Haberler

Balıkesir'de, "Kuva-yi Milliye" Töreni

Balıkesir'de, "Kuva-yi Milliye Haftası"nın 7.'si Düzenlenen Törenlerle Kutlandı. 4 Yıl Aradan Sonra Tek Güne İndirilerek, "Kuva-yi Milliye Günü" Olarak Kutlanan Etkinlik Kapsamında, Vali Vekili ile Birlikte Protokolün Yer Aldığı Kutlama Komitesi, Atatürk Anıtı ve Kuva-yi Milliye Anıtı Önünde Ayrı Ayrı Düzenlenen Çelenk Sunumu Törenlerine Katıldı.

Balıkesir'de, "Kuva-yi Milliye Haftası"nın 7.'si düzenlenen törenlerle kutlandı. 4 yıl aradan sonra tek güne indirilerek, "Kuva-yi Milliye Günü" olarak kutlanan etkinlik kapsamında, Vali Vekili ile birlikte protokolün yer aldığı kutlama komitesi, Atatürk Anıtı ve Kuva-yi Milliye Anıtı önünde ayrı ayrı düzenlenen çelenk sunumu törenlerine katıldı. Aynı gün, Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi (NEF) Salonu'nda bir konferans düzenlendi. Tek günlük Kuva-yi Milliye günü, akşam verilen Türk Halk Müziği konseriyle sona erdi.

Kuva-yi Milliye Anıtı'ndaki törende bir konuşma yapan Vali Vekili Sebahattin Kapucu, Balıkesirlilerin 89 yıl önce gösterdikleri Redd-i İlhak kararlılığının İstiklal Savaşı öncesinde yakılan ateş olduğunu kaydetti. Kapucu, "89 yıl önce İstiklal Savaşı'nın başlangıcında Balıkesir, direnişin ve kurtuluşun umudu olmuş, ülkesine, bayrağına saldıranlara karşı kadını, erkeği, genci, yaşlısı ile Redd-i İlhak kararlılığını sergilemiştir. O zor günlerde her şeylerini bu vatan için feda eden atalarınıza, maddi ve manevi varlıklarını kurtuluş mücadelesi için neden hasrettikleri sorusu kendilerine yöneltildiğinde, muhteşem bir mütevazilikle, 'Biz ne yaptık ki? O gün için yapmamız gereken ne varsa onları yaptık" demekle yetinmişlerdir. Atalarınızın sadece bu özellikleri ile bile ne kadar övünseniz azdır. Mustafa Kemal Atatürk'ün, 'Ya istiklal, ya ölüm' çağrısı ile direniş ve mücadeleye başlarken sahip olunan tek şey inanç, cesaret, yüreklilik idi. Mustafa Kemal'in tek güvencesi de milletine olan inancıydı. Bu inanç ve kararlılıkla yola çıkılmış, vatan için büyük fedakarlık ve kahramanlık gösterilmiştir. Başta Ulu Önder Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, vatanımız ve Balıkesir'imiz için kanlarını dökmüş, canlarını vermiş aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi, fedakar ve vatansever Kuva-yi Milliye'cileri rahmet ve minnet duygularıyla anıyor, manevi huzurlarında saygı ile eğiliyorum" dedi.

Törenlere, Vali Vekili Sebahattin Kapucu, Garnizon Komutanı Tümgeneral Adem Huduti, Belediye Başkanı Sabri Uğur, Balıkesir Milletvekilleri Ahmet Edip Uğur ve Ahmet Duran Bulut, 9. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Cemal Sancak, BAÜ Rektörü Şerif Saylan, Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Gökçınar ile mülki ve erkan ile öğrenciler katıldı. Temsili olarak bazı ilçelerden getirilen öğrencilerin de hazır edildiği tören sade bir şekilde sona erdi. Balıkesir'deki Kuva-yi Milliye kutlamalarının 1 haftadan 1 güne düşürülmesi değişik çevrelerden tepki aldı. 6 yıl önce 1 hafta olarak başlatılan, Balıkesir ve tüm ilçelerden heyetlerin katıldığı, çevre illere bağlı ilçelerin de dahil edildiği Kuva-yi Milliye Haftası'nın geçtiğimiz yıllarda 4 güne, bu sene de 1 güne indirilmesi eleştirilere yol açtı. İlk defa 2002 yılında dönemin valisi Utku Acun tarafından başlatılan ve il genelinde büyük bir coşkuyla kutlanan Kuva-yi Milliye Haftası'nın bugün tek gün ile geçiştirilmeye çalışıldığı şeklindeki eleştiri ve tepkilere MHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut da katıldı. Meclis Dergisi'nin, "Yılın Milletvekili" seçtiği ve ödülünü geçtiğimiz günlerde Bakan Cemil Çiçek'in elinden alan MHP Milletvekili Ahmet Duran Bulut, Balıkesir'deki Kuva-yi Milliye Haftası'nın bir gün ile geçiştirilmesinin çok acı ve düşündürücü olduğunu söyledi. Balıkesir'in İstiklal Mücadelesi'nde ilk ve son kurşunu atan Kuva-yi Milliye şehri olduğunu vurgulayan Bulut, "Buradan yayılan ateşte olduğu gibi, Kuva-yi Milliye Haftası kutlamalarındaki coşkunun da Balıkesir'den tüm Anadolu'ya, tüm yurda yayılması gerekirken böylesine önemli bir etkinliği 1 güne indirmek Balıkesir'imize yakışmaz. Balıkesir olarak İstiklal Madalyası'nı en başta hak eden iliz. Kuva-yi Milliye adına yakışır biçimde kutlanmalıdır" dedi.

