Haberler

ABD Tarihinin En Pahalıya Mal Olan Seçimi

ABD'de Tarihi Seçimde Seçmenlerin, Yeni Başkanı, Kongre Üyelerini ve 11 Eyaletin Valisini Belirlemek İçin, Ülke Genelinde Sandık Başlarında Uzun Kuyruklar Oluşturduğu Haber Veriliyor.

ABD'de tarihi seçimde seçmenlerin, yeni başkanı, kongre üyelerini ve 11 eyaletin valisini belirlemek için, ülke genelinde sandık başlarında uzun kuyruklar oluşturduğu haber veriliyor.

Haberlerde, başkanlığa ilk kez bu kadar yaklaşan siyahi adayın bulunduğu seçim için seçmenlerin, ekonomik krizle, Irak ve Afganistan'daki savaşla uğraşacak, sağlık sistemini onaracak ve diğer birçok konuda 4 yıl boyunca ABD'nin yönünü belirleyecek yeni başkanı seçmek için sandığa akın ettiği bildiriliyor.

Demokrat Partinin adayı Barack Obama (47), ülkenin ilk siyahi başkanı olmayı hedeflerken, Cumhuriyetçi Partinin adayı John McCain rakibinin gerisinde göründüğü kamuoyu yoklamalarına meydan okumayı umuyor.

Seçimi McCain (72) kazanırsa, Beyaz Saray'da ilk kez göreve gelen en yaşlı başkan ve Sarah Palin de ülkenin ilk kadın ABD başkan yardımcısı olacak.

Birçok vilayetten seçimlere yoğun katılım olduğu haberleri gelirken, oy kullananların sayısının 130 milyonu bulması bekleniyor.

Rekor katılım tahmininin doğru çıkması durumunda, bugünkü seçim, 1960'dan bu yanaki en büyük katılımlı seçim olacak.

ABD'de seçmenler, bugün ayrıca Kongrenin 435 sandalyeli alt kanadı Temsilciler Meclisinin tamamını, 100 üyeli üst kanat Senatonun üyelerinin üçte birini belirlemek için de oy kullanıyor.

Öte yandan ABD'deki seçimlerde uygulanan seçiciler kurulu sistemi nedeniyle halk, doğrudan başkanı seçmiyor, başkanı belirleyecek seçiciler kurulunu oluşturacak ve sayıları her eyaletin nüfus oranına göre belirlenen delegeler için oy kullanıyor.

Seçim günü sonunda belirlenecek bu 538 delegeden 270'inin oyunu garantileyen aday başkan seçiliyor.

Başkanlık seçimi, 50 eyalette ve özel statü taşıyan başkent Washington'da yapılıyor. İkisi (Maine ve Nebraska) hariç eyaletlerin tamamına yakınında, en çok oy alan aday delegelerin tamamını kazanıyor. Bu 538 delegeden 270'inin oyunu alan aday başkan oluyor.

Tarafsız bir siyaset çalışmaları merkezine göre 2,4 milyar dolara mal olan bu başkanlık seçimi, ABD tarihin en pahalısı oldu.

Dünya borsalarının da seçim sonuçları belli olmadan yükseldiği, ABD borsalarında da endekslerin yüzde 2'den fazla arttığı bildiriliyor. Bu yükseliş, uzmanlar tarafından Obama'nın zafer elde edeceği beklentilerini yansıttığı şeklinde yorumlanıyor.

Kaynak: AA / Dünya

Haberler

Son anket yayınlandı! CHP ile AK Parti arasındaki makas iyice açılıyor

Son anket yayınlandı! CHP ile AK Parti arasındaki makas iyice açılıyor

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarını artıran teklif yasalaştı

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarını artıran teklif yasalaştı

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Bakmadan Geçme

Polis tayinleri ne zaman 2024? #129300 Galatasaray seçimi ne zaman, yarın mı? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 24 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 24 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 24 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 24 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 24 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 24 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 24 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 24 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 24 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! 24 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 24 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım'ın yönetim listesinde kimler var? İşte Aziz Yıldırım'ın yönetim kurulu! Astrolog Meral Türkiye Kupası şampiyonunu bildi mi, Astrolog Meral ZTK tahmini neydi 2024?
İstanbul'da pastanede silahlı çatışma: 3 ölü, 5 yaralı

İstanbul'da pastanede silahlı çatışma: 3 ölü, 5 yaralı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title