Haberler

Bakanlar Kurulu Açıklaması...(2)

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Gübre, Akaryakıt ve Gıdada Dış Piyasanın Belirlediği Fiyatların Geçerli Olduğunu Belirterek, "Bizim Gücümüz Bu Fiyatların Altına Düşürmeye Yetmiyor" Dedi.

Hükümet Sözcüsü, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, gübre, akaryakıt ve gıdada dış piyasanın belirlediği fiyatların geçerli olduğunu belirterek, "Bizim gücümüz bu fiyatların altına düşürmeye yetmiyor" dedi.

Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, kurul gündemine ilişkin bilgi verdi. Toplantıda hukuki uyuşmazlıklarda arabuluculuk müessesini düzenleyen kanun tasarısının ele alındığını belirten Çiçek, bu düzenlemenin 'alternatif hukuk çözümleri' olarak da bilindiğini söyledi. Yargı ile ilgili şikayetlerin başında iş yükü yoğunluğu nedeniyle davaların uzaması ve her türlü hukuki, ticari ihtilafların yargıya intikal etmesinin geldiğini ifade eden Çiçek, bunun sadece Türkiye'nin değil Avrupa Konseyi ülkeleri ve AB'nin de üzerinde durduğu bir konu olduğunu kaydetti. Çiçek, "Onun için her hukuki ve ticari ihtilafların yargıya intikal etmeden önce birtakım çözüm yolları üretmek suretiyle hem yargının iş yükünü azaltmak hem de vatandaşların ihtilaflarını bir başka şekilde çözülmesi konusu AB'nin de çalıştığı bir konu. Alternatif uyuşmazlık çözümüyle kanun tasarısı bugün Bakanlar Kurulu'nda görüşüldü. Bu yasa çıkarsa bir kısım ihtilaflar yargıya gitmeden çözülmüş olacak" diye konuştu.

ŞİKE VE DOPİNGE CEZAİ YAPTIRIMLAR GELİYOR Bakan Çiçek, 2004 yılında çıkarılan 'Spor Müsabakalarında Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı'nın da kurulda ele alındığını, 4 yıllık sürede uygulamada çıkan eksiklikleri gidermek amacıyla yeni bir düzenleme yapıldığını hatırlattı. Teşvik primi, şike, doping gibi bir kısım spor ahlakıyla bağdaşmayan, bu alanda sıkıntı çıkaran bazı konuların ceza kanunu içinde düzenlemesi olmadığına işaret eden Çiçek, bunların yeni baştan ele alınması ve ceza hukuku içine alınmasında fayda olduğunu vurguladı. Çiçek ayrıca, kurulda yabancı sermayeli şirketlerin taşınmaz mal edinmesine ilişkin yasa tasarısının görüşüldüğünü, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararı doğrultusunda bu konuyu tek maddelik bir düzenlemeyle çözülmesini karara bağladıklarını bildirdi.

