Haberler

Kafkasya Üniversiteler Birliği'nin 3. Olağan Kongresi Bakü'de Toplanacak

Başkanlık ve Sekretaryasını Ardahan Üniversitesi'nin yürüttüğü, üye sayısı 42 olan Kafkasya Üniversiteler Birliği'nin (KÜNİB) 3'üncü.

Başkanlık ve Sekretaryasını Ardahan Üniversitesi'nin yürüttüğü, üye sayısı 42 olan Kafkasya Üniversiteler Birliği'nin (KÜNİB) 3'üncü. Olağan Kongresi Bakü'de toplanacak.

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de 20- 21 Mayıs tarihleri arasında yapılacak kongrede, Kazakistan, Kıbrıs, Moldova, Ukrayna gibi ülkelerden yeni üye üniversitelerin Birliğe katılmasıyla KÜNİB'in üye sayısı 50'yi bulacak. Ayrıca 3'üncü Olağan Kongre'de, Birliğin bir gelecek projeksiyonu olarak, etkisi, önemi ve hedefleri ile ilgili bir panel de gerçekleştirilecek. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Yunus Emre Enstitüsü, Hazar Strateji Enstitüsü (HASEN) ve KÜNİB Başkanlığını yürüten Ardahan Üniversitesi işbirliğiyle organize edilen KÜNİB 3'üncü Olağan Kongresi'ne; Türkiye'den, Gürcistan'dan, Kırgızistan'dan, Moldova'dan, Kazakistan'dan, Ukrayna'dan, İran'dan, ABD, Kıbrıs'tan ve başka birçok ülkeden üye üniversiteler, devlet adamları, rektörler, akademisyenler ve bürokratlar katılacak.

Kongreye Türkiye'den Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Prof.Dr. Mustafa İsen, Milli Eğitim Bakanı Prof.Dr. Nabi Avcı, Azerbaycan Tahsil Nazırı Prof.Dr. Misir J. Merdanov, Gürcistan Eğitim ve Bilim Bakanı Giorgi Margvelaşvili, Yüksek Öğretim Kurulu Başkanı (YÖK) Gökhan Çetinsaya, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof.Dr. Hayati Develi, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı Kemal Yurtnaç, HASEN Genel Sekreteri Haldun Yavaş, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, YÖK Başkan Vekili Prof. Dr. Şaban Çalış, KÜNİB III. Olağan Kongresi'ne onur konuğu olarak katılacak. Kongreye Kafkasya Üniversiteler Birliği Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ve KÜNİB'e üye üniversitelerin rektörleri başta olmak üzere; çeşitli ülkelerin üniversite rektörleri, çok sayıda devlet adamı, akademisyen katılacak. KÜNİB 3'üncü Olağan Kongresi'ne ulusal ve uluslararası alandan katılacak olan birçok üst düzey isim, burada Kafkasya Üniversiteler Birliği'ni ve Birlik'in geleceğe dair projeksiyonunu ele alacak.

Ayrıca Kafkasya Bölgesi ve dünya çapındaki çeşitli konular masaya yatırılacak. Üst düzey protokol üyelerinin konuşma yapacağı kongre programında; eğitim, kültür, sanat, teknoloji, tarih, siyaset, folklor vb. birtakım alanlarla ilgili iki önemli panel de gerçekleştirilecek. KÜNİB 3'üncü Olağan Kongresi, yepyeni gelişmelere sahne olacak. Kongre'de Kazakistan, Kıbrıs, Moldova, Ukrayna gibi ülkelerden üniversiteler Birlik'e katılacak. Böylelikle III. Olağan Kongre'yle birlikte KÜNİB'in üye sayısı 50'nin üstüne çıkacak. KÜNİB HAKKINDA Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB), Ardahan Üniversitesi öncülüğünde ve Yüksek Öğretim Kurumu (YÖK) Başkanlığı'nın destekleriyle 2009'da kuruldu. Ardahan, Artvin Çoruh, Atatürk, Kars Kafkas, Iğdır, Akhaltsikhe Devlet Üniversitesi, Nahçıvan Devlet Üniversitesi rektörünün kurucu üyeliğiyle hayata geçen ve kısa sürede üye sayısını 42'ye çıkaran KÜNİB, 3'üncü kongre ile üye sayısını 50'ye çıkaracak. Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB), Kafkasya coğrafyasındaki paydaş ülkelerin sahip oldukları ortak mirastan yola çıkarak, bu ülkelerdeki üniversiteler aracılığıyla geleceğe ışık tutacak bir vizyon belirlemek ve dil, kültür, sanat, tarih, ekonomi, eğitim gibi alanlarda ortak bilimsel çalışmalar yapmak amacıyla önemli adımlar attı. KÜNİB'in her iki kongresi tarihi gelişmelere sahne oldu.

KÜNİB'in 2011 yılında Ardahan'da yapılan 1'inci Olağan Kongresi'nde üye üniversite sayısı 19'a, 2012 Yılı Mayıs ayında Gürcistan'ın Batum şehrinde gerçekleştirilen 2'nci Olağan Kongresi'nde ise 42'ye yükseldi. KÜNİB'in yaptığı çalışmalar ve yürüttüğü projeler, sadece Türkiye ve ilgili ülkeler değil bir çok gelişmiş ülke tarafından da takip ediliyor. Europe Business Assembly (EBA) tarafından, İngiltere'nin Oxford şehrinde 25-27 Ekim 2012 tarihleri arasında yapılan 'Oxford Liderler Zirvesi' toplantısında, 'Kafkasya Üniversiteler Birliği'nin kurucu ve yürütücü Başkanlığındaki başarılı girişimleri' nedeni ile Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz'a 'Yılın Rektörü' ödülü verildi.

DHA(GE/İD)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Gürcistan Kafkasya Ardahan Bakü Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title