Haberler

Chp'nin Şeyh Edebali'si, Akp'nin Hayme Ana'sı Var

Chp Genel Başkanı Deniz Baykal, Partisinin Milliyetçiliğe Duyarlı Kesimler Dahil Her Kesimden İnsanı Kucaklayıcı Politikasını Ve Devlet Yönetiminde Doğruluğa Dürüstlüğe Verdiği Önemi Vurgulamak İçin Şeyh Edebali’den Osman Gazi’ye Öğütleri Genel Merkezdeki Makam Odasının Duvarına Asmasıyla Gündeme Gelmişti, Akp İse Bu Kez Aynı Paralelde "hayme Ana’nın Ertuğrul Gazi’ye Öğütleri"ni Parti Bültenine Basıp Örgütüne Dağıttı.

Şeyh Edebali’nin Osman Gazi’ye öğütlerini odasının duvarına asan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’dan sonra bu kez AKP, “Hayme Ana’nın Ertuğrul Gazi’ye” benzer yöndeki öğütlerini parti bültenine basıp tüm örgütüne dağıttı.

Baykal, makam odasına partisinin milliyetçiliğe duyarlı kesimler dahil ve her kesimden vatandaşları kucaklayıcı politikasını ve devlet yönetiminde doğruluğa dürüstlüğe verdiği önemi vurgulamak için Şeyh Edebali’nin, damadı Osman Gazi’ye vasiyet niteliğindeki öğütlerini asmıştı.

AKP ise Osmanlı Devleti’nin kurucusu Osman Gazi’nin ninesi, Ertuğrul Gazi’nin annesi Hayme Ana’nın (Devlet Ana) öğütlerini Türkiye Bülteni adlı parti dergisinin kapağı içine yerleştirip örgüte dağıttı. Eylül ayı başında Ertuğrul Gazi’yi Anma ve Söğüt Şenlikleri’ne katılıp milliyetçi tabana mesaj verecek olan AKP’nin dergisinde yer verdiği Hayme Ana öğütlerinde şöyle deniyor:

“Oğul,

Boyundan-soyundan olsun olmasın insanlara adil davran.

Adaletten ayrılma ki, insanların birlik ve dirlik kazansın.

Yurdunda, obanda herkes gezsin.

Ululuk isteyen töreden ayrılmasın.

Bu dünya bir oturma yeri değildir. Yapacağın iyi ve doğru işlerle

İnsanların hizmetinde bulunursan güzel övünçler senin olur.

Yüreğinden inancı, ağzından duayı, davranışından erdemi hiç eksik etme.

Bir de sabırlı ol oğul, ekşi korum sabırla tatlı üzüm olur.

Oğul,

Beylik demekle, ağarlık vermek iledir.

Sofranı ve keseni yoksullara açık tut...”

OSMANLI DEVLETİNİ KURAN KADIN

Tarihçilere göre, Ertuğrul Gazi’nin annesi ve Osmanlı

İmparatorluğu’nun kurucusu Osman Gazi’nin ninesi Hayme Ana, eşi Gündüz Alp’in göç sırasında Fırat Nehri’ni geçerken boğularak ölmesi üzerine dağılma noktasına gelen Kayı Boyu’nu örgütledi. Kayı Boyu’nu, Aşağı Sakarya Vadisi’ne daha sonra da Domaniç’in Çarşamba köyüne getiren Hayme Ana, oğlu Ertuğrul Gazi ve torunu Osman Gazi’yi yetiştirerek aslında Osmanlı İmparatorluğu’nun temelini atan kadın oldu. Ertuğrul Gazi, “Devlet Ana” diye de anılan annesi Hayme Ana’yı öldüğünde, Çarşamba’da her yıl çadır kurduğu bir tepenin üzerinde defnettirdi. Sultan II. Abdülhamid de 1892 yılında Hayme Ana’nın kabrinin üzerinde bugünkü türbeyi yaptırdı.

EDEBALİ Mİ İTTİHAT-TERAKKİ Mİ?

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title