Haberler

Bakan Faruk, İstihdam Paketi İçin Muhalefetten Destek İstedi: İşverene 5 Puanlık SSK Primi İndirimi Geliyor

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de, Muhalefet Partilerinden Destek İstedi. İstihdama İlişkin Önemli Düzenlemeler İçeren Taslak, İşverenden 5 Puanlık SSK Prim İndirimi Yapılmasını Öngörüyor. Taslakta Özürlü ve Kadın İstihdamını Teşvik Edecek Düzenlemeler de Yer Alıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan istihdam paketi taslağıyla ilgili muhalefet partilerinden destek istedi. Taslağı MHP, CHP ve DTP'ye sunan Çelik, destek turlarının ardından gazetecilerin istihdam paketine ilişkin sorularını yanıtladı. İstihdam paketinde zorunlu istihdamla ilgili düzenlemeler getirildiğini kaydeden Bakan Çelik, ayrıca özürlü istihdamının teşvik edildiğini, hükümlü ve terör mağduru çalıştırma zorunluluğunun da kamuya bırakıldığını söyledi.

Tuzla tersanelerindeki kazaların ardından taşeron firmaların gündeme geldiğini ifade eden Çelik, İş Kanunu ve Bazı kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Tasarısı taslağında, taşeron firmalarda, mesleki eğitimin zorunlu hale getirildiğini bildirdi. Çelik, "Mesleki eğitim almayan bir işçimizi çalıştırma şansı bulamayacaklar" dedi. Taslakla, taşeron firmayla üst işveren arasında yazılı bir sözleşme-anlaşma şartı getirdiklerini ifade eden Bakan Çelik, ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılan işçilerle ilgili kayıtdışılığın söz konusu olduğunu belirterek buna yönelik mali müeyyideleri artırdıklarını ifade etti.

Bakan Çelik, istihdam paketinde idari bazı düzenlemelere de gidildiğini belirterek Çalışma bakanlığından işyeri kurma izni alınması uygulamasını kaldıracaklarını bildirdi. Bu düzenleme ile işvereni bürokratik muamelelerden kurtarmayı amaçladıklarını kaydeden Çelik, işyeri eğitimi ve işyerinde bulundurulacak teknik elemanla ilgili kolaylıkların da öngörüldüğünü söyledi. Çelik, nitelikli işgücü için İşsizlik Fonundan ciddi bir kaynak transferi gerçekleştireceklerine işaret ederek "Yaygın bir şekilde Türkiye'nin dört bir yanından İş-Kur'a kayıtlı işsizlerin eğitimini sağlayacağız. İşçi arayan bir çok işveren var, ama nitelikli eleman bulmada zorlanıyor. Mesleki eğitimin yanı sıra İl İstihdam Kurullarını da işlevsel hale getiriyoruz. Valilerin başkanlığında daha aktif daha dinamik, daha fazla kaynak transferi yaparak, işgücü piyasası analizi yapacaklar. Hangi ilde, hangi ilçede ne gibi mesleklere ihtiyaç varsa tespit edilecek. Belediyeler, yerel yönetimler, tüm bakanlıklar tespit edilen meslek verilerine göre eğitim verecekler. 'Ben belediye başkanıyım, istediğim dalda eğitim veririm' dönemi kapanacak. Amacı olmayan, hedefini gerçekleştirmeyecek eğitimlere artık kaynak transferi olmayacak" diye konuştu.

-İŞVERENE 5 PUANLIK SSK PRİM İNDİRİMİ-

Taslakla, işsizlik ödeneklerinde artışa gidildiğini ifade eden Bakan Çelik, genç istihdamıyla ilgili de önemli düzenlemeler öngördüklerini bildirdi. 18-29 yaş arasında genç bir nüfusun olduğunu, işsizlik oranında da bu yaş aralığının yüksek oranda olduğunu kaydeden Çelik, şöyle konuştu:

"Genç nüfusun istihdamı açısından önemli düzenlemeler getiriliyor. 5 puan indirimi Hükümet programımızda olan düzenlemeyi içeriyor. Burada bazı kurallarımız olacak. Kayıtdışı işçi çalıştıranlara ve prim borcu olanlara böyle bir teşviki vermeyi düşünmüyoruz. Ancak borcu olmayan, kayıt dışı çalıştırmayanlara yönelik teşvik olacak. Çünkü bugüne kadar

prim borçlarında vergilerde yapılandırmalar oldu. Bunlardan istifade edenler, bu yapılandırmaya düşmeyen yani zamanında prim ödeyenler karşısında avantajlı hale düştüler. Şimdi 5 puanla, vergilerini, primlerini zamanında ödeyenler, kayıt dışı çalıştırmayan işverenlere 5 puanı teşvik olarak vermiş olacağız. Yürütme tarihini Ekim ayının başı olarak düşünüyoruz."

-TASLAK NE GETİRİYOR?-

Taslağın genel gerekçesinde ise işsizliğin önlenmesinin en temel çözüm yolunun istihdam kapasitesini artıracak yatırımların çoğalması, yeni iş alanlarının yaratılması, iş piyasasının esnekleştirilmesi ve aktif istihdam politikalarının uygulanması olduğu belirtildi. Taslakla işyeri sağlık birimleri sağlık ve güvenlik birimleri olarak yeniden tanımlanırken, il istihdam kurullarının üyeleri ve görevleri de yeniden belirleniyor.

İşkur'a kayıtlı işsizlere aktif işgücü programları çerçevesinde sunulan hizmetlerden yararlanmaları amacıyla işsizlik sigortası fonundan kaynak kullanılmasını öngören taslak, 50 veya daha fazla işçi çalıştırılan işyerlerinde eski hükümlü çalıştırma zorunluluğunu kaldırıyor. Terör mağduru çalıştırma yükümlülüğünü ise sadece kamuya bırakıyor. Özürlü istihdamını teşvik amacıyla özürlülere ait SSK işveren priminin hazine tarafından ödenmesini öngören taslak, işverenler üzerindeki mali yüklerin hafifletilmesi ve istihdamın artırılması amacıyla da SSK işveren hissesine isabet eden beş puanlık prim tutarının yine Hazine tarafından karşılanması hükmü getiriyor. Gençler ve kadınların istihdamını artırmak amacıyla da mevcut istihdama ilave olarak alınan kadınlar ile 18-29 yaş arası gençlere ait SSK işveren priminin 5 yıl boyunca kademeli olarak Fon'dan karşılanmasını da öngören taslak, işverenlerin kreş ve emzirme odası açma yükümlülüğünü kaldırıyor ve bunun hizmet alımı ile yerine getirilmesine olanak sağlıyor. Taslağa göre, 500 veya daha fazla işçi çalıştırılan işyerlerinde işverenler tarafından spor tesisi kurma yükümlülüğü kaldırılıyor. Kayıtdışı istihdamla mücadelede ise sistem denetimi kapsamında 1774 sayılı kanun kapsamında çalışanlara ait bilgilerin Sosyal Güvenlik Kurumuna da bildirilmesi zorunluluğu getiriliyor. (ANKA)

(EG/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title