Haberler

Can Akın Çağlar: "Regülasyon Diye Diye Akşam Eve Giderken Bile İzin Alacak Duruma Geldik"

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Aşırı Regülasyon Konusuna Değinerek, "Bugünden İtibaren Herkes Yeni Dünya Düzeni, Yeni Regülasyon Diye Diye Akşam Eve Giderken Bile İzin Alacak Noktaya Geldi" Dedi.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, aşırı regülasyon konusuna değinerek, "Bugünden itibaren herkes yeni dünya düzeni, yeni regülasyon diye diye akşam eve giderken bile izin alacak noktaya geldi" dedi. 7. Uluslar arası Finans Zirvesi'nin, "CEO'lar Krizi Nasıl Yönetti?" başlıklı oturumunda konuşan Çağlar, konuşmasında ekonomik krizde dünya ve Türkiye'nin nerede olduğu öngörüsünde bulundu. İç piyasanın canlandırılması halinde Türkiye'nin krizden kısa sürede çıkabileceğini düşündüğünü söyleyen Çağlar, borsa, altın, döviz olarak nitelendirildiğinde dünydaki krizin yukarı doğru dönmeye başladığına dikkat çekti. Çağlar, Türkiye'de ise hükümetin güven verici açıklamaları ve bankaların yara almamasının olumlu etkisi ile sıkıntıların kısa sürede çözülebilecek gibi görüldüğünü, ihracat ayağındaki sıkıntıların devam edebileceğini söyledi. Konuşmasında, "Krize mevduat garantisi getirilmeli miydi" sorusuna yanıt arayan Çağlar, krizin ilk haftasında 1.3 milyar liralık mevduatın kendilerine gelidğini söyledi. Çağlar, şunları söyledi:

"O tarihte küçük bankalardan ve krizde adı geçen yabancı bankaların Türkiye şubelerinde paraları olan mevduat sahipleri bize geldi. Bu bankalar, mevduatların gitmemesi için faizi yükseltmeye başladı. Bunu gören mevduat sahipleri de bizden yüksek faiz vermezseniz başka bankalara gideriz demeye başladı. Bizde mevduat faizini yükseltmeye başladık. Bu da pasif maliyetlerini artırdı. Hiç bir bankamız batmadı ama ciddi bir maliyet yaşadık. Şimdi, 'mevduat garantisi' getirmeli miydik diye düşünüyoruz. O zaman bu dönemi daha düşük maliyetle geçirebilirdik."

Konuşmasında regülasyon konusuna da değinen Çağlar, krizin denetleme ve regülasyon teröründen doğduğunu belirtti. Aşırı regülasyon sıkıntısına değinen Çağlar, "Bugünden itibaren herkes yeni dünya düzeni, yeni regülasyon diye diye akşam eve giderken bile izin alacak noktaya geldi" dedi.

-"FİNANSAL RİSKLER AZALDI, İŞSİZLİK VE BÜYÜME RİSKİ DOĞDU"-

Türk Ekonomi Bankası Genel Müdürü Varol Civil, finansal risklerin azaldığını, işsizlik ve büyüme risklerinin ön plana çıktığını söyledi. Dünyada ekonomik krizin aşılması için çok fazla likidite çıkışı olduğunu belirten Civil, "Verilen bu teşvikler sonucunda krizden çıkışın ayak uçları görülüyor. Ancak bu büyümeler kalıcı olabilecek mi önemli olan konulardan biri budur" dedi. Bu konuların başında işsizlik ve büyüme rakamları geldiğine dikkat çeken Civil, "İşsizlik azaltılabilecek mi, tasarruf ve yatırım dengesi tutarlı hale gelebilecek mi. Kriz nerede neredeyiz sorusunun cevabı burada gizli" ifadesinde bulundu. Bugün finansal risklerin azaldığını söyleyen Civil, artık iki riskin ön plana çıktığını belirterek, "İşsizlik ve büyüme risklerinin çok daha fazla konuşulduğunu söyleyebiliriz" değerlendirmesinde bulundu. (ANKA)

(HMD/ÖZK)

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Haberler

AK Parti'nin 'Neden oy vermediniz?' anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

AK Parti'nin "Neden oy vermediniz?" anketinde çarpıcı sonuç! Vatandaş ekonomiden oldukça dertli

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

Okul müdürünü öldüren zanlının dosyası kabarık çıktı! 1 yılda 3 okul değiştirip silahla yakalanmış

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

ABD'li senatörden skandal Gazze yorumu: Gazze Hiroşima olsun

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

CHP'li Ağbaba ile AK Partililer arasında deprem tartışması! Hakaretler havada uçuştu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title