Haberler

"Zorunlu Eğitim Yılı 12 Yıla Çıksın"

17. Milli Eğitim Şurası'nda Alınan Reform Niteliğinde 14 Karar Bir Çok Değişikliği Kapsıyor.

17. Milli Eğitim Şurası'nda alınan reform niteliğinde 14 karar bir çok değişikliği kapsıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu (TTK) Başkanı Prof. Dr. İrfan Erdoğan, 17. Milli Eğitim Şurası'nda alınan kararlardan 14'ünün hayata geçirilmesi için çalışma başlattıklarını bildirdi.

TTK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan, 17. Milli Eğitim Şurası'nda alınan kararlarla ilgili gelişmeler hakkında yaptığı açıklamada, alınan kararların hayata geçirilmesi için harekete geçtiklerini söyledi.

Şura'da, “Türk Milli Eğitim Sisteminde Kademeler Arası Geçişler, Yönlendirme ve Sınav Sistemi” ile “Küreselleşme ve AB Sürecinde Türk Eğitim Sistemi” konularının görüşüldüğünü ve toplam 163 karar alındığını anımsatan Erdoğan, bu kararlardan 14'ünün uygulanması için harekete geçtiklerini bildirdi.

Erdoğan, “TTK'da yapılan çalışmalar sonucunda özellikle Şura'da alınan bazı önemli kararların uygulamaya konulması ve Milli Eğitim Bakanlığı icra planında yer alması için gerekli yazışmalar tamamlandı. Buna göre alınan kararlarla ilgili gerekli çalışmaları yapmak üzere sorumlu birimler belirlenmiş oldu” diye konuştu.

Şurada Türk Milli Eğitim Sistemi açısından dönüşüm yaratacak nitelikte kararlar alındığını belirten Erdoğan, “Kangren haline gelmiş olan OKS ve ÖSS gibi sınavların yerine geçecek yeni model arayışları Şura'da gündeme geldi” dedi.

Erdoğan, TTK'nın ele alınması ve uygulanmaya konulması için başlattığı çalışmalar arasında okul öncesi eğitimde 60-72 aylık çocukluk çağını kapsayan dönemin zorunlu hale getirilmesi, ilköğretimde seçmeli ders sayısının artırılması, seçmeli beceri dersleri dışındaki derslerin notla değerlendirilmesi olduğunu kaydetti.

ÇALIŞMA BAŞLATILAN KARARLAR

Prof. Dr. Erdoğan, şurada alınan kararlardan hayata geçirilmesi için çalışma başlatılanları şöyle sıraladı:

-Sınıf öğretmenliğinin 1, 2 ve 3. sınıfa kadar olması, 4 ve 5. sınıflarda derslerin branş öğretmenleri tarafından verilmesi,

-İlköğretim müfettişliğinin “Eğitim Müfettişliği” adı altında Bakanlık merkez teşkilatına bağlanarak yeniden yapılandırılması, yeni düzenleme doğrultusunda “Eğitim Müfettişleri”nin yeni oluşturulacak çalışma merkezlerinde/bölgelerinde görevlendirilmesi, kendi içinde rehberlik ve denetim, soruşturma, okul öncesi ve özel eğitim gibi alanlarda uzmanlaşması,

-Yükseköğretime girişte etkili olan Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı uygulamasının kaldırılması, yerine belirli sınıflarda yapılacak Merkezi Olgunluk sınavlarından elde edilecek puanın etkili olmasının sağlanması,

-Okul türlerinin örgün eğitim ve uzaktan eğitimi kapsayacak şekilde, Genel Akademik Liseler ile Mesleki ve Teknik Liseler şeklinde yapılandırılması, bu liselerin açılımlarının uzmanlardan oluşacak bir kurulca belirlenmesi,

-Ortaöğretim kurumlarına kaydolan öğrencilerin 10. sınıfın sonuna kadar bu kurumlar arasında yatay ve dikey geçiş yapabilmelerine izin verilmesi,

-Genel, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu öğrencilerinin alanlarının ders ağırlıklarına göre yeniden belirlenmesi,

-Genel, mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin öğrenim gördüğü alanın devamı niteliğindeki yükseköğretim programlarına geçişlerinde ek puan almalarının sağlanması,

-Zorunlu eğitim 12 yıla çıkarılması, bunun için gerekli altyapı hazırlık çalışmalarının hızlandırılması,

-Üstün zekalı çocukların eğitimi ve istihdamı konusunda politikaların oluşturulması,

-Yerel yönetimlerin eğitim hizmetlerinin sunulmasında daha fazla sorumluluk sahibi olması,

-Özel sektörün eğitime yatırım yapmasının özendirilmesi ve özel sektörden hizmet satın alınması.

Erdoğan, “İlköğretim 8. sınıf sonunda yapılan OKS'nin kaldırılması, bunun yerine öğrenci başarısının, zihinsel ve sosyal gelişimlerinin izlenmesine yönelik rehberlik hizmetlerine, öğretmenler kurulu ile ailelerin kararına dayalı bir yöneltmeye ağırlık verilmesi, ölçme ve değerlendirme yöntemlerinin; öğrencilerin öğrenme eksikliklerinin saptanması, öğrenme başarılarının artırılması ve öğretim hizmetinin geliştirilmesi amacıyla kullanılması” ile ilgili çalışma da başlattıklarını hatırlattı.

Türkiye'nin eğitim gündeminin Şura'da alınan kararlara dayalı olarak şekillendiğine dikkati çeken Erdoğan, eğitimle ilgili yapılan konferans, panel, sempozyum çalışmalarında Şura'da alınan kararların referans alındığını kaydetti.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Eğitim

Haberler

Bakmadan Geçme

İstanbul hafta sonu yağmurlu mu? 4-5 Mayıs Cumartesi Pazar İstanbul yağmurlu mu? Beşiktaş Rizespor maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Beşiktaş Rizespor maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Beşiktaş Rizespor maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Beşiktaş Rizespor maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Halim Okta kimdir? Halim Okta hangi takımları çalıştırdı? Alex de Souza hangi takıma geliyor, Fenerbahçe'ye mi geliyor? Beşiktaş Rizespor maçı CANLI izle! 3 Mayıs BJK Rizespor maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Gaddar 15. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 3 Mayıs Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 3 Mayıs Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 54. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 3 Mayıs Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Kara Ağaç Destanı 11. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 3 Mayıs Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 3 Mayıs Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı? Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 3 Mayıs Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 3-4 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 3-4 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title