Haberler

CHP'den Hükümete "Kamulaştırma" Tepkisi

CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, İzmir Efemçukuru Köylülerinin Arazilerinin Bakanlar Kurulu Kararı ile Kamulaştırılmasına Tepki Gösterdi. Topuz, "AKP Hükümetinin Tarihte İlk Olacak Bu Uygulamasını, 'Yurt Savunması İçin Acil Durumlarda' Uygulanan Kamulaştırma Yasası'nın 27. Maddesi ile Gerçekleştirmesi Dikkat Çekicidir" Dedi. Topuz, Kamulaştırmanın Hukuk Skandalı Olduğunu da Belirtti.

CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, İzmir Efemçukuru köylülerinin arazilerinin Bakanlar Kurulu kararı ile kamulaştırılmasına tepki gösterdi. Topuz, "AKP hükümetinin tarihte ilk olacak bu uygulamasını, 'yurt savunması için acil durumlarda' uygulanan Kamulaştırma Yasası'nın 27. maddesi ile gerçekleştirmesi dikkat çekicidir" dedi. Topuz, kamulaştırmanın hukuk skandalı olduğunu da belirtti.

CHP Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, yaptığı yazılı açıklamada, Bakanlar Kurulu kararı ile hükümetin, Uşak-Eşme-Kışladağ'da hukuka aykırı madencilik faaliyetinde bulunmaktan ve iki bin kişinin zehirlenmesinden "sabıkalı" Kanadalı Tüprag şirketinin talebi üzerine, İzmir Efemçukuru köylülerinin arazilerini kamulaştırdığını kaydetti. Topuz, "kamuoyunda işgal yasası olarak anılan Maden yasasına dayanılarak hazırlanan ve cumhuriyet tarihinde ibret belgesi olarak yerini alacak olan Bakanlar Kurulu kararının AKP iktidarının getirdiği diğer düzenlemelerde olduğu gibi sosyal hukuk devleti, kamu yararı ilkesi ya da çevre koruma duyarlılıkları ile bir ilgisinin olmadığı görülmüştür" dedi. Topuz, İzmir Efemçukuru'nda köylülere ait arazilerin 'yurt savunması için acil durumlarda' uygulanan Kamulaştırma Yasası'nın 27. maddesine dayanılarak kamulaştırıldığını da belirterek bunun dikkat çekici olduğunu söyledi.

-MADEN ŞİRKETLERİNE TAAHHÜDÜN KARŞILIĞI NEDİR?-

2003 yılında bazı gazetelerde Başbakan Erdoğan'ın, Uşak-Eşme Kışladağ mevkiinde siyanürlü altın çıkartmayı planlayan Kanadalı El Derado Firması yetkilileri ile görüştüğünü ve onlara söz verdiği iddialarının yer aldığını hatırlatan CHP'li Topuz, şunları söyledi:

"Maden yasası ile 'madenciliğin önündeki engeller' kaldırılmış, böylece orman alanları, milli parklar, tarihi ve kültürel miras, tarım alanları, kıyılar, sulak alanlar ve meraların yok edilmesinin önü açılmıştır. Kanada kökenli altın madencisi Tüprag şirketine teslim edilen söz konusu alan, İzmir'e içme suyu sağlayan Tahtalı ve yapımı planlanan Çamlı barajlarının su toplama havzasında ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin koruma alanı içerisinde yer almaktadır. İzmir'in içme suyu havzasını oluşturan bölgenin yer üstü ve yer altı su kaynaklarının kirlenmesine yol açacak, aynı zamanda orman ve diğer bitki örtüsünü yok edecek, bölgedeki tarımsal üretimlerin sonunu getirecek sözkonusu madencilik faaliyetlerinin 'ülke savunmasına' bağlanarak 'acele kamulaştırma' kararı alınması, bir hukuk skandalı olmanın ötesinde iyi niyetten yoksun ve toplumu kandırmaya yönelik bir girişimdir."

-ANAYASAYA AYKIRI-

Tüprag şirketinin merkezi Kanada'da bulunan Eldorado Gold Corporation adlı madencilik şirketinin bir alt kuruluşu olarak Türkiye'de faaliyet gösterdiğini kaydeden Topuz, şirketin Efemçukuru köylülerine 'arazilerini kendilerine satmalarını istediği aksi takdirde kamulaştırılacağı' yönünde mektup gönderdiğini söyledi. Şirketin talebi üzerine köylülerin mektupla Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler'e 'arazilerini satmayacakları'nı bildirdiklerini belirten Topuz, "Ancak süreç Tüprag şirketinin isteği doğrultusunda gelişmiş ve İzmir Efemçukuru köylülerinin arazileri ellerinden zorla alınmış ve Bakanlar Kurulu kararıyla Kanada kökenli şirkete teslim edilmiştir. AKP hükümetinin bu kararının, Anayasının 6. maddesinde vurgulanan 'egemenlik' ilkesine aykırı olduğunu da ifade eden Topuz, "AKP hükümetinin kamu yararı gibi bir kavramın arkasına gizlenerek, uygulamaya koyduğu bu tür girişimler, demokratik hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmadığı gibi mülkiyet hakkının özüne doğrudan yapılmış bir müdahale olarak görülmektedir" dedi. (ANKA)

(EG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title