Haberler

BM Genel Sekreteri Moon: Plansız Şehirleşme Etnik Bölgelerin Oluşmasına Neden Oluyor

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, plansız şehirleşmenin yarattığı sorunlara değinerek, "Plansız şehirleşme etnik bölgelerin oluşmasına neden oluyor" dedi.
Birleşmiş Milletler'in Ankara'daki Enformasyon Merkezi tarafından yapılan açıklamaya göre, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon "Dünya Habitat Günü" nedeniyle bir mesaj yayımladı.
Ban Ki-moon, mesajında "Şehirlerdeki yoksul halkın arazi s...

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, plansız şehirleşmenin yarattığı sorunlara değinerek, "Plansız şehirleşme etnik bölgelerin oluşmasına neden oluyor" dedi.

Birleşmiş Milletler'in Ankara'daki Enformasyon Merkezi tarafından yapılan açıklamaya göre, BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon "Dünya Habitat Günü" nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Ban Ki-moon, mesajında "Şehirlerdeki yoksul halkın arazi sahipliği imkanları artırılmalı. Tüm şehirlerin daha güvenli ve çevre dostu ulaşım ağları, ev güvenliği, sağlık tesisleri ve kamu hizmetleri olmalı. Şehirleşme için mali imkanlar seferber edilmeli" değerlendirmesinde bulundu.

Moon, mesajında hızla şehirleşen dünyada şehirlerde yaşayan insanların ihtiyaçlarının acilen karşılanması gerektiğini vurgulayarak, "Dünya kamuoyuna aktarılması amacıyla bu yıl ki Dünya Habitat Gününün temasını 'Şehirlerdeki Geleceğimizin Planlanması' oluşturuyor" ifadesini kullandı.

Moon, hükümetlerin plansız şehirleşmenin yarattığı sorunlarla başa çıkmakta zorlandığını savunarak şöyle dedi:

"Bazı şehirler hızla büyürken bazılarının küçülmesi, kayıt dışı ekonomide artış görülmesi ve iklim değişikliğine yol açma veya uyum sağlama konusunda şehirlerin oynayabileceği rol 21. yüzyılın en büyük sorunları arasında yer alıyor. Şehirlerin genişlemesi ve plansız şehirleşme söz konusu sorunların en göze çarpanlarını oluşturuyor. Kıyı şeridinde yaşayan yüz milyonlarca insanın deniz seviyesinin yükselmesi, seller ve iklimle bağlantılı afetlerle karşı karşıya kalma tehlikesi de giderek artıyor."

-"ETNİK BÖLGELER ORTAYA ÇIKIYOR"-

Moon mesajında, hem gelişmekte olan hem de gelişmiş ülkelerde yaygınlaşmaya başlayan yeni eğilimler sonucu bir yanda yüksek gelir grubunun yaşadığı etrafı duvarlarla çevrili sitelerin oluştuğunu, diğer yanda da kalabalık meskenlerin bulunduğu etnik bölgeler ve gecekondulardan oluşan kesimlerin ortaya çıktığını bildirdi.

-"KAYIT DIŞI EKONOMİ ARASINDAKİ AYRIM BÜYÜYOR"-

Teknolojik olarak gelişmiş iş sektörü ile ucuz iş gücü istihdam eden imalathaneler ve kayıt dışı ekonomi arasındaki "keskin ayrım'ın da giderek büyüdüğünü savunan Moon şunları kaydetti:

"Daha eşitlikçi bir şehir planlaması şart. Dünyanın dört bir yanındaki şehirlerden gelen fikirler sürdürülebilir şehirler için çalışmamız gerektiğini ortaya koyuyor. Ancak, bundan daha ötesini yapmamız gerekiyor. Bu gündemin merkezinde planlama yatar. Ancak planlamanın başarılı olabilmesi için iyi bir şehircilik ve şehirlerde yaşayan yoksul kesimin kendilerini ilgilendiren konularda söz hakkına sahip olması gerekir. Planlama ise sadece yolsuzlukla açık kalplilikle mücadele edilmesi halinde uygulanabilir. Bu yeni şehirleşme çağında sorunların farkındayız ve onları nasıl çözebileceğimizi biliyoruz. Başta yoksul kesim olmak üzere hiç kimsenin çözüm sürecinin dışında tutulamayacağını muhtemelen her zamankinden daha açık bir şekilde anlamaya başlıyoruz. Giderek şehirleşen gezegenimizin daha iyi, daha yeşil, daha sürdürülebilir bir geleceğe sahip olması için üzerimize düşeni yapacağımıza gelin Dünya Habitat Gününde hep birlikte söz verelim." (ANKA)

(EÖ/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title