Haberler

Çiçek: Türkiye'ye Çok Büyük Haksızlık Yapıldı

Çiçek, Sözde Ermeni Soykırım İddialarını İçeren Karar Tasarısının ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde Kabul Edilmesiyle Türkiye'ye Çok Büyük Haksızlık Yapıldığını Söyledi.

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, sözde Ermeni soykırım iddialarını içeren karar tasarısının ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde kabul edilmesiyle Türkiye'ye çok büyük haksızlık yapıldığını söyledi. Çiçek, ABD'ye yönelik yaptırımlar konusunda ise, "Öfkeyle kalkıp zararla oturmak yerine, güçlü bir devlete düşen, büyük bir devlete yakışan soğukkanlılıkla olup biteni değerlendirmek gerekir. Türkiye bunları yapıyor. Bir kısım tedbirler ilan edilir, bir

kısmı ilan edilmez. Zaten anlaması gerekenler anlar, bilmesi gerekenler bilir. Tedbir alma kısmını hükümete bırakın" değerlendirmesini yaptı.

Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında sözde Ermeni soykırım iddialarıyla ilgili karar tasarısının ABD Kongresi Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde kabul edilmesinin yansımalarının, Türkiye'nin aldığı, alacağı ve almakta olduğu tedbirleri de görüştüklerini söyledi. Tasarının kabul edilmesiyle Türkiye'ye karşı çok büyük bir haksızlık yapıldığını kaydeden Çiçek, şöyle konuştu:

"Bu, tarihi gerçeklerle de bağdaşmıyor. Bir millete yapılacak en büyük saygısızlık onun soykırım yaptığı iddiasıdır. Bu bir hukuki kavramdır, hukuk çerçevesinde araştırılması ve sonuçlandırılması gerekirken, siyasi kararların konusu olmaktadır. İç politikada başarı elde etmek adına dostlukla, müttefiklikle, stratejik ortaklıkla bağdaştırılması zor bir karar alınabilmektedir. Bu, parlamentoların tarih yazması anlamına gelir. O zaman tarihçilerin görevi ne olacaktır, bunun da sorgulanması icap etmektedir.

Bununla ilgili olarak Bakanlar Kurulu'nda bir değerlendirme yapılmıştır. Devletin ilgili birimleri zaten bu konudaki çalışmaları yapıyorlar. Alınması gereken ne tedbir varsa, ne tepki konulması gerekecekse bunlar da zaman içerisinde konulmuş olacaktır."

Çiçek, tasarının kabul edilmesinin ardından İncirlik Üssü'nün kapatılması konusu başta olmak üzere Türkiye'nin alacağı bazı tedbirlerin kurulda ele alınıp alınmadığının sorulması üzerine ise, "Tedbiri önce siz koyuyorsunuz, sonra hükümetten de onay istiyorsunuz. Öfkeyle kalkıp zararla oturmak yerine, güçlü bir devlete düşen, büyük bir devlete yakışan soğukkanlılıkla olup biteni değerlendirmek gerekir. Türkiye bunları yapıyor. Bir kısım tedbirler ilan edilir, bir kısmı ilan edilmez. Zaten anlaması

gerekenler anlar, bilmesi gerekenler bilir. Tedbir alma kısmını hükümete bırakın" değerlendirmesini yaptı.

TELEKOM'DAKİ GREV KARARI

Çiçek, Türk Telekom'daki grev uygulamasının anlaşma sağlanamaması halinde yarın başlayacağının hatırlatılması üzerine, hükümet olarak arzularının bu tür sözleşmelerin anlaşmayla sonuçlanması olduğunu söyledi. "En son akla gelecek şeyi en başta söylüyorsunuz" diyen Çiçek, hükümet olarak bu konuda üzerlerine düşeni yaptıklarını bildirdi. Çiçek, "Ama kabul etmek gerekir, bu hesap meselesidir. Yani kurumlar zarara girerek hak elde edilecekse bir süre sonra o kurumun zararları, ülkeye başka türlü zarar verir.

Onun için sayın Ulaştırma Bakanımız bu konuda tecrübelidir. Geçmişte de birçok ihtilafın çözümüne de katkı sağladı. Bugün görüşme devam ediyor. Ümit ediyorum ki anlaşmayla sonuçlanır, söylediğiniz konuya hiç gelmemiş oluruz" diye konuştu. Çiçek, "Bu konuda zaman sınırı var mı?" yönündeki bir soruya karşılık da, şunları söyledi:

''Zaman sınırı varsa onun gereği zaten yapılacak hazırlıklarda yapılır, merak etmeyin. Ama biz anlaşmayla sonuçlanmasını arzu ederiz. Ben her defasında olaylara olumlu yönden bakarım. Siz niye olumsuz bakıyorsunuz? Niye ille de grev gibi, işçiye de fayda getirmeyecek, kuruma da fayda getirmeyecek tedbirleri konuşalım ki?"

