Haberler

ABD Dışişleri'nden tuhaf açıklama: Türkiye'ye yaptırımların asıl hedefi Rusya

Güncelleme:

ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'ye S-400 hava savunma sistemleri alımına yönelik uygulanan yaptırımların asıl hedefinin Rusya olduğunu açıkladı. Ancak yaptırımlarda Savunma Sanayii Başkanlığı, Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir ve kurumun üç yöneticisi hedef alınmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Türkiye'ye S-400 hava savunma sistemi alımı nedeniyle getirilen CAATSA yaptırımlarının asıl hedefinin Rusya olduğu kaydedildi.

Açıklamasında "CAATSA yasasının 231. maddesi ve bugünkü eylemler Türkiye ya da ABD'nin başka bir müttefik veya partnerinin askeri potansiyelini veya savaşa hazır durumunu bozmaya yönelik değil. Aksine yaptırımlar Rusya'yı, çeşitli kötü niyetli eylemlerine yanıt olarak bir bedel ödemesini sağlamaya yönelik" ifadelerine yer verildi.

NE OLMUŞTU?

ABD, Rusya'dan S-400 sistemlerinin alımı nedeniyle Türkiye'ye bazı yaptırımlar uygulama kararı aldı.

Amerikan Hazine Bakanlığı'nın sitesinden yayınlanan açıklamada, Savunma Sanayi Başkanlığı ve kurumun başkanı İsmail'in Demir'in yanı sıra Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı ve Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Yiğit, Savunma Sanayi Başkanlığı Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığından Serhat Gençoğlu ve Mustafa Alper Deniz'in de yaptırım listesine alındığı belirtildi.

Yaptırımlar çerçevesinde İsmail Demir ile diğer üç ismin ABD'deki olası malvarlıkları dondurulacak, bu isimlere vize kısıtlaması getirilecek. Ayrıca, yaptırımlar kapsamında Türkiye'nin Savunma Sanayi Başkanlığı'na ABD'den ihracat lisansı ve izni verilmeyecek.

CAATSA YASASI NEDİR?

Trump'ın, Kongre'nin baskısıyla 2017'de imzaladığı yasa, esas olarak Rusya'nın ABD seçimlerine müdahale girişimi, Kırım'ı ilhak etmesi ve Ukrayna'nın doğusundaki ayrılıkçıları desteklemesine karşı Obama döneminde getirilen yaptırımların güvence altına alınması amacını taşıyor.

2 Ağustos 2017'de resmen yürürlüğe giren CAATSA yasası, ABD'nin ulusal güvenliğine "tehdit" olarak değerlendirdiği İran, Rusya ve Kuzey Kore'ye karşı yaptırımların alınmasını öngörüyor.

Yasanın 231. maddesine göre, Rusya ile savunma ve istihbarat alanlarında çalışan kişilere karşı da yaptırım getirilebiliyor.

Bu yaptırımlar, Rusya Federasyonu için veya onun adına çalışan kişilerle bilerek "önemli işlem" yapan gerçek ve tüzel kişiler için de geçerli olabiliyor.

Bu kapsamda Türkiye'nin Rusya'dan S-400 sistemlerini alması, "önemli işlem" kategorisinde değerlendiriliyor ve yaptırım öngörülüyor.

YAPTIRIM LİSTESİNDE 12 MADDE VAR

CAATSA'nın 235. maddesi, ABD Başkanı'nın "ilgili kişi ve kuruluşlara getireceği" yaptırımları 12 maddede düzenliyor:

  • Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara ihracat ithalat bankası desteğinin kesilmesi
  • Mal ve teknoloji ihracatı ruhsatı verilmemesi
  • ABD mali kuruluşlarından kredi tedarik edilmemesi
  • Uluslararası mali kuruluşlardan kredi verilmemesi
  • Mali kurumlara ABD Merkez Bankası ile doğrudan alışveriş yapma izni verilmemesi
  • Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlarla ihale ya da sözleşme yapılmaması
  • Döviz üzerinden işlem yapılmasının yasaklanması
  • Mali kurumlar ve bankalar arasında ödeme ya da kredi transferlerinin yasaklanması
  • Yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumların ABD topraklarında gayrimenkul sahibi olmasının yasaklanması
  • ABD kişi ve kurumlarının yaptırım kapsamına alınan kişi ya da kurumlardan sermaye ya da borç alışverişinin yasaklanması
  • Yaptırım kapsamına alınan kişilere ABD'ye giriş yasağı
  • Yaptırım kapsamına alınan kişi ve kurumlara benzer işlevi olan üst düzey görevlilere de yaptırım uygulanması."

Yasanın ilgili maddesine göre, Başkan, bu 12 maddeden en az 5'ini seçip uygulamakla yükümlü.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Amerika Birleşik Devletleri Türkiye Rusya Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (34)

Namyelüs:

Günümüzde Türkiye''nin en büyük düşmanı ABD dir.

25
3
yanıtYanıtla
cimbomlu:

zaten hep öyleydi.

yanıt1
yanıt0
Tr:

Lafa gelince dostumuz muttefigimiz deniyor

yanıt0
yanıt0
Murat:

Adamın evine 30 lira su faturası geliyor, imamoğlu na veryansın ediyor, son 2 ayda evinde kullandığı yağ 30 TL zamandı sesi çıkmıyor, çünkü yemiyor. Elektriğe arka arkaya zam gelse kafanı kuma gömer ses çıkaramazsın dimi. Kimlerin eline kaldı canım memleketim.

2
7
yanıtYanıtla
Erkan:

İmanımızı kıskanıyorlar

3
5
yanıtYanıtla
Loyloyloyloy:

Şimdi nanaeyi yedik

0
8
yanıtYanıtla
ilginç:

abd ne ilginç bi ülkesin o kadar yanlışına rağmen sana göre en doğru sensin. kabak tadı verdin sal şu gezegeni.

4
1
yanıtYanıtla
x9:

U. S. HIC BIR DEVLETIN DOSTU DEGILDIR, UNUTMAYIN 1974 TE KIBRIS DAVASINDAN DOLAYI TURKIYEYE KARSI AMBARGO UYGULAMISTI . TURKIYE HUR BIR DEVLETTIR U. S. I TAKMAMASI LAZIM ICABINDA TURKIYEDEKI US ASKERLERINE VIZE UYGULAMASI LAZIM.

2
2
yanıtYanıtla
amerika -çin bile bağımsız değil:

ikinci dünya savaşına girmemenin bir bedeli var : birincisi nazi çöplerine devşirme adı altında ev sahipliğ yaparsın, iki işgal edilmeme karşılığı ne isterlerse yaparsın , kim gelirse gelsin bunu değiştiremez hadise budur

yanıt0
yanıt2
Alper:

Amerikanlar ve avrupalilar bizat Turk dusmanidir. . . iclerinde yasayan birisi olarak diyorum. . kuzey avrupanin bir ulkesinde daha 90 li yillara kadar yabanci cocuklar kavga ederken birbirlerine Turk diye kufur ediyorlardi sozluklerinde bile Turk kelimesi kufur anlamina gelir diye yaziyordu, 2000 li yillardan sonra Turkiye gelisince biraktilar artik o laflari. . . Turkiye deki bazi ezik ve dunyaya tapan inancsiz tipler halen avrupa hayranligi besliyor. . . yaziklar olsun. . .

2
1
yanıtYanıtla
Tüm 34 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title