Haberler

Almanya'ya Acı Eleştiri

2011 Uluslararası Şekerleme Fuarı'nın Açılışında Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Almanya'yı Vize Konusunda Ağır Eleştirdi.

Köln'de, Türkiye'nin partner ülke olarak katıldığı ISM 2011 Uluslararası Şekerleme Fuarı'nın açılışında Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, "tatlı yiyelim tatlı konuşalım diyerek" başladığı konuşmasında Almanya'yı Türk işadamlarına uygulanan vize konusunda ağır eleştirdi.

Almanya'nın Köln kentinde, Türkiye'nin partner ülke olarak katıldığı ISM 2011 Uluslararası Şekerleme Fuarı'nın açılışını Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Almanya Federal Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Rainer Brüderle birlikte yaptı. Açılışta, sözlerine, "tatlı yiyelim tatlı konuşalım" diye başlayan Bakan Zafer Çağlayan, Almanya'yı Türk işadamlarına uygulanan vize konusunda ağır eleştirdi. Vize uygulamasını insan hakları ihlali olarak nitelendiren Çağlayan, 'böyle giderse yarın öbür gün fuarlara katılacak Türk firması bulamazsınızö dedi.

İŞADAMLARIMIZ FUARA GELMEKTEN VAZGEÇİYORLARDI

Devlet bakanı Zafer Çağlayan şunları söyledi:

'Bizde bir söz vardır 'tatlı yiyelim tatlı konuşalım' derler. Tabi böyle bir ortamda tatlı yiyip tatlı konuşacağız. Ancak maalesef işadamlarımıza uygulanan vize bizim dostluğumuza, müttefikliğimize yakışmayan bir konu. Bana göre vize uygulamak insan hakları ihlalidir. Ben bunu 27 yıl sanayicilik yapmış biri olarak söylüyorum. İki gün önce ihracatçı birliklerimiz az daha bu fuara gelmekten vazgeçeceklerdi. Çünkü işadamlarımız vize alamıyorlar. İşadamlarımızın malları serbest dolaşırken kendileri serbest dolaşım hakkına sahip değiller. Türkiye 1973 yılında Katma Protokol'e imza atmış bir ülkedir. Bu protokole imza atmış ülkelerin birbirine vize uygulamayacağı çok açıktır. Bu konuda açılmış ve kazanılmış davalar vardır. Ayrıca vize uygulaması ticarette teknik engel ve haksız rekabet yaratan bir unsurdur. Vize Türk firmalarının Almanya'daki fuarlara katılımı konusunda caydırıcı bir etken haline gelmiştir. Vize kalkarsa Almanya'daki fuarlara ilgi artacaktır. Ama böyle giderse yarın öbür gün fuarlara katılacak Türk firması bulamazsınız."

Bakan Zafer Çağlayan konuşmasında ayrıca Türkiye ekonomisinin hızla büyüdüğünü ve dünyanın onaltınca, Avrupa'nın altıncı büyük ekonomisi olduğunu ifade etti.

TÜRK EKONOMİSİNİ ÖVDÜ

Türk ekonomisinden övgüyle söz eden Almanya Federal Ekonomi ve Teknoloji Bakanı Rainer Brüderle, 41 yıldır düzenlenen ISM fuarına bu yıl ilk kez bir ülkenin "Partner" olarak kabul edildiğini belirtti. Bunun tesadüf olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Brüderle:

"Türk-Alman ekonomik ilişkileri sürekli gelişiyor. Fuar kapsamında bakıldığında Türk ve Alman ekonomik ilişkileri genel konjuktür açısından geleceğin parlak olduğunu gösteriyor. Türk ekonomisi krizden etkilenmemekte ısrarlı bir davranış sergiliyor. Bu nedenle fuarda partner ülke olmasını olumlu bir sinyal olarak görüyorum" diye konuştu.

Bakan Rainer Brüderle, daha sonra Bakan Zafer Çağlayan ile yaptığı görüşmede vize sorununun Ticaret ve Sanayi Odaları üzerinden bir sistem geliştirilerek çözülebileceğine inandığını ifade etti. Brüderli, Türk işadamlarının vize konusundaki eleştirilerini haklı bulduğunu dile getirdi.

BU SORUNA DUYARSIZ KALMAYIN

Fuarın açılışında konuşan İstanbul İhracatçı Birlikleri Başkanı Zekeriya Mete de vize sorununa değindi. Mete 'Türk firma temsilcileri Avrupa'da özellikle Almanya'daki fuarlara katılırken vize konusunda sorunlar yaşamaktadırlar. Üzülerek belirtirim ki Avrupa'daki fuarlara ilginin yıldan yıla azaldığına tanık olmaktayız. İlgili tüm kurumlara, yaşadığımız vize sorununa duyarsız kalmamaları çağrısında bulunuyorum" dedi.

Fuarda açılıştan sonra Devlet Bakanı Zafer Çağlayan Türk firmalarını ziyaret etti. Bakan Çağlayan Küçük İstanbul olarak bilinen ve Türk işyerlerinin bulunduğu Mevlana Restoranda öğle yemeği yedi. Çağlayan, öğleden sonra ise Avrupalı Türk Demokratlar Birliği'ni (UETD) ziyaret etti.

TÜRKİYE İLK PARTNER ÜLKE

Türkiye'nin ilk partner ülke olarak katıldığı ISM 2011 Fuarı'nda bu yıl 70 ülkeden yaklaşık bin 500 katılımcı yer alıyor. Fuar 6 salonda ve 110 bin metrekarelik bir alanda gerçekleştiriliyor. İstanbul İhracatçı Birlikleri'nin bu sene on birinci kez katılıyor. Fuarda Türkiye, "Elma şekeri" konseptiyle 43 Türk firmayla yer alıyor. Fuar 2 Şubat'ta sona erecek.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Dünya Ekonomi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title