Haberler

Kuran'ı Gösterdi Rehberi Yırttı

Aşırı Sağcı Hollandalı Milletvekili Geert Wilders, İslam Karşıtı Kısa Filmi "Fitne"yi, Partisinin İnternet Sitesinde Yayınladı. Filmde, Kuran-ı Kerim Sayfasını Tutan Bir El Görüldükten Sonra Ekran Kararıyor ve Bir Yırtılma Sesi Duyuluyor. Ardından Yırtılanın Bir Telefon Rehberi Olduğu Açıklaması Beliriyor. Böylece Filmde Kuran'ın Yakıldığı İddiası Asılsız Çıktı.

Aşırı sağcı Hollandalı milletvekili Geert Wilders, İslam karşıtı kısa filmi "Fitne"yi, partisinin internet sitesinde yayınladı. Filmde, Kuran-ı Kerim sayfasını tutan bir el görüldükten sonra ekran kararıyor ve bir yırtılma sesi duyuluyor. Ardından yırtılanın bir telefon rehberi olduğu açıklaması beliriyor. Böylece filmde Kuran’ın yakıldığı iddiası asılsız çıktı.

HOLLANDA’da yabancı düşmanı Özgürlük Partisi’nin (PVV) İslam karşıtı milletvekili Geert Wilders, dünya çapında protesto eylemlerini tetiklemesinden korkulan filmini sonunda yayınladı. Hollanda televizyonları "Fitne" adlı 15 dakikalık filmi kesintisiz yayınlamayı reddetmiş, film için kiralanan internet alan adının sahibi olan Amerikan şirketi de şikayet üzerine daha yayın başlamadan hizmeti kesmişti. Wilders filmi partisinin resmi sitesine yükledi. Site birkaç saat içinde aşırı trafik nedeniyle çökse de, filme sansürsüz video paylaşım sitesi LiveLeak’ten hala ulaşılabiliyor.

11 Eylül saldırıları eşliğinde Kuran’dan "şiddeti haklı gösterdiği" iddia edilen ayetleri ekrana yansıtan Wilders, medyaya defalarca yansıyan görüntüleri kullanıyor. Filmde, idam edilen eşcinseller, recmedilen kadınlar, kanlı yüzleriyle çocuklar gösterilerek, "Müslümanların sayısı giderek artıyor. Hollanda’nın geleceği bu mu" diye soruluyor ve "Geçmişte Avrupa’da Nazizm ve Komünizmi yendik, şimdi de İslamcı ideolojiyi yenmeliyiz. İslamizasyonu durdurun" mesajı veriliyor.

Filmin sonunda, Kuran yaprağını tutan bir el görüldükten sonra ekran kararıyor ve bir yırtılma sesi duyulurken, "Bu ses, bir telefon rehberinden yırtılan sayfanın sesi. Çünkü Kuran’ın nefret dolu ayetlerini yırtması gereken ben değilim, Müslümanlar" açıklaması ekranda beliriyor.

Filmde Kuran’ın yakıldığı sahnelerin olduğuna dair dedikodular asılsız çıkmış oldu. Hükümetin, medyanın ve boykottan çekinen ihracatçıların baskısıyla karşılaşan Wilders’in son anda geri adım attığı sanılıyor.

Hollanda Başbakanı Jan Peter Balkenende, filmin İslam’ı şiddetle bağlantılı göstermesine katılmadığını belirterek, "Bunun, insanları incitmekten başka işe yaramayacağına inanıyoruz. Ancak incinmek, saldırganlık ve tehditlerin mazareti olamaz" dedi.

AB DE ELEŞTİRDİ

Pakistan ile İran hükümetleri filmi ve Hollanda hükümetini sert bir dille eleştirirken, Ürdün medya temsilcileri Wilders’i dava edeceklerini bildirdiler. AB Dönem Başkanı Slovenya ise, filmin "kini tahrikten" başka bir amaca hizmet etmeyeceğini belirterek, "AB, değerlerimizin bir parçası olan ifade özgürlüğü ilkesini uygular. Ancak bu ilke, dinlere ve diğer inançlara saygı ruhuyla uygulanmalıdır" açıklamasını yaptı.

Dava açan Türkler saldırıya uğradı

HOLLANDA İslam Federasyonu’nun (NİF), aşırı sağcı siyasetçi Geert Wilders’in İslam’ı ve Kuran’ı hedef alan ifadeleri üzerine açtığı dava, dün Rotterdam Mahkemesi’nde görüldü. Lahey’de açılan, ancak güvenlik nedenlerinden dolayı Rotterdam’da görülen ve yaklaşık iki saat süren Yıldırım Mahkemesi’nde tarafları dinleyen hakim, kararın 7 Nisan tarihinde açıklanacağını söyledi. NİF’in avukatlarından Ejder Köse, Geerts’in Müslümanları incitici ve hakaret içerikli açıklamalarda bulunmasının yasaklanmasını talep ettiklerini kaydetti. Çok sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı mahkeme çıkışında Köse’nin üzerine yürüyüp sözlü saldırıda bulunan iki Hollandalı, polis tarafından gözaltına alındı. Hollanda İslam Federasyonu Başkanı Mehmet Yaramış, Genel Sekreter Fuat Nurlu ve Türk avukat Ejder Köse, Wilders’in Müslümanlardan gazete ilanı aracılığıyla "özür" dilemesini talep ediyor.

"Şeytan Ayetleri" sahnede

FİTNE Avrupa çapında büyük tepkiyle karşılanırken, Almanya’da da Salman Rüşdi’nin "Şeytan Ayetleri" adlı romanı tiyatroya aktarıldı. Brandenburg eyaleti başkenti Potsdam’daki Hans-Otto Tiyatrosu’nda önceki gün "Şeytan Ayetleri" adlı tiyatro oyunun prömiyeri yapıldı. Almanya İslam Konseyi ise oyunun provakasyon amaçlı olduğunu açıkladı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title