Haberler

CHP Lideri Kılıçdaroğlu'ndan Gündeme İlişkin Açıklamalar (3)

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Hükümete karşı internet sitesi kurmak suçtur; buna itirazımız yok.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Hükümete karşı internet sitesi kurmak suçtur; buna itirazımız yok. Ama internet sitesi kurup hükümete karşı kullanmanın teröristlikle alakası yoktur" dedi.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, Habertürk Televizyonu'nda canlı yayınlanan " Türkiye'nin Nabzı" adlı programa katıldı. Programda gazetecilerin sorularına yanıt veren Kılıçdaroğlu, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un tutuklanmasına ilişkin, "Ben 'İlker Başbuğ, yargılansın yada yargılanmasın' demedim. Benim üzerinde durduğum konu, hukukun üstünlüğü. İnternet Andıcı'nda ayrıntıları bilmiyoruz, delilleri bilmiyoruz. Devletin hiyerarşik yapı içinde hükümete karşı internet sitesi kurmak suçtur. Buna itirazımız

yok. Ama internet sitesi kurup hükümete karşı kullanmanın teröristlikle alakası yoktur. Zaten terörist tanımında bir sorun var" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, tutuklu milletvekillerinin durumuna ilişkin, "Savcılıktan milletvekili olmasına engel olmadııını belirten belgeyi aldılar, Yüksek Seçim Kurulu inceledi. Sonra milletvekili oldular. Bunların önünde hiçbir yasal engel yok. Bir örnek de var; Sebahat Tuncel örneği" dedi. Bu vekillerin durumunu her yerde dile getirdiklerini söyleyen CHP lideri, "İnsan hakları ihlallerinde biz niçin mahkum olan bir ülke konumundayız; buna bakmamız lazım. Her şeyi söylüyoruz. Söylemediğimiz yer kalmadı. Almanya'da

söyledik, Brüksel'de söyledik. Bir tek dağa çıkmadığımız kaldı. Artık Türkiye'deki olaylar, gittiğimiz her uluslararası ortamda dile getiriliyor. Tutuklu vekillerle ilgili kararı Sosyalist Enternasyonal'den 20 dakikada aldık" diye konuştu.

"BEŞAR ESAD'I DESTEKLEYEN BİR İFADE KULLANMADIM"

Suriye'de yaşanan şiddet olaylarına deıinen Kılıçdaroğlu, "Biz komşularımızla iyi geçinmek durumundayız. Suriye'de insan hakları ihlali var. Nerede baskıcı yönetim varsa orada insan hakları ihlali vardır. Türkiye'de de insan hakları ihlali var. Biz Suriye'ye demokrasi gelmesini isteriz, daha güzel yasalar isteriz ama bunları silahla yaparsak doğru değildir. Hele Batı istedi diye girersek hiç doğru değil" dedi.

Hiçbir zaman Beşar Esad'ı destekleyen bir ifade kullanmadığını kaydeden CHP Genel Başkanı," Hem demokrasi isteyeceksiniz hem de baskıcı yönetimi destekleyeceksiniz, bu mümkün değil" diye konuştu.

"KADDAFİ İLE TARİHSEL GEÇMİŞİMİZ VAR, İKNA EDİLEBİLİRDİ"

Ortadoğu'da yaşananlara ilişkin değerlendirmeler yapan Kılıçdaroğlu, "Filistin'de bile arabulucucu Mısır yaptı. İran'da da sınıfta kaldık. Arabulucu her iki tarafa da eşit davranır. Kürecik'e -biz ona İsrail kalkanı diyoruz- o kalkan kurulacak. Bizim İran'la ne sorunumuz var. İran'ın bir şekilde ikna edilmesi lazım. İran'ın da denetçi kuruluşlara kapılarını açması lazım" dedi.

Öldürülen Libya lideri Muammer Kaddafi'nin ikna edilebileceğini savunan Kemal Kılıçdaroğlu, kendisinin Kıbrıs davasında Türkiye'nin yer aldığını hatırlatarak, "Ahde vefa diye bir şey var. Kaddafi ile tarihsel geçmişimiz var. İkna edilebilirdi. Biz sandık ki Doğu Akdeniz'e Türk gemileri açılacak. Ama Türkiye halkın bombalanmasını istemeyecek. Ama tam tersi bir durum ortaya çıktı" diye konuştu.

ULUDERE'DE YAŞANANLAR

Irak sınırında 34 kişinin öldüğü olaya ilişkin değerlendirme yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, bu konuda istihbaratın ABD yada İsrail'den geldiğini düşündüğünü söyledi. Olayın sorumluluğunun siyasi otoritede olduğunu savunan Kılıçdaroğlu, "Bunun siyasi bir karar olduğunu, kararın arkasında da hükümetin olduğunu kabul edelim" dedi.

"KÜRTÇE SEÇMELİ DERS OLABİLİR"

"Kürt sorununa" ilişkin en net çözüm teklifini kendilerinin ortaya koyduğunu savunan Kılıçdaroğlu, sorunun aşılması için ortak hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Kılıçdaroğlu, "Ben her partiden bu sorunun çözümü için akil insanlar olduğuna inanıyorum. Sivil toplumdan da oluşan akil insanlar oluşturabilir. Bunlar eşgüdüm içinde çalışarak çözüm üretmeli. Her türlü çözüm önerilebilir. Bir toplumsal uzlaşma sağlanmalı. Bu sorun bir iktidarın çözebileceği bir sorun olmaktan çıkmıştır" diye konuştu.

Ana dilde eğitime sıcak bakmadıklarını söyleyen Kılıçdaroğlu, "Kürtçe seçmeli ders olabilir" dedi.

"ŞİMDİ SİVİL VESAYET DÖNEMİ VAR"

12 Eylül 1980 askeri darbesini yapanların yargılanacak olmasının sevindirici olduğunu söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, "Biz anayasa değişikliği sürecinde 'zaman aşımı ortadan kalksın' dedik. Buna yanaşmadılar. Yargılayamazlar kanaatimizce, bu bizim önergemizin reddedilmesine dayanıyor" diye konuştu.

Askeri vesayet döneminin bittiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Ama şimdi sivil vesayet dönemi var. Hatta askerlerin yapmaya cesaret edemediklerini şimdi yapıyorlar" dedi. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Cumhuriyet Halk Partisi Kemal Kılıçdaroğlu Türkiye İran Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title