Haberler

ABD'li şirket altın madenindeki facianın faturasını ağır ödeyecek

Güncelleme:

Erzincan İliç'teki altın madeni sahasında yaşanan toprak kaymasında, madeni işleten ABD'li SSR şirketi yatırımcıların derdine düştü. ABD'de kamuoyuna bilgilendirmeler yapan şirketin temsilcileri, İliç'teki maden sahasına adımını bile atmadı. 35 milyon metreküplük bir toprak yığınının yanlış ve tekniğe aykırı istifleme nedeniyle kaydığı ortaya çıkarken, en az 400 bin kamyonluk bir hafriyat aktarımı yapılacak. Milyonlarca dolara mal olacak operasyon ise idari cezalarla şirkete fatura ettirilecek.

Erzincan'da ABD'li SSR madenciliğin işlettiği altın madeninde meydana gelen ve 9 işçinin toprak altında kaldığı heyelanda arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. 35 milyon metreküplük toprak yığınının yanlış ve tekniğe aykırı istifleme nedeniyle kaydığı ortaya çıkarken sorumlu şirket ise yatırımcıların derdine düştü. ABD'de kamuoyuna açıklamalar yapan şirket, Türkiye'de ise suskunluğa büründü. Toprak kaymasının yaşandığı madenden en az 400 bin kamyonluk bir hafriyat aktarımı yapılacağı tahmin edilirken milyonlarca dolara mal olacak bu operasyonun maliyetinin ise şirkete fatura ettirilmesi bekleniyor.

İliç'e bağlı bağlı Çöpler köyündeki maden ocağı sahasında 13 Şubat'ta meydana gelen toprak kaymasında kaybolan 9 işçiyi arama çalışmaları, 6. gününde sürüyor.

ABD'li şirket altın madenindeki facianın faturası ağır ödeyecek

ABD'Lİ ŞİRKET YATIRIMCILARIN DERDİNE DÜŞTÜ

35 milyon metreküplük toprak yığınının yanlış ve tekniğe aykırı istifleme nedeniyle kaydığı ortaya çıkarken sorumlu şirket ise yatırımcıların derdine düştü. ABD'de kamuoyuna açıklamalar yapan şirket, Türkiye'de ise suskunluğa büründü.

FATURASI ŞİRKETE AĞIR OLACAK

Toprak kaymasının yaşandığı madenden en az 400 bin kamyonluk bir hafriyat aktarımı yapılacağı tahmin edilirken milyonlarca dolara mal olacak bu operasyonun maliyetinin ise şirkete fatura ettirilmesi bekleniyor.

ABD'li şirket altın madenindeki facianın faturası ağır ödeyecek

"ŞİRKET TEMSİLCİLERİ HALA BURADA DEĞİLLER"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, ABD'li şirketin kazadan sonra bölgede olmamasını eleştirerek, "Bu konularla alakalı kimlerin sorumluluğu varsa onların yargı önüne çıkmasını ve hesap vermesini temin edeceğiz. Milletimizin hiçbir endişesi olmasın. Şirketin özellikle yönetim düzeyinde bir zafiyet içerisinde olduğunu görüyoruz çünkü hala söz konusu yabancı şirketin temsilcileri burada değiller. Ama bu konuya da özellikle arama kurtarma sürecini bitirdikten sonra yoğun bir şekilde bakacağımızı ifade etmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

ABD'li şirket altın madenindeki facianın faturası ağır ödeyecekEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar

"GÜNLÜK 1000 ARAÇ ÇALIŞIYOR"