ENERJİ YATIRIMLARI Toplantıda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı'nın enerji yatırımlarına ilişkin bilgi verdiğini anlatan Çiçek, enerji konusu bütün ülkelerin en baş sorunu olduğunu ifade etti. Petrol fiyatlarındaki aşırı yükseliş de dikkate alındığında Türkiye gibi petrol ithal eden ve enerjisinin büyük kısmında dışa bağımlı ülkelerde yatırımların bir başka dikkatle ele alınmasında fayda olduğunu dile getiren Çiçek, enerji yatırımlarına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Nisan 2008 sonuna kadar 18 Kasım 2002'de iş başına geldiğimizden bu yana kadar işletmeye giren özel sektöre ait 3 bin 317 megavat gücünde 184 adet santral işletmeye açılmıştır. Bu santrallerin toplam yatırım tutarı yaklaşık 3 milyar dolar olup elektrik üretimine katkıları 15 milyon kilovat saat mertebesindedir. Dolayısıyla devlet hazinesinden para harcamaksızın, özel sektörün katkılarıyla 3 milyar dolarlık bir yatırım bu sürede hayata geçirilmiştir. Bu yatırımlara ilaveten bizden önceki hükümetler döneminde başlamış olup tamamlanamayan 467 megavatlık DSİ hidroelektrik santralleriyle bin 760 megavatlık elektrik üretim anonim şirketine ait kamu termik santrali bizim hükümetimiz döneminde bitirilmiş, onlar da işletmeye açılmıştır. Ayrıca Mart 2008'e kadar toplam 15 bin 393 megavat gücünde 370 proje lisans almış olup, bu projelerden ilk 7 bin megavat gücünde 203 hidroelektrik santral projesi, 900 megavat gücünde 22 rüzgar santral projesi ve 3 bin 650 megavat gücünde 31 adet termik santral projesi olmak üzere 11 bin 250 megavat gücünde 256 projenin yatırımına başlanmıştır. Bu projelerin de yaklaşık yatırım tutarı 14 milyar dolar civarındadır. Bu süre içerisinde 3 bin 317 megavat kurulu gücünde santral yatırımı başlamış ve bitirilmiş. Bu dönemde nükleer enerjiyle ilgili çok önemli adım atılmış, 24 Eylül 2008'de bu alanda ihale açılmış olacak. Şu ana kadar 5 ülke müracaat etmiştir. Kanada, Japonya, Fransa, Belçika ve Rusya olmak üzere 5 ülke ihaleye katılmıştır. 24 Eylül 2008 günü bu alanda önemli bir açılım gerçekleşmiş olacaktır." ELEKTRİKTE OTOMATİK FİYATLANDIRMA Bakan Çiçek, 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan elektrikte otomatik fiyatlandırma sisteminin 1 ay öne çekilip çekilmeyeceği yönündeki bir soru üzerine ise, bu konunun gündeme gelmediğini ifade etti. İktidara ilk geldiklerinde petrolün varilinin 21-22 dolar olduğunu belirten Çiçek, bugün gelinen noktada petrolün varilinin 135 dolara çıktığını bildirdi. Türkiye'nin petrol mağduru bir ülke olduğuna dikkati çeken Bakan Çiçek, şöyle konuştu:

"Türkiye ihtiyacının yüzde 95'ini dışardan temin ediyor. Onun için onu 25 dolardan, 35 dolardan almak varken 135 dolardan alıyorsanız bu sizi bütçelerinizde, hesaplarınızda gelecek ile ilgili tüm planlarınızı alt üst eder. Hele hele Türkiye büyüme çabası içinde bir ülke ise büyüme özünde de enerji vardır, petrol vardır. Vatandaşlarımız konuya bu açıdan bakması lazım. Yani 135 dolara petrol alıp da, bunu 65 dolardan satmaya kalkarsanız batarsınız. Geçmişte bu tip popülist politikalar yapıldı. Türkiye'yi batırdı. Aradaki farkı bir yerden ödemeniz lazım. Nereden ödeyeceksiniz? Ya dışarıdan daha fazla borçlanacaksınız. O eninde sonunda önünüze gelir. Ya da bir kısım yatırımlardan kısmak koşuluyla günü kurtaracaksınız. Biz hükümet olarak işin doğrusunu yapmaya çalışıyoruz. Bugün alınması ekonomik anlamda neyse onları almaya çalıştık ve imkan varsa da geriye dönük 5 yıllık sürede elektriğe zam yapmadık. Yani ihtiyaç hasıl olmadıkça hiçbir ürünün fiyatını arttırmaktan yana olmadık. Gübre de olduğu gibi, akaryakıt da olduğu gibi bunlar dış piyasanın belirlediği fiyatlardır. Onun altına düşürebilme noktasında bizim gücümüz yetmiyor. Söylediğim konular gelişmiş ülkeler dahil herkesin hesaplarını alt üst eden bir konu. Doğru olanı yapmaya çalışıyoruz. Onun için ama bugün elektrik fiyatlarını konuşmadık. Daha çok enerji konusunda yapılan yatırımları konuştuk. İşin fiyat kısmından ziyade hangi yatırımları devreye sokabiliriz onları konuştuk." Bu arada basın toplantısı sürerken Başbakan Yardımcısı Çiçek'in önüne bir not getirildi. Notu uzun süre okuyan Çiçek, daha sonra konuşmaya devam etti. Çiçek, gazetecilerin 'Özel değilse notunuzu bizimle paylaşabilir misiniz?' yönündeki sorusu üzerine ise gülerek, "Not bana geldi" cevabını verdi.

(DA-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title