Haberler

Ankara: Yeni Rektör Atamasıyla İlgili Yasa Komisyonda Aynen Kabul Edildi

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer Tarafından Bir Kez Daha Görüşülmek Üzere TBMM'ye İade Edilen 15 Rektör Atanmasına İlişkin Yasa, Milli Eğitim Komisyonu'nda Aynen Kabul Edildi.

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade edilen 15 rektör atanmasına ilişkin yasa, Milli Eğitim Komisyonu'nda aynen kabul edildi.

CHP'li üyeler düzenlemenin Anayasa Mahkemesi'nden döneceği gerekçesiyle yasanın geri çekilmesini isterken, AK Partili üyeler Cumhurbaşkanı Sezer'in uygulamalarını eleştirdi. Milli Eğitim Komisyonu'ndaki görüşmelerin başında söz alan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Necat Birinci, yasada herhangi bir değişikliğe gerek olmadığını ve hükümetin yasayı aynen benimsediğini dile getirdi. Bu arada CHP'li üyelerin yasanın geri çekilmesi yönünde verdiği önerge reddedildi. Yasa üzerinde söz alan CHP Denizli Milletvekili Mustafa Gazalcı, bir kez yanlış yapılırsa bunun hoş görülebileceğini, ancak bir yanlış birden fazla yapılırsa bunda iyi niyet olmayacağını, bunun ardında kasıt aranacağını kaydetti. Gazalcı, 15 üniversiteye rektör atanması konusunun dördüncü kez komisyonda ele alındığını anımsattı.

AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Avni Doğan ise yaptıklarının YÖK'ü ele geçirmek olmadığını belirterek, "Yoksa birileri ele geçirdi de bundan mı istemiyor?" diye sordu. Doğan, Türkiye'nin en antidemokratik kurumuyla ana muhalefet partisini bütünleştirdiklerini ifade ederek, "Bu çok büyük bir hatadır, temel bir yanlıştır. Çünkü Türkiye'yi bu baş belasından kurtarmak lazım. Kendisini devlet içinde devlet gibi gören, neredeyse Suriye'deki rejim gibi gören bu kurumdan kurtulmamız lazım" diye konuştu.

Herkesin savunduğu üniversite özerkliğinin, 'üniversite yönetiminin atanması konusunun üniversite içinde yapılacak seçimle başlayıp bitmesi' olduğunu kaydeden Doğan, rektör atamasına cumhurbaşkanının karışmasının da özerkiliği zedeleyeceğini söyledi. Doğan, "Türkiye'nin bugün en politik kişisi haline gelen zat Cumhurbaşkanıdır" dedi.

AK Parti Van Milletvekili Hacı Biner de Sezer'in rektör atamalarını eleştirerek, "100 oy alan adamın karşısında 1 oy alan adamın cumhurbaşkanı tarafından atanması çok mu demokratik" dedi. CHP Sinop Milletvekili Engin Altay, AK Parti'lilere "Gerekli çoğunluğunuz var. Bu anayasayı değiştirin, YÖK dahil. Ben de kendi adıma destek olacağım" tavsiyesinde bulundu.

Altay, yasanın Anayasa Mahkemesi'nden döneceğinin ortada olduğunu belirterek, "YÖK'ü by-pass etmeye çalışıyorsunuz. Kardeşim YÖK'ü by-pass etmeyin, kaldırın" dedi. CHP Bursa Milletvekili Mustafa Özyurt ise Sezer'in veto gerekçelerini anımsatarak bunların dikkate alınması gerektiğini vurgularken, "Kusura bakmayın ama Cumhurbaşkanı adamı çağırıp iki tokat vurmaz ki" dedi. Özyurt'un bu sözlerine AK Partililer tepki gösterirken, Özyurt, "Gerektiğinde vurur arkadaş, devletin başı değil mi" diye konuştu. Özyurt'un sözlerine itirazlarını sürdüren AK Partili üyeler, "Bu, hukuk devletinde olmaz, sizin bahsettiğiniz başka devlet" derken, AK Parti Balıkesir Milletvekili Ali Aydınlıoğlu, Özyurt'un sözlerine, "İyi o zaman, bir adam çağırıp 550 kişiyi tokatlasın" diye tepki gösterdi.

