Haberler

Ankara: Bakan Yıldırım, Ankara-polatlı Hızlı Tren Hattını İnceledi

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-eskişehir Hattını 1 Saat 5 Dakikaya İndiren Hızlı Tren Deneme Seferlerine En Geç 2007 Yılının Nisan Ayı Sonunda Başlamaya Hedeflediklerini Açıkladı.

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Ankara-Eskişehir hattını 1 saat 5 dakikaya indiren hızlı tren deneme seferlerine en geç 2007 yılının Nisan ayı sonunda başlamaya hedeflediklerini açıkladı.

Bakan Yıldırım, Demiryol-İş Sendikası'nın organizasyonuyla Ankara-İstanbul hızlı tren hattının Ankara-Polatlı ayağında incelemelerde bulundu. Yıldırım, Türk-İş Genel Başkanı Salih Kılıç'ın da katıldığı tren yolculuğu sırasında gazetecilere hızlı tren hattına ilişkin bilgi verdi. Göreve geldiklerinde demiryollarını öncelikli sektör olarak ele aldıklarını kaydeden Yıldırım, bu alana 2003 yılında ayrılan 250 trilyon lira kaynağı bu yıl 1 katrilyon 145 trilyon liraya çıkardıklarını bildirdi. 11 bin kilometreyi bulan demiryolu hattının sadece yüzde 4'lük bölümünün çift hat olduğunu, buna karşın Avrupa'da tek hattın terkedildiğini anlatan Yıldırım, "Buna göre bizim de demiryolu hattımızın yüzde 96'sını yenilememiz lazım" diye konuştu.

Polatlı'yı bir merkez kabul ederek doğu-batı ve güney-kuzey hızlı tren altyapısının kurulması gerektiğinin altını çizen Bakan Yıldırım, Ankara-İstanbul arasında 250 kilometre hıza uygun altyapı çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Ankara-Eskişehir hızlı tren hattındaki çalışmalarında sona yaklaşıldığını, Eskişehir-Köseköy etabının ihalesinin de yapıldığını belirten Yıldırım, birkaç ay içerisinde bu etapta da çalışmalara başlayacaklarını dile getirdi. Ankara-Eskişehir bölümünün yolun yarısı olduğunu hatırlatan Yıldırım, bu bölümde en geç 2007 yılının Nisan ayı sonunda deneme seferlerine başlamayı hedeflediklerini vurguladı. "Her şey yolunda giderse, bir aksilik olmazsa deneme seferleri başlayacak'' diyen Yıldırım, denemelerden olumlu sonuç alınması halinde hattın bu bölümünü 2007 sonunda ticari işletmeye açmayı planladıklarını kaydetti.

Yıldırım, söz konusu projenin tamamlanması halinde Ankara-Eskişehir hattının 1 saat 5 dakikaya ineceğini bildirdi. Yıldırım, Ankara-Konya hızlı tren projesinin altyapı çalışmalarının da sürdüğünü, üst yapı işlerinin yılbaşında ihaleye çıkarılacağını belirtti. Yıldırım, "Bütün ana hatlarımızı belli bir program içinde hızlı tren taşımacılığına hazırlayacağız" mesajını verdi. Bunun için yatırımların 15 yıl boyunca aynı şekilde sürmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Yıldırım, ancak bu şekilde Cumhuriyet'in 100. yıldönümünün kutlanacağı 2023 yılında hayal edilen demiryolu ağına ulaşılacağını ifade etti. Yıldırım, "Bu yatırımların siyasi iktidar değişse de değişmeden devam etmesi lazım. 15 sene sürekli yatırım yapacağız. Ancak o zaman Atatürk'ün koymuş olduğu hedefe ulaşmış oluruz" dedi. Yıldırım, yol yenileme çalışmaları kapsamında 500 kilometre demir yolunun yenilendiğini, 100 yıldır dokunulmayan hatların elden geçirildiğini, banliyö hatlarının iyileştirilmesi kapsamında 32 adet yeni banliyö treni siparişi verildiğini bildirdi. 2002 yılında 73 milyon olan yıllık yolcu sayısının 73 milyondan 77.5 milyona, yükün ise 14.6 milyon tondan 19.6 milyon tona ulaştığını anlatan Yıldırım, bu rakamların yeterli olmadığını söyledi.

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Yıldırım, demiryollarında başlayan projelerin kaynaklarının projenin bitiş süresine göre devam edeceğini, bu rakamın en az 1 katrilyon olduğunu açıkladı. Yıldırım, "2013 yılına kadar demiryollarında bin 500 kilometre, 2023'e kadar ise ilave 2 bin 500 kilometre hızlı tren hattının yapımıyla 5 bin kilometre hızlı tren yoluna ulaşmayı hedefliyoruz. Bu hedefe ulaşmak için en az 20 milyar Euro gerekiyor" diye konuştu. Hızlı tren hattında bilet fiyatlarının nasıl olacağının sorulması üzerine de Yıldırım, devletin taşımacılıkta karı düşünmediğini, hızlı trende de çok az bir kar olacak şekilde düzenleme yapılacağını söyledi. Yıldırım, bilet ücretlerinin maliyetlerin belirlenmesinden sonra ortaya çıkacağını kaydetti. Bakan Yıldırım, tren yolculuğunun sonunda hızlı tren hattının Ankara-Polatlı bölümünde trenden inerek, raylarda incelemelerde bulundu. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'dan bilgi alan Bakan Yıldırım, 'Yolun sonuna geldik, inip hep birden el atıp çevireceğiz, şaka şaka' diye espri de yaptı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 8 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title