Haberler

Avrupa'daki Türkiye Kökenli Milletvekilleri Kuzey Kıbrıs Zirvesi Ortak Açıklaması Yapıldı

Avrupa'daki Türkiye Kökenli Milletvekilleri Kuzey Kıbrıs Zirvesi'nde, Avrupa Birliği'ne (AB) ve Özellikle AB Dönem Başkanı Almanya'ya, Kuzey Kıbrıs'a Verilen Tüm Sözlerin Tutulması, İzolasyonun Sona Erdirilmesi, Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün Kabulü, Ercan Havalimanı'nın Uluslararası Direkt Uçuşlar Açılması, Türkçe'nin AB Resmi Dillerinden Biri Olarak Kabul Edilmesi de Dahil Kıbrıslı Türklerin Müc...

Avrupa'daki Türkiye Kökenli Milletvekilleri Kuzey Kıbrıs Zirvesi'nde, Avrupa Birliği'ne (AB) ve özellikle AB Dönem Başkanı Almanya'ya, Kuzey Kıbrıs'a verilen tüm sözlerin tutulması, izolasyonun sona erdirilmesi, Doğrudan Ticaret Tüzüğü'nün kabulü, Ercan Havalimanı'nın uluslararası direkt uçuşlar açılması, Türkçe'nin AB resmi dillerinden biri olarak kabul edilmesi de dahil Kıbrıslı Türklerin mücadele verdiği birçok konuda çağrı yapıldı.

Zirveden Avrupa Birliği'ne yapılan çağrıda, "Bizler, Kıbrıslı Türklere yapılan haksızlıkların son bulması için atılan adımları takip edeceğiz. Ayrıca Avrupa Birliği'nin 26 Nisan 2004 sonrası aldığı kararlara sadık kalıp, gerekli yasal düzenlemeleri yapmasını talep ediyoruz" denildi. Girne Mercure Accor Otel'de yapılan zirveye katılan Avrupa'nın değişik ülkelerinde görev yapan Türkiye kökenli ulusal, eyalet ve yerel düzeyde 20 parlamenter, zirve programında saat 17.30'da yapılması öngörülen basın açıklamasını erkene alarak saat 15.15'te yaptı.

Avrupa Parlamentosu eski Milletvekili Ozan Ceyhun tarafından okunan ortak açıklamanın ardından Ceyhun ve milletvekilleri soruları yanıtladı. Zirvede daha sonra "Ulusal parlamentolarda Kuzey Kıbrıs gerçeğinin anlatılması"; "Eyalet parlamentolarının Kuzey Kıbrıs'a katkısı ne olabilir?" ve "Kuzey Kıbrıs yerel düzeyde ve kentlerde Avrupa kamuoyuna nasıl anlatılabilir?" konulu çalışma grupları toplantılarına geçildi. Çalışma gruplarında Avrupalı milletvekilleri yanında KKTC'den bazı milletvekilleri, belediye başkanları, daire müdürleri ve Ticaret Odası üyesi işadamları da yer alıyor.

- ORTAK AÇIKLAMANIN TAM METNİ

Zirve ortak açıklamasının tam metni ve imza koyanlar:

"Bizler, Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde ulusal, eyalet ve yerel düzeyde faal 20 Türkiye kökenli parlamenter, 31 Mart 2007 tarihinde Kıbrıs Türk Ticaret Odası'nın konuğu olarak gerçekleştirdiğimiz bu ilk Kuzey Kıbrıs Zirvesi'ni bundan böyle Kuzey Kıbrıs Gerçeği'ni Avrupa kamuoyuna anlatacağımız olumlu bir adım olarak değerlendiriyoruz.

Doğu Akdeniz'de nihai barışın gerçekleşmesi açısından Kıbrıs'ın taşıdığı önemin bilincinde olan bizler, Kıbrıs'ta yaşamakta olan Rum ve Türklerin barış ortamında ve eşit koşullarda birleşik Avrupalı modern bir ülkede yaşayabilmeleri hedefine ulaşmak için yoğun çaba veren Kıbrıslıları destekliyoruz.