"KARAKOLDAN DÖNER"

CHP Yalova Milletvekili Muharrem İnce, karga sesiyle bülbül sesini ayırt etmek için müzisyen olmaya gerek olmadığını kaydederek, "Bu yasanın da Anayasa'ya aykırı olduğunu görmek için hukukçu olmaya gerek yok. Bu iş karakoldan döner" dedi. AK Parti Siirt Milletvekili Öner Ergenç, Cumhurbaşkanı Sezer'in veto gerekçesinde zorlama olduğunu, yasanın Anayasa'ya aykırı olmadığını, bu nedenle yasanın aynen geçmesi gerektiğini savundu.

AK Parti Erzurum Milletvekili Ömer Özyılmaz, üniversitelerde bir sol kadrolaşma olduğunu savunarak, yeni kurulan 15 üniversitede de bu kadrolaşmanın sürmesinin istendiğini savundu. Özyılmaz, hükümet tarafından da, muhalefet tarafından da, yetkilerini yasalardan almayan kurumlar tarafından da kadrolaşma yapılmasına karşı olduğunu söyledi. CHP İstanbul milletvekili Berhan Şimşek, YÖK'e de 1982 Anayasası'na da karşı olduklarını ifade ederek, "Fakat sayenizde, ölümü gördük sıtmaya razı olduk, çünkü uygulamalar ortada" diye konuştu. AK Parti Manisa Milletvekili Mehmet Çerçi, üniversitelerdeki kışla düzeninin özgür düşünceyi öldürdüğünü savunarak, Gazi Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Yayla'nın YÖK tarafından üniversiteden atılmak istenmesini örnek gösterdi. Çerçi, "Bu adamı beğenin beğenmeyin, fikirlerine katılın katılmayın. Ben kendisini tanımıyorum, fikirlerine de katılmıyorum. Bir öğretim üyesi fikirlerini özgürce söyleyebilmeli. Türkiye'de bunu sağlamalıyız. Ben adamın zikirlerini değil fikirlerini özgürce ifade edebilmesini savunuyorum" açıklamasında bulundu

Konuşmaların ardından, Cumhurbaşkanı Sezer tarafından bir kez daha görüşülmek üzere geri gönderilen 15 üniversiteye kurucu rektör atanmasına ilişkin yasa Komisyon'da aynen kabul edildi. Yasaya göre, yeni kurulan üniversitelerin kurucu rektörleri 2 yıl görev yapacak. YÖK Genel Kurulu, yasa yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir ay içinde dörtte üç çoğunlukla 6 rektör adayı seçecek. YÖK'ün seçtiği 6 adayı Milli Eğitim Bakanlığı 3'e indirerek Cumhurbaşkanına sunacak. YÖK'ün bir ay içinde adayları belirlememesi durumunda, Milli Eğitim Bakanlığı seçeceği 3 adayı Cumhurbaşkanı'na sunacak. Yasanın aynen Genel Kurul'da benimsenmesi halinde Cumhurbaşkanının ikinci kez veto etme yetkisi bulunmuyor, ancak Anayasa Mahkemesi'ne götürebiliyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Politika

Haberler

Bakmadan Geçme

Yargı final mi yapıyor? Yargı bitiyor mu 2024? Teşkilat final mi yapıyor? Teşkilat bitiyor mu 2024? Korkma Ben Yanındayım final mi yapıyor? Korkma Ben Yanındayım bitiyor mu 2024? Üç Kız Kardeş final mi yapıyor? Üç Kız Kardeş bitiyor mu 2024? Kardeşlerim final mi yapıyor? Kardeşlerim bitiyor mu 2024? Gönül Dağı final mi yapıyor? Gönül Dağı bitiyor mu 2024? 27-28 Nisan Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 27-28 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 27-28 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 27-28 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 27-28 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 27 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 27 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 27 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 27 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 27 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 27-28 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title