Haberler

ATO: 'Büyüme Oranları Türkiye'ye Yetmiyor'

Ankara Ticaret Odası(ato) Tarafından Hazırlanan 'Büyüme Raporu'na Göre, Hemen Her Yıl Yüzde 5 Oranında Büyümesi Hedeflenen Türkiye Ekonomisinde 1970 Yılından Sonraki 36 Yıllık Dönemde Ortalama Büyüme Hızı Yüzde 4,25 Düzeyinde Kaldığını Ortaya Koydu.

Ankara Ticaret Odası(ATO) tarafından hazırlanan ''Büyüme Raporu''na göre, hemen her yıl yüzde 5 oranında büyümesi hedeflenen Türkiye ekonomisinde 1970 yılından sonraki 36 yıllık dönemde ortalama büyüme hızı yüzde 4,25 düzeyinde kaldığını ortaya koydu.

Rapora göre, Türkiye, 1970 yılından sonra yılda ortalama yüzde 5 büyüme hedefine ulaşsaydı, 2006 yılını 530 milyar dolarlık bir ekonomi olarak tamamlayacaktı.

Türkiye ekonomisi bu yılın ikinci yarısından itibaren yeni bir durgunluk dönemine girmeye başladığına dikkat çekilen raporda, üçüncü çeyrekte büyüme oranının yüzde 3'e kadar gerilediği, bu eğilimin bu yılın son çeyreğinde ve gelecek yıl da devam etme olasılığı yüksek olduğu ileri sürüldü.

Raporda, 2007 yılına özgü belirsizlikler ve siyasi koşullar nedeniyle bu yıl yüzde 5 civarında kalması beklenen büyüme oranının, gelecek yıl yüzde 5'in altına inme olasılığını güçlendirdiği savunuluyor.

Raporda, şu bilgiler yer alıyor:

''Şu anda Türkiye, Malezya, Güney Afrika, Romanya, Brezilya, Panama gibi ülkelerle aynı kişi başına gelir grubunda yer alıyor. Eğer yıllık ortalama yüzde 5'lik bir büyüme hızını başarabilseydi Türkiye Polonya, Şili, Litvanya, Libya, Şeysel Adaları gibi ülkelere yaklaşacaktı. Dünya sıralamasında 58'inci olabilecekti.

Türkiye ekonomisi 1970 yılından sonra ortalama yüzde 7,5 oranında bir büyüme hızını sürdürebilseydi, bu yıl 16 bin doların üzerine çıkması gereken kişi başına düşen gelirle de dünyada 37'inci sıraya çıkabilecekti.

Türkiye, 1970 yılından sonra ortalama yüzde 5'lik büyümeyle ulaşabileceği 529 milyar dolarlık milli gelirle dünyanın en büyük 17. ekonomisi olabilecekti. Yüzde 7,5'lik ortalama büyümeyle ise İspanya ve Kanada gibi ülkelere yaklaşacak ve dünyanın 1 trilyon dolardan fazla milli gelir yaratabilen 10. büyük ekonomisi olabilecekti.''

Rapora ilişkin değerlendirmelerde bulunan ATO Başkanı Sinan Aygün, Türkiye'nin gelişmiş dünya ülkeleriyle arasındaki mesafeyi kapatabilmesi için yüzde 5'lik büyümenin yetmeyeceğini söyledi.

Aygün, yıllık yüzde 1,3 oranında bir nüfus artış hızına sahip bulunan Türkiye'nin diğer ülkelere yaklaşabilmesi için yıllık ortalama büyüme hızını yüzde 7-7,5 olarak hedeflenmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title