Haberler

Antibiyotiği Ateş Düşürücü Olarak Kullanmayın

Teis Başkanı Nurten Saydan, Antibiyotiklerin Ateş Düşürücü İlaçlar Olmadığını Belirterek, "Her Ateşi Olan Antibiyotik Kullanmamalıdır. Antibiyotik Kullanımı Kesinlikle Bir Doktor Kontrolünde Olmalıdır" Dedi.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan, antigripal ilaçların geri ödeme listesinden çıkarılmasının antibiyotik kullanımını artıracağını savundu.

TEİS Başkanı Nurten Saydan, kişi başına düşen ilaç harcamasının ABD’de 846 dolar, Japonya’da 529 dolar, Fransa’da 501 dolar, Almanya’da 385 dolar, Yunanistan’da 396 dolar iken Türkiye’de sadece 92 dolar olduğunu belirtti.

Saydan, tedavi gruplarına göre tüketimde, ilk üç sırayı antibiyotiklerin, romatizma ilaçlarının ve ağrı kesici ilaçların aldığını söylerken, antibiyotik kullanımının 1995 yılında 22.9 iken 2005 yılında 17.8’e gerilediğini bildirdi. Bu oranın düşüşünde son yıllarda grip aşılarının özellikle risk grubu hastalarda (65 yaş üstü ve kronik hastalıkları olanlarda) yaygın bir şekilde kullanılmaya başlamasının ve vatandaşların yavaş yavaş, bilinçsiz antibiyotik kullanımından vazgeçmelerinin etkili olduğunu söyleyen Saydan, "Ancak, ülkemiz ilaç tüketiminde ilk sırada yer alan antibiyotiklerin harcamalarının azaltılmasında önemli rol oynayan antigripal ilaçlar devletin geri ödeme kurumlarının pozitif listesinden maliyet dezavantajı getirdikleri ileri sürülerek çıkarılmaya başlanmıştır. Toplam ilaç harcamalarında yüzde 8.5‘lik paya sahip antigripal ilaçların geri ödeme kapsamından yıl sonuna kadar tamamen çıkarılması ile antibiyotik tüketiminde artış yaşanacak ve bunun kamu maliyesine yükü daha ağır olacaktır“ dedi.

“ANTİBİYOTİKLERE KARŞI DRENÇ OLUŞACAK”

Yaklaşan kış mevsimini anımsatan Saydan, bunun sonucu olarak artacak antibiyotik tüketiminin insanlarda bu antibiyotiklere karşı direnç oluşmasına neden olacağını ve en ufak bir enfeksiyonda güçlü ve pahalı antibiyotiklerin kullanım oranını arttıracağnı bildirdi. Saydan, bunun kamu maliyesine getireceği maliyet dezavantajının ise çok daha büyük olduğuna işaret etti.

Bu tip tasarruf tedbirleri ile bugün için yıl sonuna kadar ilaç harcamalarına ödenen miktarın azaltılması isteniyorsa bunun gerçekleşeceğini dile getiren Saydan, "Ancak önümüzdeki yıl bu harcamalar katlanarak ülke ekonomisine şimdikinden en az iki kat artarak yansıyacaktır“ dedi.

"HAYVANSAL GIDALAR DA ANTİBİYOTİKLERE DİRENCİ ARTIRIYOR“

Antibiyotik tüketimin fazlalığında gözlerden kaçan bir diğer önemli konunun da hayvansal gıdalarla insanlarda oluşan direnç olduğunu belirten Saydan, "Şehirleşmeyle birlikte tüketimi artan çeşitli gıda ürünlerinde (özellikle et ve süt ürünlerinde) bulunan antibiyotikler yüzünden antibiyotiklere direnç arttığı için tonsillit ve farenjit gibi hastalıklarda birinci kuşak antibiyotikler etkili olamamaktadır” dedi.

"ANTİBİYOTİK ATEŞ DÜŞÜRÜCÜ İLAÇ DEĞİLDİR“ UYARISI

Saydan vatandaşlara şu uyarılarda bulundu:

“-Antibiyotikler ateş düşürücü ilaçlar değildir. Her ateşi olan antibiyotik kullanmamalıdır. Antibiyotik kullanımı kesinlikle bir doktor kontrolünde olmalıdır.

-Yanlış ve gereksiz kullanım durumlarında ciddi problemler gelişmesine sebep olabilir.

-Antibiyotik kullanımı esnasında hafif düzeyde ya da hayati tehdit edecek düzeyde ciddi yan etkiler ortaya çıkabilir.

-Penisilin alerjisi türleri içerisinde Tip 1 alerji en korkulanıdır. Buna yönelik olarak penisilin alerji testi yapılması (cilt testi) önerilir. Ancak bu test de hekim gözetiminde yapılmalıdır.

-Altta yatan kronik hastalıkları olan kişilerde uygun antibiyotik seçimine dikkat edilmelidir.

-Devamlı ilaç kullanan kişilerde verilen antibiyotiğin kullanılan diğer ilaçlarla etkileşmemesine dikkat edilmelidir.

-Gebelerde ve emziren annelerde bebeğe zarar vermeyecek antibiyotiklerin seçimine dikkat edilmelidir. Bu tür hastalar doktorlarını durumları hakkında uyarmaları gerekir.

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title