Bakanlar Kurulu'nun bugünkü toplantısında memur maaşlarının gündeme gelmediğini açıklayan Çiçek, 2008 yılı bütçesinin de 17 Ekim çarşamba günü Meclis'e sevkedileceğini bildirdi. 2008 yılı bütçesinin Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını anlatan Çiçek, bütçe üzerinde bu akşam da detaylı bir çalışma yapılacağını söyledi.

ŞEHİT AİLELERİNE VE GAZİLERE YARDIM

Çiçek, değişik zamanlarda çıkarılmış kanun kapsamında şehitlere, malul gazilere bir defada sağlanan haklar ve aylığa bağlı haklar bulunduğunu ifade ederek, yapılan yardımlarla ayrıntılı bilgi verdi. Çiçek, yapılan yardımlarla ilgili şunları kaydetti:

"Bir defada sağlanan haklar şunlar. Nakdi tazminat olarak şehitlere yaklaşık 46 milyar lira, malul gazilere 11 milyar 483 lira ile 34 milyar 449 lira bir ödeme yapılmaktadır. Ayrıca tütün yardımı olarak bin 879 lira ödeme yapılmaktadır. Verilen faizsiz konut kredisi yaklaşık 45 bin YTL'dir. Türk Silahlı Kuvvetleri Dayanışma Vakfı yardımı 13 milyar ile 31.5 milyar lira arasında, üye olanlara yapılabilmektedir. Birlik Komutanlığı yardımı 918 YTL. Üye olanlara OYAK yardımı yaklaşık 33 milyar lira. Emekli

ikramiyesi, Emekli Sandığı'na üye olanlara yaklaşık 72 bin YTL. Kuvvet Komutanlığı destek yardımı er ve erbaşlar için 2 bin YTL. Mehmetçik Vakfı yardımı da 6 bin YTL. Ayrıca şehitlere ve malul gazilere devamlı sağlanan imkanlar olarak emekli maaşı, hizmet süresi 30 yıldan az olanlara 957 ila bin 677 YTL. Bu, rütbelerine göre değişiyor. Hizmet süresi 30 yıldan fazla olanlara bin 298 ila 2 bin 213 YTL ödeniyor. Er ve erbaşlar için bin 121 YTL, terörle mücadele kapsamındaki emsal maaş ise şehit görevliler

hayattaymış gibi terfi ettirilmek suretiyle bin 181 YTL'den 3 bin 176 YTL'ye kadar verilebilmektedir. Emekli Sandığı'nca çocuklarına yapılan öğrenim yardımı 536 YTL ila bin 73 YTL arasındadır. Mehmetçik Vakfı'nca yapılan yardım 166 ile 332 YTL arasındadır. Askeri hastanelerden yararlanma imkanı, ulaşım araçlarından ücretsiz faydalanma imkanı, elektrik indirimi de yüzde 40 olarak ödenmektedir. Terör mağduru sivil vatandaşlara sağlanan haklar ise terör nedeniyle yaralanan vatandaşlara 2 bin 30 ila 24 bin 368

YTL arasında, terör nedeniyle şehit vatandaşlara 16 bin 922 YTL tazminat ödenmektedir. Ayrıca zarar tespit komisyonu tarafından tespit edilen diğer zararlar da ilgili kanun gereği ödenebilmektedir. Aynı şekilde Emniyet Genel Müdürlüğü personeli bakımından da nakdi tazminat yaklaşık 46 bin YTL, TOKİ konutlarından verilen faizsiz konut kredisi 44 bin YTL, Sosyal Hizmet Daire Başkanlığı Sosyal Yardım Fonu'ndan verilen 10 bin YTL, Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü'nce en yüksek devlet memurunun almış olduğu maaşın

30 katı tazminat 64 bin 555 YTL. Polis Sandığı'na üye olanlara üyelik süresine bakılmaksızın Ankara Sigorta tarafından verilen 20 bin YTL, Emekli Sandığı'nca belirlenen miktarda ve her yıl bir kez verilen tütün ikramiyesi bin 706 YTL. Türk Polis Teşkilatını Güçlendirme Vakfı tarafından verilen 10 bin YTL.''

(DA-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

DİKKAT: Meteoroloji sarı uyarı nedir? Çöl tozunun sağlığa zararı var mı? 26 NİSAN TV YAYIN AKIŞI #128250 Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Gelinim Mutfakta CANLI İZLE #128112 26 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE! MÜGE ANLI CANLI İZLE! 26 Nisan Müge Anlı Canlı İzleme Linki! Müge Anlı son bölüm neler oldu? Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 26 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 26 Nisan dün gece deprem mi oldu? 36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek?
title