Haberler

AYM, nafakanın kaldırılması talebi reddedilen kişinin başvurusunu "kabul edilemez" buldu

Güncelleme:

Boşandığı eşine ödediği 225 lira yoksulluk nafakasının kaldırılmasını isteyen kişinin AYM'ye yaptığı hak ihlali başvurusu reddedildi.

Anayasa Mahkemesi, boşandığı eşine ödediği yoksulluk nafakasının kaldırılması talebi reddedilen kişinin bireysel başvurusunu "kabul edilemez" buldu.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, Antalya'da yaşayan bir kişinin, açılan davada boşandığı eşine ayda 225 lira yoksulluk nafakası ödemesine hükmedildi. Eşinin mali durumunun iyi olduğunu ileri süren kişi, dava açarak nafakanın kaldırılmasını istedi. Davanın reddedilmesinin ardından temyiz üzerine dosyayı görüşen Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu.

YARGITAY BOZUNCA 125 LİRAYA DÜŞÜRÜLDÜ

Bozmanın ardından mahkeme 225 lira olan nafakayı aylık 125 liraya düşürdü. Bu kararın Yargıtay tarafından onanmasının ardından eşinden boşanan kişi, nafakanın süresiz olması ve kaldırılmaması nedenlerinden dolayı "kişinin maddi ve manevi varlığını koruma hakkı"nın ihlal edildiğini öne sürerek, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yaptı. Yüksek Mahkeme, başvuruyu, "İddiaların açıkça dayanaktan yoksun olması, başvuru yollarının tüketilmemesi nedeniyle kabul edilemez" buldu.

GEREKÇELİ KARAR

İlk derece mahkemesinin nafakanın kaldırılmasını gerektiren koşulların oluşup oluşmadığını incelediği belirtilen gerekçede, tarafların ekonomik durumlarının da değerlendirildiği vurgulandı.

Gerekçede, mahkeme kararının, nafakayla ilgili kanun hükümlerine ve Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun "asgari ücret seviyesinde gelire sahip olunmasının yoksulluk nafakası bağlanmasını engellemeyeceği" yönündeki yerleşik içtihadına dayandığına işaret edildi.

Kararda yer verilen tespit ve unsurlar itibarıyla "kişinin maddi ve manevi varlığını koruma hakkı" yönünden yargısal makamların takdir yetkilerinin sınırının aşıldığına ilişkin bulguya rastlanmadığı vurgulanan gerekçede, "Kişinin maddi ve manevi varlığını koruma hakkına ilişkin devletin pozitif yükümlülüklerinin somut olayda yerine getirildiği, başvurucunun söz konusu hakkına yönelik açık bir ihlalin bulunmadığı sonucuna varılmıştır." tespitine yer verildi.

Gerekçede ayrıca, yargılama sürecinde başvurucunun, nafakanın süresine dair hiçbir şikayet belirtmediği, talepte bulunmadığı, böylece başvuru yollarının usulüne uygun tüketilmediği kaydedildi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Anayasa Mahkemesi Haberler

500

Yorumlar (10)

NAFAKACI:

EŞİM NAFAKAYI SEVGİLİSİYLE ÇATIR ÇATIR YİYOR ADALET NEREDE ?

6
1
yanıtYanıtla
KARA:

Madem kadın erkek eşit diyorsunuz. Boşanınca niçin erkek nafaka ödüyor da kadın ödemiyor ? Kadın gitsin nikahsız başkalaları ile fuhuş yapsın. Eski koca nafaka ödesin. . Bunun neresi insani?

5
1
yanıtYanıtla
vatandaş:

aslında kadının nafaka alıyor olması bile kadının erkek ile eşit olmadığının anayasal kabulüdür yasa diyor ki kadın zayıf ve güçsüz bu yüzden nafaka alır buda kadın erkek ile eşit değildir demenin çafçaflı yolu işte

yanıt2
yanıt1
ADSIZ:

BEN NEDEN PARA ÖDÜYORUM BOŞANDIĞIM KİŞİYE PARASINI VERİYORSAM OZAMAN HAYATINADA KARIŞIRIM NATIĞI ÇOK VAR.

4
1
yanıtYanıtla
Adalet TERAZİOĞLU:

Kadına şiddet ve kadın cinayetlerinin altında yatan en büyük sebeplerden birisi erkeğin yok sayılıp kadının ilahlaştırılmasıdır, kadın ne yaparsa yapsın birşey demeyeceksin, eşitiz ama erkek dilencilik de yapsa kadına ömür boyu nafaka(haraç) ödeyecek, kadın eşinin yanında sevgilisiyle mesajlaşacak ama erkek elinden telefonu almaya kalkınca kadına şiddet diye erkeği evden uzaklaştırıp cezayı basacaksın ama kadın iffetsizlik yapmaya devam edecek sonra bu kadına şiddet niye durmuyor diyeceksiniz.

4
0
yanıtYanıtla
vatandaş:

amaç evliliği bitirip kadını kadın ile erkeği erkek ile evlendirmek olunca bu yasaların değişeceğini zannetmek aptallıktır yapılacak tek şey sabır etmeyi öğreneceksiniz elbet bu devranda bir gün son bulacak ve bunu insanların başına saranlar da cezasını çekecek şuan yapılacak tek şey sabır edip beklemek zamanı geldiğinde bu kadın milleti de yaptığının cezasını çekecek sakın bir yanlış yüzünden sizde başka bir yanlış yapmayın aradıkları bu zaten bunu onlara vermeyin sabır sabır sabır

yanıt0
yanıt0
ası:

kadın ayrılmıs dost hayatı yasıyor nafaka oduyor ya yapmayın ya yazık admada yav

3
0
yanıtYanıtla
ahmet:

yorumları yapanların cahilliği insanın yüzünü kızartıyor. insan boşanabilir. evli iken nasıl karısına bakıyor ise boşandığı zaman içinde o kadın bir başkası ile evlenene kadar veya bir iş bulup çalışana kadar nafaka ödemek zorundadır. bu Türk milletinin töresidir. başkası ile evlenmediği ve çalışmadığı sürece tıpış tıpış o para ödenecek. nafakanın kaldırılmasını isteyenler gerçek hayatla bağını koparmış bencil ve aile nedir bilmeyen tiplerdir.

1
1
yanıtYanıtla
atilla:

Ahmet ismiyle yorum yazan mal karı; Ortada aile mi kalmış ki aileden bahsediyorsun ? Bana karılık yapmayan ve benimle maddi manevi hiç bir bağı kalmamış birine ben niye her ay para ödeyeyim ?Yok töreymiş yok bencillik miş. . . İşinize gelince eşitiz gelmeyince töre !!!Düşün artık şu erkeklerin yakasından.

yanıt1
yanıt0
erci:

Son yasa vs kadın hak vs erkekler evlenmeye korkuyor evlen anlaşama boşan anında nafaka buna bir düzen süre getirilse iyi olur.kadın erkek ayni evi paylaşabiliyor boşanan kadın çaktırmaz başka bir yerde sevgilisi ile yer o parayı ve çok var belkide böyle.sen debelen dur zor hayatta nafa ödeyeceğim diye

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title