Haberler

20 Bin Ton Armut Çöpe Atılma Riskiyle Karşı Karşıya

Gürsu Ovası'nda üretilen armut, yıllardır Hatay ve Suriye üzerinden Arap ülkelerine pazarlanırken, Suriye krizi nedeniyle ihracatta sıkıntı yaşandı.

Gürsu Ovası'nda üretilen armut, yıllardır Hatay ve Suriye üzerinden Arap ülkelerine pazarlanırken, Suriye krizi nedeniyle ihracatta sıkıntı yaşandı. Soğuk hava depolarında bekleyen 20 bin ton kaliteli armutun 35 gün içerisinde tüketilmezse çöpe atılma riskiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

CHP Bursa Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi İlhan Demiröz, Gürsulu armut üreticisinin yaşadığı mağduriyeti TBMM Genel Kurul gündemine taşıdı. Gürsu'daki tarım alanlarının yüzde 66'sının meyve ağacı dikili alanlardan oluştuğuna ve bu alanların yüzde 60'ının armut bahçelerinden oluştuğunu anımsatan İlhan Demiröz, Türkiye'de üretilen 350 bin ton armutun 65 bin tonunun Gürsu'da üretildiğini, bu armudun 40 bin tonunun Santa Maria, 25 bin tonunun da Deveci armudu olduğunu söyledi.

SURİYE KRİZİ ARMUT İHRACATINI VURDU

Üretilen armudun çok önemli bir kısmının Hatay ve Suriye üzerinden Arap ülkelerine pazarlandığını vurgulayan CHP Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, ancak Suriye'nin içinde bulunduğu olumsuzluk nedeniyle pazarlama imkanlarının gün geçtikçe azaldığını kaydetti. Gürsu ilçesinde, 20 bin ton armudun soğuk hava depolarında bekletildiğini anlatan Demiröz, şöyle konuştu: "Eğer 35 gün içerisinde bu armutlar pazarlanmazsa birinci sınıf kaliteye sahip bu ürünler maalesef çöpe dökülecek. Buradan Milli Savunma Bakanı'na çağrıda bulunuyorum. Eğer kendileri bu ürünleri ordumuza bu süre içerisinde pazarlattıkları takdirde zannediyorum ki burada çiftçilerimizin de büyük bir kısmının sıkıntısı giderilmiş olacak.Gürsu'daki çiftçiler şu an feryat ediyor. Bütün ürünlerinin de armut üzerine olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu arkadaşlarımız on bir ay bu ürün için beklemişler ama geldikleri nokta sıkıntılı."

ORDUYA ÜCRETİN ÇOK ALTINDA FİYATLA VERELİM

İlhan Demiröz, Gürsulu çiftçilerin Milli Savunma Bakanlığı'na yönelik beklentisini aktarırken şunları söyledi: "Çiftçimiz diyor ki, ordumuza belli ücretin çok da altında olmak üzere bunları pazarlayalım. Aksi takdirde, otuz beş gün sonra bunların hepsi çöpe gidecek. Zannediyorum, bu ifadelerimi İçişleri Bakanımız da duymuştur. Ben bu çağrıları İçişleri Bakanı ile Milli Savunma Bakanına yapıyorum. Tarım Bakanlığı'nın konusunu bildiğim için ona bu çağrıyı yapmıyorum." - BURSA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

İlhan Demiröz Suriye Gürsu Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title