Haberler
BBC

İtalya'da çevre eylemcilerine ağır cezalar

Güncelleme:

İtalya’da çevre eylemcilerinin tarihi-kültürel yapılara zarar veren protestolara daha ağır cezalar getiren yeni bir yasa onay aldı. Yasa, kültür ve peyzaj varlıklarının tahrip edilmesi durumunda yeni yaptırımlar öngörüyor.

Övgü Pınar | Roma

İtalya’da çevre eylemcilerinin tarihi-kültürel açıdan önemli yapılara zarar veren protestolarına daha ağır cezalar getiren yeni bir yasa parlamentodan onay aldı.

Geçen Temmuz ayında Senato’dan geçen, bugün de Temsilciler Meclisi’nden nihai onayı alarak yasalaşan düzenleme, kültür ve peyzaj varlıklarının tahrip edilmesi, bozulması, kirletilmesi gibi durumlarda yeni yaptırımlar getiriyor. Kültür Bakanlığı yasal düzenlemeyi ‘eko-vandallar yasası’ diye tanımlıyor.

Halihazırda tarihi-kültürel önemi olan yapılara zarar veren eylemciler, ceza yasası kapsamında 6 aydan 5 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanabiliyor. Yeni yasa ise çevre eylemcilerine yeni idari para cezaları öngörüyor. Para cezaları 10 bin-60 bin euro arasında değişiyor.

Tasarının meclisten geçmesinin ardından bir açıklama yapan Kültür Bakanı Gennaro Sangiuliano, yasanın "ulusal kültüre saygı" amacı taşıdığını söyledi.

Bakan, yasanın ‘eko-vandallar’ diye nitelediği çevre eylemcilerini hedef aldığını vurguladı ve "Bir anıtı tahrif eden, bozan, ona zarar verenler, bu yerlerin eski durumuna getirilmesi için yapılan harcamaları devlete tazmin etmek zorunda olacak. Çok sayıda vakanın gösterdiği gibi, restorasyon için büyük meblağlar harcamak gerekiyor, bu masrafı artık İtalyanlar değil, zarardan sorumlu olanlar karşılayacak" dedi.

Kültür Bakanı, yeni yasayla öngörülen idari para cezalarının suç eyleminin işlendiği yerin yerel yöneticileri tarafından hızla uygulanacağını da vurguladı.

Muhalefet sıralarından ise yasa tasarısına farklı yaklaşımlar geldi. Liberal kanattaki Eylem ve Yaşayan İtalya partileri çekimser kalırken merkez soldaki Demokratik Parti ile sol kanattaki Yeşiller-İtalyan Solu ittifakı yasaya karşı çıktı.

Yasaya karşı çıkanlar ise çevre eylemcilerinin kullandığı boya gibi malzemelerin yol açtığı hasarın kalıcı olmadığını vurguluyor.

İtalyan Solu lideri Nicola Fratoianni, protestoların demokrasinin temeli olduğunu vurguladı.

5 Yıldız Hareketi de yeni yasayla getirilen para cezalarının orantısız biçimde yüksek olduğunu belirtti.

İtalya'da Roma, Floransa, Venedik gibi birçok kentte tarihi-kültürel mekanlar son yıllarda çevre eylemcilerinin boyalı ya da tutkallı gösterilerine hedef olmuştu.

Ultima Generazione (Son Nesil) isimli iklim değişikliği eylemcileri başkent Roma’da Senato binası, Floransa katedrali, Venedik’teki San Marco Bazilikası gibi sembolik yapıların önünde boyalı eylemler gerçekleştirmiş, Vatikan Müzesi’nde de bir heykelin kaidesine ellerini tutkallamıştı.

Eylemcilere 6 ay hapis

Çevre eylemcilerine yönelik yeni cezalar içeren yasanın parlamentoda onaylanmasıyla aynı saatlerde, Bologna’daki bir davada da karar açıkladı.

Geçen Kasım ayında Bologna’da çevre yolunu kapatarak gösteri yapan iklim eylemcisi 3 kişiye 6 ay hapis cezası verildi.

Öte yandan savcılığın göstericiler için 1 yıl hapis istediği ancak mahkemenin, eylemin ‘ahlaki ve sosyal’ motivasyonunu hafifletici neden sayarak en düşük cezayı verdiği belirtiliyor.

Eylemcilerin cezayı temyiz etmesi bekleniyor.

BBC

İtalya Çevre Kültür Politika Dünya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title