Haberler

Chp'li Çıray: "Artık İsteyen, İstediği Hastaneyi Gidemeyecek"

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi DrCHP İzmir Milletvekili ve TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi Dr.

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi DrCHP İzmir Milletvekili ve TBMM Sağlık Komisyonu Üyesi Dr. Aytun Çıray, SGK'nın son tebliğinden sonra vatandaşların artık karneleriyle istedikleri hastaneye gidemeyeceğini belirterek, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ı "Sağlıkta tasarruf edebilmek uğruna ahlaki ve insani sınırları zorlamayın" sözleriyle eleştirdi.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan Çıray, CHP olarak, AKP'nin 50 milyar dolara verdiği sağlık hizmetlerinin daha iyisini 30 milyar dolara verebileceklerini iddia ederek "Bunu yaparız ve katkı paylarını da kaldırırız" dedi. AKP hükümetinin, "Sağlıkta Dönüşüm" modelinin iflas ettiğini vurgulayan Çıray, "kurtarmak için önce vatandaşımıza ödedikleri sağlık primi ve vergiler dışında Sağlıkta Katkı Paylarını getirdiler. Hastalardan hastanede, eczanede ve maaşından olmak üzere üç aşamada 10 farklı nedenle katkı payı almaya başladı. Bu yüzden 2002 yılında AKP iktidara geldiğinde vatandaş sağlığı için cebinden 2,5 milyar dolar öderken, şimdi cepten sağlık harcamaları 10 milyar dolara ulaştı" diyerek şöyle devam etti:

"Muayenehaneleri kapattık diye övünen Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sonunda devleti kocaman bir muayenehane haline getirdi. Fakat sistemi kurtarmaya bu da yetmedi. Başbakan'ın yatak odalarına el atmasının arkasındaki neden sağlıkta maliyetleri düşürmekti. Sağlıkta iflası önlemek için Başbakan kürtajın yasaklanması ile ilgili tartışmayı başlattığında, bu tartışmanın aslında sezaryeni yasaklamanın bir kılıfı olduğunu açıklamıştım. Başbakan insanlarımızı cambaza baktırırken Sağlık Bakanı vatandaşların cüzdanlarına dadandı.

Nitekim sezaryenin zorlaştırılması ile ilgili yasa Sağlık Bakanlığı tarafından TBMM'ne getirilerek çıkarıldı. Böylece bilimsel bir gerçeklik kanunla tanzim edilmeye çalışıldı. Amaç sezaryen yapacak hekimleri korkutmaktı ve AKP yönetimi bunda başarılı oldu. Bu yüzden anneler ölmüş çocuklar sakat doğmuş, kimin umurundaydı! Fakat Başbakan'ın yatak odalarına müdahalesi de sistemi kurtarmaya yetmedi."

-"İSTEYEN, İSTEDİĞİ HASTANEYİ GİDEMEYECEK"-

AKP hükümetinin Sağlıkta Dönüşüm modeli kapsamındaki en çok övündüğü "isteyen istediği hastaneye ve doktora gidebiliyor" iddiasının 28 Temmuz 2012 tarihli SGK'nın yeni tebliği ile ortadan kalktığını belirten Çıray, "Tebliğde, kurum, sağlık hizmetinin sunulduğu il, sağlık hizmetinin niteliği itibarıyla hayati öneme sahip olup olmaması, sağlık hizmeti ihtiyacının resmi sağlık hizmeti sunucularında karşılanıp karşılanmaması, hizmetin niteliği gibi hususları dikkate alarak özel sağlık hizmeti sunucularına doğrudan müracaatlara ilişkin ayrıca usul ve esas belirleyebilir" denilerek böylece hükümetin artık hastaların karneleriyle özel sağlık kuruluşlarına gitmelerini engellediğini belirtti. - Ankara

Kaynak: ANKA / Güncel

Cumhuriyet Halk Partisi Aytun Çıray Akdağ İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title