Kuzey Kıbrıs'ta yaşamakta olan Kıbrıslılar, son yıllarda ortak bir çözüm için ellerinden gelen her şeyi yapmalarına rağmen bugün kesinlikle kabul edilemez haksızlıklar nedeniyle sıkıntı çekmekteler. Tüm dünyanın Kıbrıs sorununun çözümü için ortaklaşa benimsediği 'Annan Planı'nı kabul edenler, Avrupa Birliği'nin dışında tutularak cezalandırılırken, bu planı reddederek adayı çözümsüzlüğe ve belirsizliğe sürükleyenler Avrupa Birliği üyesi olup bir de bunu istismar ediyorlar. Bu nedenle Avrupa'daki Türkiye kökenli milletvekilleri olarak özellikle Avrupa Birliği'ni ve AB Dönem Başkanı Almanya'yı;

- Kuzey Kıbrıs'a verdiği tüm sözleri tutmaya;

- Özellikle haksız bir uygulama olduğu artık tüm dünya kamuoyu tarafından bile dile getirilen Kuzey Kıbrıs'a yönelik izolasyonun sona erdirilmesi için "Doğrudan ticareti düzenleyen tüzüğün bir an önce kabul edilmesini", "Ercan Havalimanı'nın uluslararası doğrudan uçuşlara açılmasını" ve bu amaçla atılması acilen gerekli ilk adımlar olarak hayata geçirmesini;

- Kıbrıslı Türklerin Avrupa Parlamentosu'nda temsiliyetinin önünün açılmasını;

- Kıbrıs'ın iki resmi dilinden biri olan Türkçe'nin de AB'nin resmi dillerinden biri olarak kabul edilmesini;

- Kuzey Kıbrıslıların birer Avrupalı olmalarına rağmen spor, üniversiteler, kültür ve benzeri daha birçok alanda haksız bir şekilde maruz kaldıkları tüm dışlamalara son verilmesi için gereken adımları atmaya çağırıyoruz.

Bizler, Kıbrıslı Türklere yapılan haksızlıkların son bulması için atılan adımları takip edeceğiz. Ayrıca Avrupa Birliği'nin 26 Nisan 2004 sonrası aldığı kararlara sadık kalıp gerekli yasal düzenlemeleri yapmasını talep ediyoruz.

Atılması gereken adımların, Avrupa kamuoyu nezdinde anlatılarak Kuzey Kıbrıs gerçeğinin gözler önüne serilmesi ve çözümüne yapıcı bir katkı olmasının sağlanmasını hedeflemekteyiz.

- İMZALAYANLAR

Prof. Dr. Hakkı Keskin, Almanya Federal Parlamentosu Milletvekili

Fatma Pehlivan, Belçika Senatosu Üyesi

Hüseyin Araç, Danimarka Parlamentosu Milletvekili

Cemal Çavdarlı, Belçika Federal Parlamentosu Milletvekili

Ozan Ceyhun, Eski Avrupa Parlamentosu Milletvekili

Özcan Mutlu, Berlin Eyalet Parlamentosu Milletvekili

Nebahat Güçlü, Hamburg Eyalet Parlamentosu Milletvekili

Gülsen Öztürk, Basel Kanton Meclisi Milletvekili

Bilkay Öney, Berlin Eyalet Parlamentosu Milletvekili

Uğur Çamlıbel, Basel Kanton Meclisi Milletvekili

Güle İletmiş, Bremen Eyalet Parlamentosu Milletvekili

Hasan Kanber, Basel Kanton Meclisi Milletvekili

Filiz Polat, Niedersachsen Eyalet Parlamentosu Milletvekili

Alev Korun, Viyana Eyalet Milletvekili

Murat Kalmış, Delmenhorst İl Genel Meclisi Üyesi

Adil Oyan, Rosenheim İl Genel Meclisi Üyesi

Sevgi Hamuroğlu, Rhein-Gau-Taunus İl Genel Meclis Üyesi

Yaşar Fincan, Münih Belediye Encümeni Üyesi

Nebahat Pohlreich, Bielefeld Belediye Meclis Üyesi

Turgut Yüksel, Frankfurt Kent Belediye Meclis Üyesi

(MG-EA-EA-KK-KK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

İstanbul'da suya yüzde 36 ile 53 oranında zam

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title