Haberler

CHP'den Kamu İhale Kanunu'na Muhalefet

CHP, TBMM Bayındırlık Komisyonu'nda Bulunan 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ne Muhalefet Şerhi Koydu.

CHP, TBMM Bayındırlık Komisyonu'nda bulunan 4734 Sayılı Kamu İhale Kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'ne muhalefet şerhi koydu.

Komisyon üyesi, CHP İzmir Milletvekili Erdal Karademir, düzenlemeye karşı çıkmalarına ilişkin olarak ANKA'ya yaptığı açıklamada, "Kamu İhale Kurumu, bağımsız, özerk bir kurum. Türkiye'de ihale denince eşittir yolsuzluk akla gelir. Böyle bir çarktan kurtulmak için daha şeffaf ihale yasası çıkmalıydı ve bu nedenle bu kurum kuruldu" dedi.

Karademir, mevcut kurum başkanı Hasan Gül'ün yasayı desteklemesini ise, "Şimdiki kurum başkanı bu yasayı, değişikliği destekliyor. Bağımsızlığını, özerkliğini yok ediyor. Üstelik görev ve yetkilerini daraltan bir yasa. Bağımsız kurulların bugünkü yöneticilerinin durumunu ortaya atıyor. Hasan Gül, kurumuna karşı ihanet içinde" şeklinde değerlendirdi. Karademir, Başkan Gül'ün "görev süresini uzatmak için yasaya ek düzenleme konulmasına da" tepki gösterdi.

CHP'nin karşı oy yazısında, yasaya muhalefet gerekçeleri, şu şekilde sıralandı:

- 53. Madde (b) fıkrasının 1 no.lu bendinde yapılan değişiklik ile kurumun, şikayetin dışında, ihalenin kanun ve ilgili mevzuat hükümlerine aykırılıkları konusundaki inceleme ve sonuçlandırma yetkileri elinden alınmış ve sınırlandırılmıştır.

- (b) fıkrasının 9 numaralı bendinden sonra gelen paragrafta yapılan değişiklik ile kurumun gerekli görmesi halinde, bu kanun ve mevzuat hükümlerine aykırılık bulunduğuna ilişkin iddiaların da incelemesi ve sonuçlandırması görevi ve yetkisi tamamen ortadan kaldırılmaktadır. Bu değişiklik, Danıştay'ın "iddiaların incelenmesi de itirazen şikayet incelemesi gibi yapılmalıdır" şeklindeki kararları ile çelişmektedir. Bu düzenleme ile kurumca bugüne kadar yapılan "iddia incelemesi" tamamen kaldırılmaktadır. Bu düzenlemeden sonra milletvekilleri dahil, diğer kişilerce ve basın yoluyla yapılan yolsuzluklara ilişkin iddialar kurum tarafından incelenmeyecektir. Bu düzenlemeden sonra örneğin mevcut Kamu İhale Kurumu'nun iddialar üzerine Hatay'da ortaya çıkardığı Ali Dibo ihalelerinin, incelenmesi ve soruşturulması engellenecektir.

- 53. Madde (c) fıkrasında yer alan "dava ve/veya icra takiplerinin açılması, mahkemelerce verilen kararlara karşı üst mercilere başvurmadan vazgeçme yetkisi ile üst dereceli mahkemelerce verilen kararlara karşı karar düzeltme yoluna gidilmesinden vazgeçme yetkisinin kurula ait" olması, kurulun, Danıştay'ın usulüne uygun görmediği işlerde vereceği iptal kararlarını uygulamayabileceğini öngörmektedir. Bu düzenleme usulsüz uygulamaların ve ihalelerin önünü açmak anlamına gelmektedir.

- Mevcut düzenlemede yer alan, kurula üye seçileceklerin "geçmişte ve halen bir siyasi parti ile aday gösterilme üyelik ve görev alma ilişkilerinin bulunmaması gerekir" şeklindeki düzenlemenin kaldırılması, kurul üyelerinin de siyasi parti üyesi olabilmesini olanaklı hale getirmektedir.

- Mevcut yasada, kurul üyeliklerine seçilecek kişilerin, "kamu kurum ve kuruluşlarında en az 12 yıl hizmetinin bulunması ve kamu ihale mevzuatı konusunda inceleme, denetleme ve yargılama konularında deneyimli olması" koşulu varken, yeni düzenleme ile bu hükmün "kamu ve/veya özel sektörde yüksek öğrenim sonrası en az on yıl çalışmak suretiyle tecrübe sahibi olma" olarak değiştirildiği görülmektedir. Bu düzenlemeye göre, kurula üye olmak için gerekli "kamu" deneyimine sahip olma şartı ortadan kaldırılmıştır. 2. madde ile yapılan değişiklikte, boşalan üyelerin süresini tamamlamak üzere sonradan seçilen biri başkan ve iki üyenin görev süresine beş yıla tamamlamasını yolunu açmaktadır. Bu değişiklilik şahsa bağlı bir düzenleme olup Anayasaya aykırıdır. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Ben Bu Cihana Sığmazam final mi yaptı? Ben Bu Cihana Sığmazam neden bitiyor, 2. sezon devam edecek mi? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Yeni müfredatta neler var, hangi konular müfredattan çıkarıldı?? İntegral kaldırıldı mı? İntegral müfredattan çıkarıldı mı? Adana Demirspor Galatasaray maçı CANLI izle! 26 Nisan Adana Demirspor GS maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Mesut Komiser döndü mü? Şevket Çoruh Arka Sokaklar'a geri döndü mü? Indiana Pacers vs Milwaukee Bucks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 27 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Gaddar 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Kızılcık Şerbeti 61. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 673. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 26-27 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Ateş Kuşları 53. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 26 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title