Haberler

Bakan Yıldırım: "Kara Kutuyu Bekliyoruz"

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 28 Türk Vatandaşının da Yaşamını Yitirdiği Uçak Kazasına İlişkin Net Bilgilerin Kara Kutu Açıldıktan Sonra Ortaya Çıkacağını Söyledi.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Adana'dan havalandıktan sonra Bağdat'ta düşen ve 28 Türk yolcunun da yaşamını yitirdiği kazanın ayrıntılarının kara kutunun açılmasıyla netleşeceğini söyledi. Bakan Yıldırım, "Düşüş ihtimalleri ortaya atmak kederli ailelere saygısızlık" dedi. Bakan Yıldırım, uçağın sigortası ve Nisan 2007'ye kadar bakım sertifikası bulunduğunu belirterek, kaza öncesinde gerekli denetimlerin yapıldığını söyledi.

Yıldırım, İstanbul'da katıldığı Deniz Ticaret Odası Meclis toplantısının ardından gazetecilerin uçak kazasına ilişkin soruları yanıtladı. Kazada düşen uçağın Moldova tescilli olduğunu, her türlü teknik yeterliliğinden de Moldova Hükümeti'nin sorumlu olduğunu söyleyen Yıldırım, "Oranın sivil havacılık yetkilileri sorumlu. Moldova'dan Türkiye'ye gelebilmesi için bütün denetimlerinin yapılması gerekir. Uçağın sigortası var. Yapmadan uçamaz" dedi. Moldova'nın uluslararası sivil havacılık üyesi olduğun anımsatan Bakan Yıldırım, bu ülkenin her türlü uçağının sigortasının bulunma mecburiyeti bulunduğunu kaydetti. Türkiye'den başka ülkelere uçan ya da gelen uçaklarda örnekleme usulü rastgele denetim yapıldığını kaydeden Bakan Yıldırım, "Bu konuda kural var. Her türlü denetim, yetkilendirilmesinden bayrak sahibi sorumludur. Ancak gittiği yerde ister şüphe ister örnekleme usulü denetlenebilir" diye konuştu.

HAZİRAN'DA DENETLENDİ

Moldova uçaklarının Haziran 2006 yılında Türk Sivil Havacılık tarafından denetlendiğini anımsatan Bakan Yıldırım, her hangi bir bulgu ve uçuşa elverişlilik konusunda bir sıkıntısının bulunmadığını kaydetti. Bakan Yıldırım, uçağın 15 Nisan 2007'ye kadar her türlü bakım sertifikasının bulunduğunu ve Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü'nün uçuşa uygun olmayan uçaklar listesinde yer almadığını kaydetti. Uçağın uçuş elverişliliği ile ilgili bir durumun söz konusu olmadığını anlatan Bakan Yıldırım, "Kaldı ki denetlenmiş olsa bile uçaklar düşebilir. Bütün düşüş nedeninin denetlenmemeye bağlanması doğru değil. Bunu halkımızın doğru bilgilendirilmesi açısından açıklanmasında yarar var" yorumunu yaptı.

KARA KUTU AMERİKALILARDA MI?

     Bakan Yıldırım, uçağın kara kutusunun Amerikalılar tarafından alındığı yönündeki iddialarının anımsatılması üzerine, "Uçak hangi ülkeye tescilli ise kaza kırımıyla ilgili sorumluluk da birinci derece o ülkeye ait. Bu ülke Moldova. Kazanın olduğu yer Amerikalılar tarafından kontrol edilen askeri meydan. İşbirliği ile yapıyorlar. Türkiye olarak yolcularımız olduğu için gerekli katkıyı sağlayacağız" dedi.

TAZMİNAT KONUSU

Bakan Yıldırım, uçak kazasında yaşamını yitirenlerin yakınlarına tazminat ödenip ödenmeyeceği yönündeki soruya da şöyle yanıt verdi; "Yakınlarının haklarının en iyi şekilde aranması için Türk yetkililer olarak takipçisi olacağız. Uçak şirketi ve bağlı olduğu ülkenin sorumluluğu neyse gereğinin yapılmasının takipçisi olacağız." (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

İmamoğlu: İstanbul'da ücretsiz HPV aşısı uygulaması 16 Mayıs'ta başlıyor

İmamoğlu: İstanbul'da ücretsiz HPV aşısı uygulaması 16 Mayıs'ta başlıyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title