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya ise yapılan son çalışmalara ilişkin, "Gece gündüz, 24 saat devam eden çalışma. Zaman ile yarışıyoruz. Bir an önce 9 canımıza ulaşmak istiyoruz. Toprağın yığıldığı yerden üç ana yere dağıldı. Sabırlı Deresi'nin olduğu yerde 5 milyon metreküp, maden ocağının olduğu yere 1.2 milyon metreküp ve yukarıda asılı kalan ama yerinden oynamış 3.5 milyon metreküplük bir toprak kütlesi var. Bizim zamanla yarışıp, çok dikkatli olmamız lazım. Tekrar kayma riski var. Her iki tepeye radarlar koyduk. Bir yandan iş sağlığı ve güvenliği, bir yandan da zamanı olabildiğince en verimli kullanmanın yarışını yapıyoruz. Hepimizde büyük bir hırs ve kararlılık var. En büyük amacımız bir an önce müjde vermek. Günlük 1000 araçlık, güvenli tahliye alanı olarak biz bu toprağı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın belirlediği alana taşıyoruz, taşıyacağız.Fırsat buldukça bu gücümüzü daha da yukarı taşıyacağız ama toplam büyüklük 400 bin ton kamyon." dedi.

ABD'li şirket altın madenindeki facianın faturasını ağır ödeyecekİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya


Bakan Yerlikaya, açıklamasının devamında şunları kaydetti:

"Çalıştığımız ortamda daha önce bir toprak kayması olduğu için, en düşük ihtimalle bile tekrar bu risk olmayacak şekilde, güvenli ortamda çalışabilmek adına tedbir alıyoruz. Teknolojiden faydalanıyoruz. Arkadaşlarımız her göreve çıkarken sık sık uyarlıyor ve bir alarm sistemimiz var. Bu doğrulukta çalışıyoruz. Önce bunu bir ne açıklığa kavuşuyorlar. İkincisi siyanür ile ilgili aynı şekilde çalışılıyor. Bu noktada toprak numuneleri bilimsel olarak alınması gereken yerden alınarak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın buradaki geçici laboratuvarlarında bakılıyor ve bunu bizlerle paylaşıyor.

Bunların her an bulunduğunuz yerde ölçüm yapıp, oradaki arkadaşları uyardığımız sistemler var. Sağlık Bakanlığı'nın da bununla ilgili tavsiyeleri ve direktifleri var. Bunları harfiyen uyguluyoruz. Dolayısıyla vardiyalı olarak işe çıkarken anbean burada çalışan arkadaşlarımıza bahsetmiş olduğunuz sağlık riski oluşmamasıyla ilgili tedbir ve tavsiyelerle çalışma saatleri sürelerine varıncaya kadar bunların hepsi talimatlandırılıyor. Sıkı kontrol ve denetim yapılıyor."

ABD'li şirket altın madenindeki facianın faturasını ağır ödeyecek

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Öte yandan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının, Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden sahasındaki çalışmaları devam ederken, yapılan analizlerde bugüne kadar herhangi bir olumsuzluğa rastlanmadığı açıklandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, İliç ilçesindeki madende meydana gelen toprak kaymasının hemen ardından bölgeye sevk ettiği 8 teknik ekibin çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdürdüğü belirtildi.

ABD'li şirket altın madenindeki facianın faturası ağır ödeyecek

"HERHANGİ BİR OLUMSUZLUK YOK"

Ekiplerin her gün 9 ayrı noktadan aldığı numuneler 3 ayrı laboratuvarda analize gönderildiği, bugüne kadar herhangi bir olumsuzluğa rastlanılmadığı açıklandı. Su ve toprağın yanı sıra bölgedeki hava kalitesinin de, 2'si tesis yakınında, 4'ü İliç'te olmak üzere toplam 6 hava kalitesi izleme istasyonunda sürekli takip edildiği, hava kalitesinde de siyanür kaynaklı bir olumsuzluğun tespit edilmediği bildirildi.

Bölgedeki toprak kayması sonucu akan malzemenin geçici olarak depolanacağı alanların belirlendiği, mevcut alanda sızdırmazlık şartlarının sağlandığı, bölgeye akan malzemenin hazırlanan alana transferinin başladığı belirtildi.

