Haberler

İsyan Kuzey Irak'a Sıçrar mı?

Güncelleme:

Barzani İtalya'da NATO'dan Ödül Aldı, Süleymaniye'deki Olaylar Yayıldı.

Kuzey Irak'taki Devlet Başkanı Celal Talabani'nin lideri olduğu Kürdistan Yurtsever Birliği'nin kontrolündeki Süleymaniye kentinde geçen hafta çıkan 3 kişinin öldüğü, 134 kişinin yaralandığı olaylar, İran sınırındaki Halepçe ilçesine sıçradı.

Halepçe'deki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin lideri olduğu Irak Kürdistan Demokrat Partisi binasına saldırı girişimi oldu. Öte yandan bölgesel Kürt yönetimi başkanı Mesut Barzani, dün akşam İtalyan Senatosu'nda bulunan NATO işlerinden sorumlu üyesi Sergio de Gregorio'dan 'NATO barış ödülünü' aldı.

Halepçe kentinde Irak Kürdistan Demokrat Partisi binasına yürümek isteyen 200 kadar gösterici peşmergeler tarafından engellendi. Çıkan olaylarda çoğu peşmerge 30'dan fazla kişi yaralandı.

Öte yandan Kuzey Irak'taki olayların tırmanma eğilimi göstermesi üzerine bölgesel Kürt parlamentosu acil toplantıya çağrıldı. Parlamento Başkanı Kemal Kerküki, bütün milletvekillerinin olağanüstü toplantıya katılmasını istedi. Yapılacak toplantıda bölgedeki son durum ve Süleymaniye'deki gösterilerin ele alınacağı belirtildi.

BARZANİ İTALYA'DA NATO'DAN ÖDÜL ALDI

Süleymaniye'deki olayların başlamasından önce bölgeden ayrılarak Avrupa'ya giden bölgesel Kürt yönetimi başkanı Mesut Barzani, dün akşam İtalyan Senatosu'nda bulunan NATO işlerinden sorumlu üyesi Sergio de Gregorio'dan 'NATO barış ödülünü' aldı.

Gregorio, Irak'taki Kürt bölgesindeki siyasi ve demokratik deneyimin Irak ve Ortadoğu için çok iyi bir örnek oluşturduğunu, burada farklı grup, düşüncelere ve dinlere karşı büyük bir saygı gösterildiğini, yeni Irak hükümetinin kurulmasına yönelik Barzani'nin küçümsenemez katkıları olduğunu söyledi.

Gregorio, Barzani'nin bölgedeki Hıristiyanlar'a kucak açtığını onlara sığınma olanağı sağlayarak yardımlarda bulunduğunu bildirirken, ayrıca Kürt, Arap, Türkmen, Süryani, Keldani, Ermeni, her Müslüman ve Hıristiyan ve Yezidi ayrımı yapmadan Kuzey Irak'ta hoşgörü ve barış içinde birlikte yaşamanı sağlamaya çalıştıklarını anlattı.

Barzani'nin İtalya'nın Dışişleri Bakanı Franco Frattini ve Papa Benedict XVI, hem de diğer İtalyan hükümet yetkilileri ile görüşeceği ifade edildi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title