Haberler

Peres: 'Geçmiş Tarihçilerin İşidir'

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, 1915 Olayları ve Ermenilerin ABD Kongresinden Geçirmeye Çalıştığı Yasa Tasarısıyla İlgili Olarak, "Tarih Tarihçilerin İşidir. Hiçbir Yasa Geçmişi Değiştiremez" Dedi.

İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres, 1915 olayları ve Ermenilerin ABD Kongresinden geçirmeye çalıştığı yasa tasarısıyla ilgili olarak, "Tarih tarihçilerin işidir. Hiçbir yasa geçmişi değiştiremez" dedi.

Peres, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) öncülüğünde oluşturulan Ankara Forumunun ikinci kez Doğu Kudüs'te yapılan 6. toplantısına katılan Türk, İsrailli ve Filistinli iş adamlarını birlikte kabul etti.

TOBB ile Barış İçin Ankara Forumunun Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, görüşmede, ABD'deki Yahudi örgütlerinden ADL'nin (Anti-Defamation League/İftira ve İnkarla Mücadele Birliği) Ermeni sorununa ilişkin yaklaşım değiştirmesinden şikayetçi oldu.

Hisarcıklıoğlu, "ABD'deki iç politik gelişmelerin, Türkiye-ABD ilişkilerine zarar verecek boyutta geliştiğini, Ermeni tasarısının ABD Kongresinde kabul edilmesinin, sadece iki ülke ilişkilerine değil, diğer ülke ilişkilerine de zarar vereceğini" belirtti.

Peres, Hisarcıklıoğlu'nun dile getirdiği konuyla ilgili olarak "Hiçbir yasa geçmişi değiştiremez. Tarih kayıt içindir. Tarihi incelemek de ancak tarihçiler tarafından yapılabilir" dedi.

Siyasetçilerin işinin gelecekle ilgilenmek olduğunu vurgulayan Peres, geleceğin iyi değerlendirilmesi için de geçmişin doğru bir şekilde irdelenmesinin gerektiğini belirtti.

Peres, bu konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın önerisinin çok yerinde olduğunu kaydetti, kendisinin de bunu desteklediğini ifade etti.

Abdullah Gül'ün Cumhurbaşkanı seçilmesinin, Türkiye'nin demokratikleşme ve laiklik sürecinde hiçbir şekilde bir engel yaratmayacağını ifade eden Peres, Cumhurbaşkanı Gül'ü kutladığını hatırlattı.

Peres, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın göreve gelmesinden bu yana, Türkiye'nin ekonomik açıdan çok önemli ilerlemeler kaydettiğini belirtti ve Türkiye'nin AB gibi önemli bir örgütün parçası haline gelmeye hazır ülke konumuna geldiğini ifade etti.

Rifat Hisarcıklıoğlu da Peres'e, İsrail Cumhurbaşkanı seçilmesinden dolayı çok mutlu olduklarını iletti. İlk kez İsrail cumhurbaşkanının aynı zamanda Nobel Barış Ödülüne sahip bir kişi olduğuna işaret eden Hisarcıklıoğlu, "Bu hepimiz için de bir fırsat" dedi. Hisarcıklıoğlu, Ankara Forumunda tartışılan konular ve Batı Şeria'daki muhtemel projelerle ilgili bilgiler vererek, Peres'e bugüne kadar foruma verdiği destek ve yardımlar için teşekkür etti, bundan sonra da desteğine ihtiyaç duyduklarını kaydetti.

Hisarcıklıoğlu, Gazze Şeridi'ndeki gelişmelerin Erez Sanayi projesiyle ilgili kararlılıklarını azaltmadığını da vurguladı.

ADL'nin 1915 olayları konusunda yaklaşım değiştirmesinin üzüntü yarattığını kaydeden Hisarcıklıoğlu, Peres'in bu konuda bugüne kadar verdiği desteğin devam edeceğinden hiç kuşku duymadıklarını söyledi.

ABD'deki iç politik gelişmelerin, Türkiye-ABD ilişkilerine zarar verecek boyutta olduğuna dikkati çeken Hisarcıklıoğlu, "Türk iş alemi olarak, bu konudan büyük endişe duyuyoruz. Eğer sözde Ermeni soykırımıyla ilgili tasarı ABD'den geçecek olursa, bu sadece Türkiye-ABD ilişkilerine değil, diğer ilişkilere de zarar verecektir" dedi.

Hisarcıklıoğlu, 18-19 Eylülde ABD'de bazı görüşmelerde bulunacaklarını, bu konuda neler hissettiklerini anlatacaklarını bildirdi ve Peres'den destek istedi.

Kabulde konuşan Filistin Ticaret, Sanayi ve Tarım Odaları Başkanı Ahmed Haşim Zugeyr de Peres'e bu görüşme fırsatını verdiği için teşekkürlerini sundu. Zugeyr, artık anlaşmalara tam uyulması vaktinin geldiğini söylerken, Kudüs'te Filistinli iş adamlarının odalarının ve bazı sivil toplum kuruluşlarının merkezlerinin kapalı olmasından yakındı.

Barış sürecinde asıl karar vericilerin İsrailliler olduğunu ifade eden Zugeyr, bu süreçte Peres'in büyük rolü olacağına inandığını söyledi ve "Bir arada yaşayabileceğimiz konusunda, ortaya güzel bir örnek koymalıyız" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title