Haberler

"Batılılaşan İstanbul'un Ermeni Mimarları" Sergisi Başkentte

Hrant Dink Vakfı tarafından hayata geçirilen "Batılılaşan İstanbul'un Ermeni Mimarları" adlı sergi açıldı.

Hrant Dink Vakfı tarafından İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı ve HAYCAD Mimarlar ve Mühendisler Dayanışma Derneği işbirliğiyle hayata geçirilen "Batılılaşan İstanbul'un Ermeni Mimarları" adlı sergi, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde açıldı.

Sergide, 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyıl başında İstanbul'da yaşayan Ermeni mimarlar tarafından yapılan tarihi binaların fotoğrafları yer alıyor.

Serginin düzenleyicisi Hasan Kuruyazıcı, Osmanlı Devleti'nin 19. yüzyılda kararlı bir şekilde batılılaşma dönemine girdiğini, Tanzimat ve Islahat Fermanları ile batılılaşmanın resmi devlet politikası haline geldiğini anlattı.

Toplumun tüm alanlarında olduğu gibi mimarlıkta da Avrupa'nın etkisiyle oluşturulan farklı binaların İstanbul'un çehresini değiştirmeye başladığını ifade eden Kuruyazıcı, bu binaların özellikle Ermeni, Rum ve diğer yabancı mimarlar tarafından yaptırıldığını belirtti.

Serginin, yazı içeriğinin az olması nedeniyle "geveze" olmadığına ve görsel zenginliğine işaret eden Kuruyazıcı, bu nedenle sergiyi gezerken insanların yorulmayacağını söyledi.

Serginin tasarımcısının da iki ilke ortaya koyduğunu anlatan Kuruyazıcı, fotoğraflarda herhangi bir rötuş yapılmadığını, binaları çirkinleştiren telefon telleri, lamba direkleri, ilanlar ve tabelalar gibi unsurların özellikle fotoğraflardan çıkarılmadığını, böylece bu binalara daha bilinçle bakılabileceğini söyledi. Kuruyazıcı, sergide yer alan bina fotoğraflarının sanki yan yana sokakta yürür gibi bir izlenim yaratacak şekilde tasarlandığını kaydetti.

Hrant Dink Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Rakel Dink de vakıflarının, ifade özgürlüğü açısından tüm araçların iflas ettiği noktada bile kültür ve sanatın söyleyecek sözü olduğuna inandığını ifade etti.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti projesi kapsamında düzenlenen serginin, bu ülke vatandaşlarından Ermeni mimarların İstanbul'a emeklerini anlattığını dile getiren Dink, "Her bir yapının kendine has tarzı, kiminin kanaviçe işi, kiminin dantel gibi işlenmiş zarafeti, tarihe ve yaşamımıza bırakılan imzalardır" dedi.

Ermeni mimarlara sevgi ve saygılarını yolladıklarını ifade eden Dink, serginin hayata geçirilmesinde emeği geçenlere de teşekkür etti.

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık da İstanbul'da Ermeni mimarların izlerinin çok fazla olduğunu vurguladı.

"Bu kadar bellekten yoksun bir toplum haline gelmekten utanç duyuyorum" diyen Tanık, hangi ırktan olursa olsun insanların yaşamlarını iyi mekanlarda, onları hayata bağlayacak şekilde mekanlar yaratanları yürekten selamladığını ifade etti.

Sergi, 31 Mayıs'a kadar gezilebilecek.

- ANKARA

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Kültür Sanat Güncel Haberler

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Balıkesir'de üniversiteli motokuryeyi bıçaklayarak öldüren katilin 6 ayrı suç kaydı çıktı

Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title