Haberler

"Asgari Ücret Zammı Ekmek ve Kiraya Gitti"

Disk'e Bağlı Birleşik Metal-iş Sendikası'nın, 'Gelir ve Harcama Gruplarına Göre Enflasyon' Araştırmasında, Asgari Ücretlinin Aldığı Yüzde 6'lık Zammın 3'te 2'sinin, Bu Kesimin En Çok Harcama Yaptığı Ekmekteki Yüzde 3,52 ve Kiradaki Yüzde 4,07'lik Artışla 2 Ayda Eridiği Savunuldu.

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası'nın, ''Gelir ve Harcama Gruplarına Göre Enflasyon'' araştırmasında, asgari ücretlinin aldığı yüzde 6'lık zammın 3'te 2'sinin, bu kesimin en çok harcama yaptığı ekmekteki yüzde 3,52 ve kiradaki yüzde 4,07'lik artışla 2 ayda eridiği savunuldu.

Sendikanın Araştırma Dairesi tarafından Türkiye İstatistik Kurumu Tüketici Fiyat Endeksi, Madde Fiyatları ve 2003 yılı Hane Halkı Tüketim anketi sonuçları üzerinden yapılan hesaplamada, Ocak ve Şubat aylarında özellikle gıda fiyatlarındaki artışın, dar gelirlinin enflasyonunu tetiklediği ifade edildi.

En yoksul yüzde 20'lik kesim için enflasyonun, Şubat ayında yüzde 0,74, yılbaşından bu yana ise yüzde 2,68 olarak gerçekleştiğine yer verilen araştırmada, buna karşın en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik dilim için enflasyonun Şubat ayında yüzde 0,28, yılbaşından bu yana yüzde 1,12 düzeyinde arttığı kaydedildi.

Araştırmada, geçen yılın Şubat ayından bu yana ise enflasyonun en yoksul 20'lik kesim için yüzde 11,40, en zengin yüzde 20'lik kesim için ise yüzde 10,21 olarak gerçekleştiği belirtildi.

Araştırmaya göre, kira, ekmek, ısınma ve ulaşım fiyatları üzerinden, harcama kalıbı ağırlıkları da dikkate alınarak hazırlanan Temel Harcama İndeksi ise yıllık yüzde 18,79 oldu.

Kiralardaki yıllık artış yüzde 21,62 olurken, ekmek fiyatı yüzde 18,55, doğal gaz fiyatı yüzde 27,08, odun fiyatı yüzde 9,88, kömür fiyatı yüzde 25,35, tüp fiyatı yüzde 8,91 oranında artış gösterdi. Tüm toplu taşıma araçlarındaki ortalama artış yüzde 11,84 olarak gerçekleşti.

Araştırmada, kimi gıda maddelerindeki fiyat artışının enflasyonun sınırlarını zorladığı ifade edildi. Dar gelirli kesimin en çok tükettiği ekmek, bulgur, makarna ve şehriyedeki fiyat artışının, aylık bazda yüzde 2-4 arasında olduğu tespiti yapılan araştırmada, bu ürünlerdeki fiyat artışının yıllık bazda yüzde 20'leri bulduğuna yer verildi.

Beyaz peynir fiyatının yıllık bazda yüzde 81,62, 2 aylık yüzde 72,22'lik artışla rekor düzeylere ulaştığı belirtilen araştırmada, pek çok meyve ve sebzede de yıllık fiyat artışının yüzde 50 düzeylerinin üzerinde gerçekleştiği kaydedildi.

Enflasyon rakamlarıyla asgari ücrette yapılan zammın da karşılaştırıldığı araştırmada, ''Asgari ücretli aldığı yüzde 6'lık zamla, beyaz peynir, sebze ve meyvedeki artışın altında ezilirken, evine Aralık ayına göre daha az meyve ve sebze götürür durumda. Asgari ücretlinin aldığı yüzde 6'lık zammın 3'te 2'si ise en çok harcama yaptığı ekmekteki yüzde 3,52 ve kiradaki yüzde 4,07'lik artışla 2 ayda eridi'' değerlendirmesine yer verildi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title