"HERKES BU RAHATSIZLIĞA KATLANACAK" Balıkesir'de ilk defa 2002 yılında kutlanan Kuva-yi Milliye Haftası'nın 2003 yılındaki hazırlıkları sırasında Vali Utku Acun, Özmerkez'de, 18 ilçenin kaymakamı ile tüm il müdürlerinin de hazır bulunduğu bir toplantı düzenlemiş, Kuva-yi Milliye Haftası kutlamalarının yeni yılda daha içerikli, görkemli olacağını belirtmiş, 2. Kuva-yi Milliye Haftası'nın ilçeler arasında yarış şeklinde geçeceğini kaydetmişti. Herkesin bu etkinliğe eksiz ve tam olarak katılacağını kaydeden Vali Acun, "Kaymakamlıklar rahatsız olabilirler. Fakat, herkes bu rahatsızlığa katlanacak. İlçeler etkinliklerini daha canlı ve anlamlı yapmalı. 2. Kuva-yi Milliye Fuarı bu yıl yarış havasında olacak, yarış olan yerde baştan savma olmaz" diyerek, bu etkinliğe verdiği önemi dile getirmişti. Kurtuluş mücadelesinde çok önemli bir yere sahip olan Balıkesir'deki Kuva-yi Milliye hareketinin bugün de aynı heyecanla hissedilmesi gerektiğini ifade eden Vali Acun, 16 - 23 Mayıs tarihlerinde yapılacak etkinlikler için herkesin daha önceden hazır olmasını istediği haftayla ilgili programın Mart ayının sonunda hazır edileceğini belirtip, etkinliklere tüm kaymakamlıklar ve belediyeler ile odalar ve sivil toplum kuruluşlarının katılacağının talimatını vermişti. Bu arada, Vali Utku Acun, Balıkesir'e İstiklal Madalyası verilmesi ve Balıkesir Üniversitesi'nin (BAÜ) adının Kuva-yi Milliye Üniversitesi olarak değiştirilmesiyle ilgili olarak daha önce TBMM'ye sunulan kanun tekliflerinin takibi için de Ankara'da temaslarda bulunmuş, ancak tayini çıktıktan sonra bu temasları da yarım kalmıştı. 2002 Mayıs ayında temeli atılan Kuva-yi Milliye Anıtı ve Anıtpark'ı da Utku Acun'un başlattığı kampanya ile tamamlanarak 23 Mayıs 2003 tarihinde açılmıştı. Utku Acun'dan görevi devralan eski Balıkesir Valisi Atıl Üzelgün de, Kuva-yi Milliye Haftası'na sahip çıkacaklarının mesajını vermişti. 1 Mart 2003 tarihinde kendisini ziyaret eden dönemin belediye başkanı Ziya Tan, Kuva-yi Milliye Haftası ile ilgili bilgiler verdiği Vali Üzelgün'den destek sözü almıştı. Üzelgün, Kuva-yi Milliye Haftası'nın her sene kutlanacağını kaydettiği ziyarette, "Kuva-yi Milliye'ye biz sahip çıkmazsak, kim sahip çıkacak? Hizmette devamlılık esastır. Devlet ciddiyeti de bunu gerektirir. Gerekli desteği vereceğimden hiç kuşku duyulmasın" demişti.

Balıkesir'de bu yıl 7.'si kutlanan Kuva-yi Milliye Haftası, 16 Mayıs Cuma günü, Atatürk Anıtı'na çelenk sunumu, Kuva-yi Milliye Anıtı'na çelenk sunumu, konuşmalar ve folklor gösterisi, Alaca Mescit'te Kuva-yi Milliye ve tüm şehitler için mevlit okutulması, aynı gün, "Kuva-yi Milliye" konulu üniversitede bir konferans ve akşamı da belediye korosu tarafından Türk Halk Müziği konseri verilerek kutlandı.

(YU) 18.05.2008 16:07 TSİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
title