Haberler

Mısır ve İran Diplomatik İlişkileri Bakanlık Düzeyinde Görüşecek

Mısır ve İran'ın 1980'den Bu Yana Askıya Alınan Diplomatik İlişkilerin Yeniden Başlatılması Amacıyla Bakanlık Seviyesinde Görüşme Yapılmasına Karar Verdiği Belirtildi.

Mısır ve İran'ın 1980'den bu yana askıya alınan diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılması amacıyla bakanlık seviyesinde görüşme yapılmasına karar verdiği belirtildi.

Bugün bir araya gelen Mısır Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Dirar ve İran Bakan Yardımcısı Abbas Iraki bundan sonraki görüşmelerin bakanlık düzeyinde yürütülmesi konusunda anlaşmaya vardı. Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hüssam Zeki, "İkili ilişkiler konusunda önce üst düzey yetkililer ardından, dışişleri bakanları seviyesinde diyaloğun devam ettirilmesi konusunda anlaşmaya varılmıştır" dedi.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad, Mayıs ayında yaptığı açıklamada, Tahran'ın Mısır'la kapsamlı diplomatik ilişkiler kurulmasına hazır olduğunu söylemiş ve Mısır hükümetinin karar verdiği bir günde, Kahire'de bir büyükelçilik açılacağını kaydetmişti.

1970'den sonra iki ülke arasında bir türlü düzelmeyen ilişkiler, 1979'da İran'da gerçekleşen İslam devrimiyle başka bir boyut kazandı. Mısır'ın İsrail ile Camp David anlaşmasını imzalaması (1979) ilişkileri en alt düzeye indirdi. İran Şahı Muhammed Rıza Pehlevi'nin de sürgün yıllarının bir kısmını Mısır'da geçirmesi ve öldükten sonra Kahire'ye defnedilmesi ilişkilerin kesilmesine sebep olmuştu.

(AFP-İB-İB-ÖZ-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title