Haberler

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık Açıklaması

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Türkiye otomotiv sektöründe dünyanın dönüş hızını yakaladı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Türkiye otomotiv sektöründe dünyanın dönüş hızını yakaladı. Hatta dünyadan biraz daha hızlı dönüyoruz diyebiliriz ama önümüzdeki süreçte hızımızı daha da artırmak durumundayız. Otomotiv sektörünü geleceğe hazırlamak en önemli önceliğimiz" dedi.

Işık, Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) genel kurul toplantısında sektöre ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Türkiye ekonomisinin lokomotifinin sanayi sektörü olduğunu, sanayi sektörünün lokomotifinin de otomotiv endüstrisi olduğunu belirten Işık, otomotiv alanında artan başarıların umut verdiğini söyledi.

Ak Parti iktidarlarında otomotiv sanayisine gereken desteğin verildiğini aktaran Işık, sektörün dünyaya tecrübe ihraç etmeye başladığını kaydetti.

Hükümetin otomotivcilere hem moral desteği hem de ekonomik destek sağladığını ifade eden Işık, gelinen seviyenin başarılı olduğunu ama istenilen düzeye henüz ulaşılamadığını söyledi.

Işık şöyle devam etti:

"Şu anda hamdolsun, Türkiye otomotiv sektöründe dünyanın dönüş hızını yakaladı. Hatta dünyadan biraz daha hızlı dönüyoruz diyebiliriz ama önümüzdeki süreçte hızımızı daha da artırmak durumundayız. Otomotiv sektörünü geleceğe hazırlamak en önemli önceliğimiz. Otomotivde dijital teknolojilerin önemi her geçen gün artıyor. Mekanik aksamın katma değeri her gün düşüyor. Bizim hem otomotiv sektörümüzün hem de otomotiv yan sanayimizin bu trendi çok iyi görüp buna göre adım atması önemli."

"Daha az ithalat yapıp daha fazla ihracat yaptıysak, sektörümüzün Ar-Ge'ye verdiği değerin büyük payı var"

Sektörde son yıllarda yaşanan gelişmelerin merkezinde 2008 Ar-Ge Kanununun yattığını belirten Işık, kanundan sonra üretim süreçlerindeki mantalitenin devrim yaşadığını kaydetti. Ar-Ge tesislerindeki artışa dikkati çeken Işık, "Bugün en büyük Ar-Ge merkezi otomotiv sektöründe, bugün en çok araştırmacı barındıran sektör otomotiv… Artık otomotiv yan sanayimizin 56 tane Ar-Ge merkezi oldu. Artık sektörümüz Türkiye'de Ar-Ge'nin değerini en iyi bilen sektör oldu. Bunun meyvelerini şimdiden almaya başladık. Eğer 2015 rakamları bu seviyeye geldiyse, daha az ithalat yapıp daha fazla ihracat yaptıysak, son dönemde Ar-Ge ve inovasyona sektörümüzün verdiği değerin büyük payı var" ifadelerini kullandı.

Küresel otomotiv pazarındaki rekabete dikkati çeken Işık, "Egea geçen yıl Türkiye'nin gururuydu, bu ve benzeri yatırımlar Türkiye'nin bu yeteneği kavradığını gösteriyor" dedi. Işık, sektörün ivmesini kaybetmeden yoluna devam etmesi gerektiğini söyledi.

"Ar-Ge merkezlerinin ihtisaslaşmasını istiyoruz"

Ar-Ge'nin devamı niteliğindeki faaliyetleri ve tasarımları Ar-Ge kapsamına aldıklarını belirten Işık, Ar-Ge Kanununda 1 Mart'ta yeni bir dönemin başladığını anımsatarak, sektör paydaşlarının kanunu baştan sona dikkatle okumalarını istedi.

Ar-Ge merkezlerinin ihtisaslaşmasını isteyen Işık, Otomotiv sektörü paydaşlarına seslenerek, "Ar-Ge merkezlerimiz ihtisaslaşsın. Kamyon üreten Mercedes Ford'a Ar-Ge siparişi verebilsin, Ford da Mercedes'e Ar-Ge siparişi verebilsin. Biri diğerinin rakibi gibi görünse bile aslında ikisi de bu global pazarın önemli oyuncuları. Artık siparişe dayalı Ar-Ge'yi getirdik" ifadelerini kullandı.

Işık şöyle devam etti:

"Bir firma Ar-Ge siparişi verirse zaten onu bir genel giderine yazacak. Ondan sonra da verdiği sipariş tutarının yüzde 50'sini Ar-Ge indirimine tabi tutacak. Aynı şekilde siparişi alan firma da bedelin yüzde 50'sini Ar-Ge indirimine tabi tutacak. Bunu yüzde 100'e kadar çıkarmaya da Bakanlar Kurulu yetkili. Türkiye artık yeni bir aşamaya geçti, artık ihtisaslaşmış Ar-Ge merkezleri olacak. Bir alanda yoğunlaşmış Ar-Ge merkezleri arzu ediyoruz."

"Küçük yaşlarda kodlamanın özendirilmesi için çalışmalara başlayacağız"

Sanayi 4.0 devriminin dünya endüstrilerini yeniden şekillendirdiğine dikkati çeken Işık, nitelikli eğitimin artan önemine işaret etti. Türkiye'nin önceki sanayi devrimlerini es geçtiğini hatırlatan Işık, "Ben inanıyorum ki bu sanayi devriminde, Sanayi 4.0'da tribünde olmayacağız" değerlendirmesini yaptı.

Milli Eğitim Bakanlığının ilkokullarda kod yazma dersleri için müfredat oluşturmaya başladığını anımsatan Işık, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının küçük yaşlarda kodlamanın özendirilmesi için çalışmalara başlayacağını söyledi.

Almanya'da mesleki eğitimin özel sektörün sırtında olduğunu aktaran Işık, " Almanya'da mesleki eğitime özel sektörün katkısı yılda 25 milyar avro, Alman devletinin yıllık katkısı 3,5 milyar avro. Almanya'da mesleki eğitim özel sektörün sırtında gidiyor. Biz tabi Türkiye'de böyle bir talepte bulunmuyoruz. Gelin yarın en çok ihtiyaç duyacağımız nitelikli insanı bugünden yetiştirmek için iş birliği yapalım, el birliğiyle hareket edelim" diye konuştu.

Bakan Işık konuşmasının ardından OSD'nin sektör paydaşlarına düzenli olarak teknoloji ve ihracat alanında verdiği ödüllerinin takdim törenine de katıldı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Fikri Işık AK Parti Almanya Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Kral Charles öldü mü, sağlık durumu nasıl? Cenaze planları güncellendi Arda Güler maçı hangi kanalda 26 Nisan Cuma? 28 Nisan Pazar 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 28 Nisan burç yorumları nedir? 26-27 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title