyo diye de ağlamayacaksın. . sana sorsam nasıl kirletiyor diye şimdi hemen google yazar 1-2 satır yazı okur buraya yazmaya kalkarsın. muhtemelen o yazıları da algı yapmaya çalışan 2-3 haber kanalı yazmıştır. bu türklerin cehaleti devam ettikçe dolar 20 olur. Sorun değil biz kuru ekmekle geçiniyoruz. siz alamadığını iphonlere , tv lere yanın

yanıt0
yanıt2
Adanalı Selim:

cahil, boş konuşuyorsun. bu ülkenin her tarafı altın olsa, yine de sana hiç bir şey yansımaz, su ile çalışan otomobil yap, gör bak su ne tavan yapar. o yüzden bu ülke böyle gelmiş böyle de gider. bu yüzden bırak altın kalsın yerinde ağırdır.

yanıt1
yanıt1
Tüm 33 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title