ABD'li şirket altın madenindeki facianın faturası ağır ödeyecek

NE OLMUŞTU?

Erzincan'ın İliç ilçesine bağlı Çöpler köyündeki Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret AŞ.'ye ait altın madeni ocağı sahasında 13 Şubat'ta toprak kayması meydana gelmiş, irtibat kurulamayan 9 işçiyi arama kurtarma çalışmaları başlatılmıştı. Toprak kaymasıyla birlikte siyanür ve çeşitli kimyasal maddelerin doğaya zarar vereceği gündeme gelmişti.

KANADALI YÖNETİCİ DAHİL 6 KİŞİ TUTUKLANDI

Soruşturma kapsamında altın madeni ocağını işleten şirkette yönetici ile idareci pozisyonunda çalışan ve gözaltına alınan Kanadalı J.R.G'nin yanı sıra A.C, H.Ü, M.B, Ş.D, S.D, M.T ve A.R.K'nin jandarmadaki işlemleri tamamlandı. Cumhuriyet savcılığında ifadeleri alınan zanlılardan aralarında Kanadalı J.R.G'nin de yer aldığı 6 kişi tutuklandı. 2 kişi ise adli kontrol tedbirleri uygulanarak serbest bırakıldı.

ABD'li şirket altın madenindeki facianın faturası ağır ödeyecek

MADEN OCAĞINDA ÜRETİM DURDURULDU

Erzincan'da toprak kayması olayının meydana geldiği ve 9 işçinin toprak altında kaldığı maden ocağında üretim durduruldu, izin ve lisanlar iptal edildi.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Operasyon Erzincan İliç Dünya Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (15)

Merdan:

Sayın Cumhurbaşkanım çok yoruldun. Cumhurbaşkanısın, Ak Parti genel başkanısın, ordunun başısın, yargının başısın, Maliyenin, ekonominin başısın. Ekonomistsin nerde ne varsa hepsinin başısın, hepsi ve herşey emrinde. Çocuklarını görmeden büyüttün, torunlarını görmeden dede oldun. Sanada hayat, huzur, neşe, emeklilik ve zaman lazım. Fani dünya, hayat kısa, harcama kendini, yaşa hayatını. Para dediğin neki, bi el kiri.

181
49
yanıtYanıtla
anti mizantropist:

..... dünya malı çok tatlı, insanın karnı doyar ama gözü asla

yanıt121
yanıt19
Vatan Daş:

Maden firması kayıplarda ama madene izin verenler seçim yarışında.... Onlara atılan her oyun bedelini görün.

yanıt34
yanıt12
sinan yokuş:

Yok. O cezaları keserler. Sonrada vergi affı ile beleşe getirirler. Hiç ABD abilerine kıyarlarmı.

94
10
yanıtYanıtla
Ahmet Dayı:

Adam ölmüş ulaşmaya çalışıyormuş

59
4
yanıtYanıtla
sinan ay:

Bulursanız kesersiniz Adamlar sizin gibi enaymi çoktan tüydüler

49
2
yanıtYanıtla
Ali Tezel:

Sattılar ülkemi dağı taşı

41
6
yanıtYanıtla
Hek Tor:

Heyyy millet, okkalı akaryakıt fiyatlarını bırakın bir kenara, OKKALI zamlar gelecek, hazır olun... (düğmeleri yavaş yavaş çözün yani, ama yavaş)

23
4
yanıtYanıtla
Mark Kolçak:

Resimde bir sürü boş arazi görüyorum. Keşke bana boş bir arazi verseydiler ev yapıp içinde ölebilmem için.

9
15
yanıtYanıtla
hasan ali öztaş:

Bir vergi affıyla keserlerse cezayı affetmiş olurlar. Benim ülkemin kamyonları niye orada benim mazotumla iş yapıyor? Nerede firmanın kendi kamyonu veya kendi timleri?

14
0
yanıtYanıtla
Tüm 15 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title