Haberler

Cica Toplantılarının İlk Gün Toplantıları Sona Erdi

İstanbul'da gerçekleştirilen Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK/CICA) Üçüncü Toplantısı'nın ilk gün toplantıları sona erdi.

İstanbul'da gerçekleştirilen Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (AİGK/CICA) Üçüncü Toplantısı'nın ilk gün toplantıları sona erdi. Toplantının gerçekleştiği Çırağan Sarayı'nda bir basın toplantısı düzenleyen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Kazakistan Dışişleri Bakanı Kanat Saudabayev, ilk gün yapılan toplantıları değerlendirdi.

Türkiye'nin yarın Kazakistan'dan AİGK Başkanlığı'nı devralacağını söyleyen Davutoğlu, hem Kazakistan'ın hem de Türkiye'nin aynı anda birçok uluslararası kuruluşta dönem başkanlığı yapmalarına değindi. Davutoğlu, AİGK bünyesinde yaptığı çalışmalardan dolayı Kazakistan'a teşekkür etti. Davutoğlu, AGİT/CICA ve AİGK üyelerinin ilk kez ortak bir toplantıya katılmış olduklarını söyleyerek, "Toplantıda verimli bir fikir alışverişi oldu. Bu çalışmalar, küresel barışa katkı yapacağını düşündüğümüz çabalar." dedi. Davutoğlu, toplantılardan sonra AGİT ve AİGK arasında daha yakın işbirliği olacağını söyledi. Kazakistan Dışişleri Bakanı Kanat Saudabayev ise bugünü "tarihi ve çok önemli" olarak niteledi. Kanat Saudabayev, kuruluşun ilk olarak 1992 yılında Kazakistan Cumhurbaşkanı'nın BM'de yaptığı konuşmayla gündeme geldiğini söyleyerek, "Hiç kimsenin tanımadığı bir ülkenin hiç kimsenin tanımadığı bir Cumhurbaşkanı ortaya bir fikir attı. Bu fikre birçok kimse şaşırdı. O konuşma, bu uzun yolun başlangıcıydı. Bugün Kazakistan dünya çapında bilinen, saygı duyulan, ekonomik olarak güçlü ve demokratik bir ülke. Nazarbayev saygın bir Cumhurbaşkanı; AİGK ise saygın bir teşkilat haline geldi." dedi. Kanat Saudabayev, AİGK"yı, Nazarbayev'in ve Kazakistan'ın büyüttüğü 18 yaşına gelmiş bir genç olarak niteleyerek, 18 yaşında gelişmiş bir genci dost ülke Türkiye'ye devrettiklerini söyledi.

Kanat Saudabayev, AGİT ve AİGK'nın güvenlik ve işbirliğini artırıcı adımlar atacaklarını söyledi.

Özgür ARSLAN/ İSTANBUL, (DHA)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title