Haberler

CHP'li Susam'dan "Sgk Prim Borçları Yeniden Yapılandırılsın" Önerisi

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam Esnaf, Sanatkar ve Küçük İşletmelerin Sosyal Güvenlik Kurumu Prim Borçlarının Yeniden Yapılandırılmasını Önerdi.

CHP İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam esnaf, sanatkar ve küçük işletmelerin Sosyal Güvenlik Kurumu prim borçlarının yeniden yapılandırılmasını önerdi. Susam "Hükümete çağrımız krizin büyük faturasını, esnaf, sanatkar ve küçük işletmeler ödemiştir. Esnaf ve çiftçilerle 50 kişiye kadar çalışanı bulunan şirketlerin borç faizinin tamamı affedilmeli" dedi.

Susam Meclis'te düzenlediği basın toplantısında sosyal güvenlik sisteminin büyük bir açmaz içinde olduğunu söyledi. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun 2010 bütçesine göre 86 milyar TL gelir beklediğini hatırlatan Susam "2009 yılında 52 milyar TL prim geliri elde edebilen kurumun önümüzdeki yıl bu gelirini 86 milyar TL'ye nasıl artıracağının tahminini neye göre yaptıkları belli değildir. Bizim tahminize göre geçen yıla oranla prim tahsilatında önemli bir artış olmayacaktır. Arttırılacak müfettiş sayısının yaratacağı baskıya rağmen bile gelirde bu ölçüde bir artış gerçekleşmeyecektir. Önümüzdeki yıl kurumun 118 milyar 653 milyon TL ise toplam giderinin olacağı tahmin edildiğine göre 31 milyar TL'lik açık yaşanacak ve bu açık da bütçeden karşılanacaktır" dedi.

Susam, her üç esnaf ve sanatkarla çiftçiden 2'sinin SGK'ya prim borcu olduğunu belirterek bunların sağlık hizmetlerinden yararlanamadığını kaydetti. Ekonomik krizin en çok küçük işletmeleri, esnaf ve sanatkarı etkilediğini, krizin büyük faturasını küçük işletmelerin ödediğini ifade eden Susam, şunları söyledi:

"Vergi ve SGK'ya olan prim borçlarının faizleri derhal aşağı çekilmelidir. Devletin kamu alacaklarına uyguladığı faiz bir ay öncesine kadar aylık yüzde 2.5 yıllık ise yüzde 30 civarındaydı. Yapılan düzenlemeyle bu oranlar aylık yüzde 1.9'a buna göre de yıllık 23.3'e çekilmiştir. Oysa bankaların kredi faiz oranları aylık yüzde 1'in altında kredi bulunabilirken, devletin uyguladığı bu faiz oranı ancak tefecilerde bulunmaktadır. Devlet işe yaramadığı açıkça görülen aksine prim ve vergi tahsilatını zorlaştıran bu tefeci anlayışını acilen terk etmelidir. Esnaf ve çiftçilerle 50 kişiye kadar çalışanı bulunan şirketlerin borç faizinin tamamını affetmeli, kalan bölümü 36 aydan az olmamak koşuluyla taksitlendirmelidir. " (ANKA)

(EG/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Survivor 2024 Anlat Bakalım kim kazandı? 26 Nisan Cuma Anlat Bakalım ödülü ne oldu, hangi takım kazandı? Survivor Bil Bakalım'ı kim kazandı, kaç kaç bitti? 26 Nisan Cuma Survivor Bil Bakalım ödülü ne, hangi takım kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title