Haberler

Çiftçi de Narı Sevdi

Kalp Başta Olmak Üzere Sağlığa Büyük Yararı Olan ve Tüketimi Son 2 Yıldır Hızla Artan Nar Çiftçinin de Gözdesi Oldu. Daha Önce 1080 Dönümlük Alanda Nar Üretimi Yapılırken Sadece Adana'da Bu Yıl 5 Bin Dönümü Aşkın Araziye Yeni Nar Ağaçları Dikildi.

Kalp başta olmak üzere sağlığa büyük yararı olan ve tüketimi son 2 yıldır hızla artan nar çiftçinin de gözdesi oldu. Daha önce 1080 dönümlük alanda nar üretimi yapılırken sadece Adana`da bu yıl 5 bin dönümü aşkın araziye yeni nar ağaçları dikildi.

Adana Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Cahit İncefikir, nar suyu ve nar ekşisinin gündeme gelmesi ve tüketiminin artmasının, yeni ürün arayışı içindeki çiftçiyi bu ürüne yönelttiğini söyledi. Sert çekirdekli meyvelere bu yıldan itibaren dönüm başına verilen teşvik priminin de etkili olduğunu belirten İncefikir, ``Nar ekmek isteyen üreticilere Tarım Bakanlığı dönüm başına 250 YTL teşvik primi veriyor. Tüketimin artmasının yanı sıra ürünün ağaçta 1 YTL fiyatla müşteri bulması ve teşvik priminin etkisiyle Adana`da bu yıl 5 bin dönümden fazla araziye nar ekildi`` dedi.

BİLİNÇSİZ DİKİME DİKKAT

Nara ilgi gösteren çiftçinin bilinçsiz davrandığını savunan Cahit İncefikir, uzmanlara danışılmadan dikim yapılmasını eleştirdi. Bunun ileride sorun yaratacağını vurgulayan İncefikir şu uyarılarda bulundu: ``Bir moda başlıyor, zemini uygun olan-olmayan, nasıl yetiştirildiğini, ekonomikliğini, pazar durumunu bilen-bilmeyen herkes bir ürüne yükleniyor. Arazilerine nar diken çiftçilerin bir çoğu Adana`da nem oranını, arazi yapısını dikkate almıyor. Rasgele fidan alıyor. Uzmanlara göre Adana, nem oranı, iklim yapısı ve toprağın özellikleri nedeniyle narda kalite yönünden Antalya`ya yetişemez. Meyve iriliği ve renk konusunda Antalya`daki narlar, Adana`dan çok ileride. Dolayısıyla ihracatta Adana narı sıkıntı yaşar. Korkarım ki bu gidişle Adana`da nar ağacı sayısı bir kaç yıl içinde milyonlarla ifade edilecek ve ürünlere pazar bulmakta sorun çıkacak.``

Adana Tarım İl Müdürü Abdullah Keskin de, nar başta olmak üzere çiftçilerin kayısı, erik, şeftali ve nektarin gibi meyvelerin yetiştiriciliğine yönelirken dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Ağaçta yetişen meyvelerin uzun vadeli bir çaba gerektirdiğini belirten Keskin, ``Meyve ağaçları çok yıllık bitkiler. Toprağın durumuna göre hangi araziye hangi tür meyve fidanının dikileceği çok önemli. Rasgele yapılan yatırım, büyük ekonomik kayıplara yol açar`` dedi.

TEŞVİK DESTEĞİ

Meyvecilik konusunda çiftçiyi bilinçlendirmeye yönelik eğitim çalışmalarının olduğunu söyleyen Abdullah Keskin, bu yıl ayrıca önemli teşvik primi desteği sağlandığını vurgulayarak şöyle dedi: ``Bu yılın mayıs ayından itibaren meyve fidanı dikmek isteyen çiftçilere bir defaya mahsus olmak üzere teşvik verilmeye başlandı. Virüsten korunmuş meyve fidanı dikenlere dönüm başına 300 YTL, zeytin, narenciye, nar, kivi, badem ve cevize 200 YTL, diğer sert çekirdekli meyve türlerine ise 200 YTL veriliyor. Tek şartımız sertifikalı ve faturalı fidan kullanılması, bahçe kurmak isteyenlerin tapularının bulunması. Ayrıca her ürün için bazı teknik koşullar var. Başvurular başladı.``

Oben KIRDÖK(OA/MK)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title